Klumme
Læsetid: 4 min.

Bogkort: »Kinas Shakespeare« er død og Baudelaires selvmordsbrev er solgt for tre gange mere end vurderingen

Den kinesiske romanforfatter Louis Cha Leung-yung, bedre kendt under pseudonymet Jin Yong, døde for nylig i Hong Kong, 94 år gammel. Charles Baudelaires selvmordsbrev til hans elskerinde er blevet solgt 1,75 mio. kroner. Og så har den svenske forfatter Jan Stocklassa stykket en bog sammen, som indeholder konturerne af en holdbar teori om mordet på statsminister Oluf Palme
Den kinesiske romanforfatter Louis Cha Leung-yung, bedre kendt under pseudonymet Jin Yong, døde for nylig i Hong Kong, 94 år gammel. Charles Baudelaires selvmordsbrev til hans elskerinde er blevet solgt 1,75 mio. kroner. Og så har den svenske forfatter Jan Stocklassa stykket en bog sammen, som indeholder konturerne af en holdbar teori om mordet på statsminister Oluf Palme
Kultur
9. november 2018

  Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

  Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

  KINA

  JIN YONG ER DØD

  Den kinesiske romanforfatter Louis Cha Leung-yung, bedre kendt under pseudonymet Jin Yong, døde for nylig i Hong Kong, 94 år gammel.

  Hans bedst kendte romaner er skrevet i den såkaldte wuxia-genre (kampsport- og ridderromaner). Han debuterede med Bogen og sværdet i 1955, og den seneste var Hjorten og heksekedlen fra 1972. I alt er hans bøger solgt i (foreløbig) over 300 millioner eksemplarer og har dannet forlæg for et utal af film, tv-serier, teaterstykker og radiodramaer.

  Jin Yong et blevet kaldt »verdens bedste forfatter nogensinde« og »Kinas Shakespeare«. På under et halvt døgn efter hans død havde Weibo (Kinas pendant til Twitter) registreret over 650 millioner views for hashtagget #JinYongPassedAway.

  INDIEN

  BIBLIOFILES SKØDESSYNDER

  Times of India har masser af letbenet listestof – rent guf for nærværende sladderspalte – f.eks. en artikel med overskriften »Syv morsomme vaner kun besidderiske bogelskere kan relatere til«. Der opregnes:

  1. At dømme nogen ud fra deres bogreol.

  2. At lyve om ikke at eje en given bog, fordi man ikke ønsker at låne den ud.

  3. At anskaffe sig en bog på selve udgivelsesdagen.

  4. At græde, når en bog slutter (og altså ikke græde over bogens eventuelle handling, men over det det blotte faktum, at bogen slutter).

  5. At opfatte diskussionen om bog vs. film som blodig alvor.

  6. At lyve for at slippe ud af sociale sammenhænge, så man kan være alene og bare læse.

  7. At man af princip aldrig ejer bøger nok.

  NORGE

  DEN OMVANDRENDE SHERIF

  Ordet ’vagant’ findes ikke i Den Danske Ordbog, men var med i Ordbog over det Danske Sprog, hvori der står:

  »nu kun (æstet.) om de i middelalderen omvandrende studenter (skolarer), der var bærere af datidens studenterdigtning«.

  Ordet er også navnet på Nordens måske vigtigste litteraturtidsskift.

  På papir er der for nylig udkommet et digert dobbeltnummer (med Dante-tema fordi Den Guddommelige Komedie for første gang er udkommet oversat til bokmål), men tidsskriftet har også en fyldig hjemmeside – vagant.no – hvor den pt. mest læste artikel er dansksproget og pænt polemisk: ’Sheriffen er her igen’ af Christian Johannes Idskov (om Morten Hesseldahls udnævnelse til direktør for Gyldendal). Hjemmesiden bringer også et gensvar fra ’sheriffen’ selv.

  SVERIGE

  LARSSONS TEORI OM PALME

  I 2014 fik den svenske forfatter Jan Stocklassa (f. 1965) ad omveje pølserne i den afdøde bestsellerforfatter og graverjournalist Stieg Larssons (1954-2004) private arkiv, som viste sig at omfatte 15 flyttekasser med undersøgelser af mordet på statsminister Oluf Palme (1927-1986), der blev skudt på åben gade i Stockholm. På trods af de 50 millioner svenske kroner i dusør er mordet stadig uopklaret.

