Læsetid: 12 min.

»Jeg ser det som en forbandelse i vores tid, at vi har glemt, hvorfor ideer er vigtige«

Den amerikanske stjernehistoriker og fascismeforsker Timothy Snyder har skrevet berømmede værker om Holocaust og Anden Verdenskrig, men har nu rettet sit fulde fokus mod vores egen epoke og det trængte liberale demokrati. Han pointerer, hvor farligt det er, når vi ikke kan få øje på alternativer til dominerende tankesæt og derfor opfatter enhver given retning som ufravigelig
Timothy Snyder.

Timothy Snyder.

Christine Olsson

2. november 2018

WIEN – Et dusin brevbomber til Trumps værste modstandere, et blodigt skudangreb på en synagoge i Pittsburgh, og et Brasilien, der med folkeviljens velsignelse falder til en højreekstremistisk tilbeder af militærdiktaturer – knap en dag går uden dramatiske foruroligende meldinger: Verdens liberale retsstater knager i fugerne, mindretal dæmoniseres systematisk, løgne og manipulationer vokser vildt på de sociale medier, der fortrænger gamle platforme for oplyst debat og demokratisk viljesdannelse. Og overalt er de autoritære populister er på fremmarch.

Vi lever i en tid fuld af faresignaler. Betegnende for den udvikling, at historikere med ekspertise i det 20. århundredes grummeste kapitler i stigende grad engagerer sig i at diagnosticere vores egen samtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Runa Lystlund
 • Jens Carstensen
 • Joen Elmbak
 • Kim Folke Knudsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Eva Schwanenflügel
 • Franck Irakoze
Runa Lystlund, Jens Carstensen, Joen Elmbak, Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Franck Irakoze anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Timothy Snyder - Et identitetsbillede af år 2018, en beskrivelse så præcis, som var det et forfinet naturvidenskabeligt måleinstrument, som var stukket ned i jorden.

I hundrede året for det vi den gang troede var afslutning på den første omfattende moderne storkrig i Europa siden Napoleons krigene. En 1. Verdenskrig der rev alle illusioner om militarisme og dyrkelsen af det heroiske i stykker, for det var sunket væk i mudderet fra Skyttegravenes klaustrofobiske øjeblikstilværelse for mio af soldater unge mennesker fra Frankrig, England, USA, Tyskland, Østrig-Ungarn, Rusland, Italien, Serbien, Bulgarien, Tyrkiet.

" Intet nyt fra Vestfronten " Skrev Erich Maria Remarque i omvæltningernes år 1929

hvor den økonomiske Verdenskrise skyllede forhåbningerne om et rigere velstående og mere fredeligt Europa væk.

Det moderne menneske: Glem ikke historien, hvad der den ene dag synes som den evige tilstand af velstand og velfærd kan på et årti forvandles til det modsatte.

Jens Carstensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar