Baggrund
Læsetid: 2 min.

Chok-remis ved VM i skak: ’Ekstremt fej’ handling sender duellanter i omkamp

Magnus Carlsen tilbød remis i klart fordelagtig stilling. Hans udfordrer, Fabiano Caruana, accepterede naturligvis med omkamp på onsdag til følge
»Jeg endte i en stilling, hvor jeg vel nok stod bedre, men hvor det ikke var så let at komme videre,« sagde Magnus Carlsen efter 12. runde i London.

»Jeg endte i en stilling, hvor jeg vel nok stod bedre, men hvor det ikke var så let at komme videre,« sagde Magnus Carlsen efter 12. runde i London.

Simon West

Kultur
26. november 2018

I sig selv var det ikke chokerende, at også det 12. parti i VM-matchen mellem den forsvarende mester Magnus Carlsen og den amerikanske udfordrer Fabiano Caruana endte i remis – men måden var så chokerende, at et par af Carlsens norske stormesterkolleger var rystede.

Caruana valgte med de hvide brikker en variant af det sicilianske forsvar, som eksverdensmester Vladimir Kramnik for nylig havde succes med under skakolympiaden i georgiske Batumi.

Men denne gang var den norske verdensmester forberedt og opnåede med sin hjemmeforberedelse – og naturligvis også sin notoriske spillestyrke – at sikre sig to fordele, der tilsammen kunne have afgjort partiet i hans favør.

’Ekstremt fej’ handling

Han fik den klart bedste stilling og desuden en markant fordel i tidsforbruget, således at han efter 31 træk havde 38 minutter tilbage til de sidste ni træk, mens Caruana havde mindre end et kvarter.

Men just det 31. træk skulle blive partiets sidste – for Carlsen havde med det tilbudt remis, hvad Caruana selvfølgelig accepterede med lettelse.

Norges næststærkeste spiller, Jon Ludvig Hammer, kaldte det en »ekstremt fej« handling af verdensmesteren, og også eksverdensmester Garri Kasparov var overrasket over denne udvikling i et parti, hvor Carlsen så åbenlyst havde grebet dirigentstokken.

En slags hybris

Selv forklarede Carlsen norske Verdens Gang sin beslutning om at tilbyde remis med, at »jeg endte i en stilling, hvor jeg vel nok stod bedre, men hvor det ikke var så let at komme videre. Jeg var ikke villig til at løbe de enormt store risici«.

Carlsens tilbud kan vise sig at være en form for hybris, hvis Caruana – mod forventning, ganske vist – skulle gå sejrrigt ud af omkampen på onsdag, hvor VM skal afgøres i fire hurtigpartier.

Her spilles med 25 minutters samlet betænkningstid plus 10 sekunders bonus pr. udført træk. Skulle hurtigskakken munde ud i 2-2, går man over til en eller flere omgange lynskak, hvor den samlede betænkningstid er fem minutter til partiet plus tre sekunders bonus pr. træk.

Duellen begynder onsdag kl. 16.00, og Magnus Carlsen skal have hvid i det første parti.

Serie

Kampen om skaktronen

I 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Siden har han kæmpet for at cementere sin status som verdens og verdenshistoriens største skakspiller. Følg Informations dækning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selvom jeg har arbejder en del år i Norge er jeg i tvivl om hvad "fej" betyder på norsk. Er det en "bangebuks" eller er det en "usling der bruger beskidte triks"?

Henrik Brøndum. Fej hedder feig på norsk og har bl.a. den samme betydning som på dansk. Altså ikke tapper.