  Stocklassa stykkede Larssons brikker sammen og konturerne af en holdbar teori om, hvad der skete hin skæbnesvangre februarnat begyndte at dukke frem, hvilket er beskrevet i bogen Stieg Larssons arv: Nøglen til Palme-mordet. Den er nu er udkommet på dansk i Jakob Levinsens oversættelse.

  UGENS TI BØGER

  Denne uges 10 bøger hidrører fra en endnu uudgivet roman, nemlig den amerikansk-mexicanske forfatter Valeria Luisellis Lost Children Archive (De fortabte børns arkiv), der udkommer 19. februar 2019 på engelsk – og til efteråret på dansk (oversat af mig – skamløs selvpromoverings-alert! – det er derfor, jeg har den i mine fedtede pølser).

  Bogens jeg-fortæller skal lave en radiodokumentar om de uledsagede flygtningebørn, der kommer til USA’s sydlige grænse, og anfører på et tidspunkt en liste over bøger, der skal »hjælpe mig med at gennemtænke projektet med en vis narrativ afstand«.

  • Dubravka Ugresic: The Museum of Unconditional Surrender
  • Susan Sontag: Reborn: Journals and Notebooks, 1947-1963
  • Susan Sontag: As Conciousness Is Harnessed to Flesh: Notebooks and Journals, 1964-1980
  • Michael Ondaatje: The Collected Works of Billy the Kid
  • Isamu Noguchi, Thomas Messer og Bonnie Rychlak: Relocated: Twenty Sculptures by Isamu Noguchi from Japan
  • Walter Benjamin: Radio Benjamin
  • André Gide: Journal des faux-monnayeurs
  • Enrique Vila-Matas: A Brief History of Portable Literature
  • Rosalind E. Krauss: Perpetual Inventory
  • Emily Dickinson: The Collected Poems of Emily Dickinson

  TUNESIEN

  NOK DUFTE, MEN IKKE KIGGE

  Bogen er blevet kaldt »den arabiske verdens Kama Sutra«: Elskovshåndbogen Den duftende have af Abu Abdallah Umar al-Nafzawi, der levede i det, der nu er Tunesien, i 1500-tallet.

  Bogen blev oversat til dansk (fra fransk og ikke det oprindelige arabiske) af Henrik Larsen i 1956. Denne udgave er siden genudgivet adskillige gange, blandt andet med illustrationer af Ib Spang Olsen.

  Nu er der så kommet endnu en dansk udgave, »sprogligt bearbejdet« (der meldes ikke noget om hvis oversættelse eller fra hvilket sprog, der er tale om) af Linda Nørgaard og med »Forspil« og »Efterspil« af Naser Khader, hvis tænksomme og sexet ubarberede åsyn også pryder bogens omslag. Et citat fra selve teksten:

  »Synet af skedens indre vil medføre blindhed«.

  FRANKRIG

  BAUDELAIRES SELVMORDSBREV

  Det franske auktionshus Osenat har solgt et brev fra Charles Baudelaire (1821-1867) for 1,75 mio. kroner, cirka tre gange over vurderingen. Brevet er et selvmordsbrev fra digteren til hans elskerinde Jeanne Duval, skrevet 30. juni 1845. Forgældet og usikker på sine litterære evner skrev han:

  »Når du modtager dette brev er jeg død«.

  Og videre:

  »Jeg slår mig selv ihjel, da jeg ikke længere kan leve, fordi udmattelsen ved at falde i søvn og udmattelsen ved at vågne op igen, er ubærlig for mig. Jeg slår mig selv ihjel, fordi jeg tror mig udødelig og håber på det«.

  Forfatteren til det evige værk Syndens blomster forsøgte faktisk også at tage sit liv denne junidag, men uden held, og han levede endnu 22 år, før han endelig forlod jordelivet som 46-årig.

  Serie

  Bognyt fra resten af verden

  Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

  Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her