Klumme
Læsetid: 4 min.

Dan Brown uddeler visdom til alle thrillerforfattere in spe i en ny række ’masterklasser’

Thrillerkongen Dan Brown starter dagen kl 4 om morgenen, drikker en smoothie, undgår skærmdistraktioner og hænger med hovedet nedad et minut i timen. Og så har den kinesiske forfatter Tianiy fået 10 års fængsel for bøssesex i bog
Thrillerkongen Dan Brown starter dagen kl 4 om morgenen, drikker en smoothie, undgår skærmdistraktioner og hænger med hovedet nedad et minut i timen. Og så har den kinesiske forfatter Tianiy fået 10 års fængsel for bøssesex i bog
Kultur
23. november 2018

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA

DAN BROWNS SPINAT-SMOOTHIE

Den hypersælgende thrillerforfatter Dan Brown har produceret en række ’mesterklasser’, hvor han sidder i dybe mahognimøbler og uddeler sin visdom til alle os wannabe forfatter-knoldhatte.

Der tales blandt andet om ’de tre C’er’: contract (kontrakten mellem forfatter og læser), clock (det tikkende ur, tidspresset på hovedpersonen) og crucible (et ord, der egentlig betyder ’smeltedigel’, men i overført betydning også kan betyde et sted eller en situation, hvor koncentrerede kræfter interagerer og forårsager forandring og udvikling).

Og helt lavpraktisk: Han står op kl. 4 om morgenen, drikker en spinat-smoothie, undgår e-mails og andre skærmbaserede distraktioner og hænger med hovedet nedad mindst et minut i timen.

FRANKRIG

MONSTRØST MANIFEST

De tre franske forfattere Aurélien Delsaux, Sophie Divry og Denis Michelis udgav for nylig et mildt rasende manifest i Le Monde. Teksten er en fordømmelse af to tendenser i samtidens litteratur (og ikke mindst i medier og prisjuryers modtagelse af den): Reality-show-romanen (»en fornedret udgave af autofiktionen« og kostumeromanen (»forsimplende og bagudskuende fiktion om allerede forståede historiske begivenheder«).

De tre taler om »tårevædet voyeurisme« og »bakspejls-litteratur« og erklærer: »Nok! Giv os luft!« og taler i stedet for en litteratur, der faktisk er samtidskunst:

»Monstrøse tider kalder på monstrøs fiktion, deforme romaner, der grænser op til katastrofen, der vover poesien, der ikke er bange for det uudsigelige.«

KINA

10 ÅRS FÆNGSEL FOR BØSSESEX

En kinesisk forfatterinde, der skriver under pseudonymet Tianiy, men så vidt vides skulle hedde Liu til efternavn, er blevet idømt ti år og 6 måneders fængsel af retten i Anhui-provinsen.

Hun er dømt efter Kinas strenge pornografi-lovgivning for at have skrevet en erotisk roman med titlen Besæt (Occupy på engelsk – denne nyhed kommer via engelsksprogede South China Morning Post), som skulle indeholde sexscener mellem en mandlig lærer og en mandlig elev. Romanen skulle beskrive »obskøn seksuel opførsel mellem mænd« og være fyldt med »perverse handlinger som voldtægt og misbrug«.

Straffens længde har vakt et vist røre på det sociale medie Weibo, hvor det påpeges, at straffen er den halve for at voldtage et fireårigt barn eller tæve sin hustru til døde.

CANADA

INGEN PRIS FRA AMAZON

Den højt estimerede fransk-canadiske litterære pris Prix Littéraire de Collegiens er blevet sat på pause, efter at de fem finalister til prisen har offentliggjort deres ubehag ved prisen nye hovedsponsor.

Prisen uddeles af en jury, der består af hundredvis af studerende, som vælger en vinder blandt fem udvalgte fransksprogede canadiske forfattere, men da de fem, Lula Carballo, Domenique Fortier, Karoline Georges, Kevin Lambert og Jean-Christophe Réhel, fandt ud af at prisen var sponsoreret af Amazon, har de skrevet en indlæg i avisen Le Devoir, der opfordrer folkene bag prisen til at genoverveje deres sponsor:

»Behøver vi at minde om denne onlinegigants umenneskelige metoder, der er farlige for både de små boghandlere og kulturen generelt?«

USA

KEDELIGE DRAGER

Ingensinde i litteraturhistorien – velsagtens – har en bog været så ventet som Winds of Winter, det sjette og næstsidste bind i den amerikanske forfatter George R.R. Martins serie A Song of Ice of Fire; den bogserie, som den ultrapopulære tv-serie Game of Thrones er baseret på. Og millioner af fans kommer tilsyneladende til at vente endnu en multi-årelang årstid på udgivelsen.

I mellemtiden har Martin så skrevet en anden bog, der handler om Targaryan-familien og deres drager og foregår 300 år før begivenhederne i Game of Thrones, nemlig bogen Fire & Blood, der udkom i tirsdags og endda kun er første bind af to.

Independents anmelder, Roisin O’Connor, giver den to stjerner ud af fem og kalder den 706 sider lange bog »jævnt kedelig«.

ENGLAND

INGEN MØNT TIL DAHL

Det regeringsejede møntprægningsselskab Royal Mint afviste i 2014 at slå en jubilæumsmønt i anledning af 100-året for den britiske forfatter Roald Dahls fødsel i 2016. Det skriver The Guardian, som har fået aktindsigt i officielle papirer, hvori Dahl beskrives som »associeret med antisemitisme og ikke opfattes som en forfatter med det ypperste omdømme«.

Helt grebet ud af luften er betegnelsen ikke: I 1983, på et tidspunkt, hvor Israel havde invaderet Libanon (og myrdet tusindvis af civile i forbifarten), udtalte Dahl til New Statesman:

»Der er et træk i den jødiske karakter, som fremprovokerer fjendskab; måske er det en slags mangel på storsind over for ikkejøder.«

I 1990 beskrev han sig selv som ’antisemit’ og harcelerede mod de ’jødiskejede medier’.

UGENS 10 BØGER

Denne uges bogliste kommer fra hjemmesiden buzzsouthafrica.com og bærer overskriften Top 10 Most Popular and Must-Read South African Books.

Listen indledes med en halvlang klagesangs-klamamse om læsekulturens sørgelige tilstand i Sydafrika. Nutiden, dannelsen og den åndelige svævehøjde er af lave – også helt oppe i den sydlige ende af kloden. Dansk titel er anført, hvis en sådan forefindes.

  • J.M. Coetzee: Vanære (oversat af Niels Brunse)
  • Alan Paton: Ve, mit elskede land (oversat af Vibeke Bloch)
  • Nelson Mandela: Vejen til frihed: en selvbiografi (oversat af Arne Herløv Petersen)
  • J.M. Coetzee: Historien om Michael K. (oversat af Niels Brunse)
  • J.M. Coetzee: Vi venter på barbarerne (oversat af Poul Borum)
  • Antjie Krog: Country of My Skull
  • Mark Mathabane: Kaffir Boy
  • Rian Malan: Mit forræderhjerte: en sydafrikaner vender hjem fra sit eksil for at se sit land, sin stamme og sin samvittighed i øjnene (oversat af Peter Marslev)
  • Malla Nunn: A Beautiful Place To Die
  • Nadine Gordimer: Burgers datter (oversat af Finn Holten Hansen)

 

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her