Baggrund
Læsetid: 4 min.

Den fede dame sang ikke færdigt til VM i skak i London

Efter en helt vanvittig åbning på VM i skak og to forbløffende partier står det 1-1 mellem den norske verdensmester Magnus Carlsen og hans amerikanske udfordrer, Fabiano Caruana
Inden lørdagens parti, hvor Carlsen havde fordelen af at have de hvide brikker, var spørgsmålet, hvordan de to spillere ville reagere efter fredagens drama.

Inden lørdagens parti, hvor Carlsen havde fordelen af at have de hvide brikker, var spørgsmålet, hvordan de to spillere ville reagere efter fredagens drama.

Terje Bendiksby/Ritzau Scanpix

Kultur
12. november 2018

Selv om man ikke er interesseret i opera, er man klar over, at det ikke er forbi, før den fede dame har sunget færdigt. Det gælder også i sport og skak.

Ved VM-matchen i London mellem den norske verdensmester Magnus Carlsen og hans amerikanske udfordrer Fabiano Caruana fik talemåden om den fede dame atter aktualitet, da nordmanden efter at have udspillet Caruana i det første VM-parti ikke fik gjort arbejdet færdigt.

De norske medier boblede allerede af jubel med masser af kåde og lattermilde deltagere i norsk fjernsyn, efter at Carlsen i midtspillet med de sorte brikker havde fået den klart bedste stilling og havde mest tid tilbage på skakuret.

Men i slutfasen umiddelbart inden den første tidskontrol spillede Carlsen en kende for afventende, samtidig med at Caruana forsvarede sig dygtigt og opfindsomt. Og efterhånden sivede gassen af den norske ballon.

Det hele mundede ud i et tårnslutspil, hvor nordmanden havde en bonde mere, og hvor computerevalueringerne stadig pegede på fordel til sort.

Men teknisk set var det vanskeligt at konvertere fordelen til en gevinst – ja, umuligt skulle det vise sig. Sin vane tro fortsatte Carlsen dog i timevis med at tortere sin modstander, inden han efter en fight på i alt syv timer og hele 115 (!) træk – rekord for åbningspartiet i en VM-match – måtte indvillige i det uundgåelige og tage en remis.

Norges næstbedste stormester, Jon Ludvig Hammer, erklærede efterfølgende, at Carlsen havde »rotet bort« gevinsten, og den tidligere verdensmester, legendariske Garry Kasparov, var ude med en kommentar om, at skakfolket ikke skal stole for meget på computernes vurdering undervejs. Nej, det er ikke forbi, før hende der, I ved nok har sunget.

Efter festen

Inden lørdagens parti, hvor Carlsen havde fordelen af at have de hvide brikker, var spørgsmålet, hvordan de to spillere ville reagere efter fredagens drama. Caruana måtte være lettet over at undgå at tabe sit første VM-parti nogensinde, men på den anden side var det betænkeligt for ham, at han reelt set var blevet udspillet.

Carlsen måtte på sin side ærgre sig over at have måttet affinde sig med remis, men han har prøvet noget lignede før, blandt andet da han i New York i 2016 med held forsvarede sin titel mod russeren Sergej Karjakin, Putins protegé.

I matchens første parti virkede han ganske enkelt som en stærkere spiller end udfordreren. Og nordmændene hævdede da også med vanlig entusiasme, at Carlsen meget passende kunne lægge skuffelsen bag sig ved i det andet parti at knuse Caruana med de hvide brikker.

VM-matchen har indtil videre atter rejst spørgsmålet om, hvor stor den såkaldte ’hvide fordel’ er, når det kommer til stykket. I de to første partier har dysten i London levet op til en berømt skakbog af den ungarske stormester András Adorján, der i sin tid var Kasparovs sekundant. Bogen er fra 1989 og har titlen Black Is Ok!

Også det andet VM-parti syntes at bekræfte Adorjáns gamle mundheld.

Med de hvide brikker valgte Carlsen noget overraskende at åbne med dronningebonden (d2-d4) i stedet for med kongebonden (e2-e4), hvad han tidligere har haft succes med mod Caruana. Måske fordi han gerne ville undgå noget giftigt hjemmebryg, amerikaneren og hans sekundanter kunne have kogt sammen til ham i de gængse kongebondeåbninger.

Caruana virkede imidlertid yderst komfortabel i åbningsspillet, og allerede efter det 10. træk måtte Carlsen tage en længere tur i tænkeboksen. Klicheerne om Caruanas myreflittige tilgang til spillet viste sig også i dette tilfælde at holde stik.

Han havde en teoretisk nyhed parat, som Carlsen tilsyneladende ikke havde taget med i sine overvejelser. I det hele taget kan det undre, at verdensmesteren og hans team (heriblandt den førende danske stormester Peter Heine Nielsen) tilsyneladende ikke havde noget som helst parat mod udfordrerens såre naturlige 10. træk, Td8.

Slået i forberedelserne

Carlsen så utilpas ud, mens det ene minut tog det andet. Han gled langsomt over i en betænkelig stilling, men viste endnu engang sine fremragende fighteregenskaber ved at holde amerikaneren stangen, selv om hans bondestruktur efterhånden lignede noget, en kat var kommet ind med.

Og så gentog historien fra første parti sig. Man havnede i et nyt tårnslutspil med en tilsyneladende sund merbonde til sort, der dog ikke rigtigt kunne bruges til noget. Kunne sort denne gang vise sig at være mere end bare okay?

Men Caruana viste sig at være mindre insisterende (eller sadistisk), end Carlsen havde været det i det første VM-parti, og amerikaneren indstillede gevinstforsøgene efter 49 træk. Efter de første to kampdage stod det således 1-1, og de to kombattanter fik noget at arbejde med og tænke over om søndagen, der i dette tilfælde ikke blev en hviledag at komme i hu.

Udviklingen i matchen har gjort det endnu vanskeligere at spå om dens endelige udfald. På sit topniveau er Carlsen utvivlsomt den stærkeste, men man skal ikke undervurdere gode, gamle borgerdyder som flid og rettidig omhu.

Caruana virker i denne tidlige fase af matchen som den mest velforberedte, og vi minder om Kasparovs udtalelse, efter at han i år 2000, også i London, havde mistet sin VM-titel til udfordreren Vladimir Kramnik: »I was outprepared!« – jeg blev slået i forberedelserne. Noget lignende kan 18 år senere ske for Norges stolthed.

Serie

Kampen om skaktronen

I november 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Nu fortsætter Carlsens kamp for at cementere sin status som verdens(-historiens?) største skakspiller. Følg Informations dækning af de største dramaer og vigtigste turneringer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her