Informations julekalender: Jeg griber til handling!

At handle handler ikke om selvoptimering eller moralsk aflad. I en verden, der gerne giver indtryk af at være fuldkommen uoverskuelig, er det den eneste retning, der føles meningsfuld at styre i. Så nu giver vi os selv et lille skub – og opfordrer alle andre til at følge med
At handle handler ikke om selvoptimering eller moralsk aflad. I en verden, der gerne giver indtryk af at være fuldkommen uoverskuelig, er det den eneste retning, der føles meningsfuld at styre i. Så nu giver vi os selv et lille skub – og opfordrer alle andre til at følge med
Kultur
30. november 2018

I 2017 begyndte det franske forlag Actes Sud at udgive små praktiske bøger med titler som Hvordan spiser man mindre (og bedre) kød? Hvordan undgår man at tage bilen på arbejde? Hvordan reparerer man sine ting? Hvordan kommer man ned i hastighed? eller Hvordan mediterer man?

 Bogserien hed Je passe à l’acte – jeg griber til handling – og titlerne er altså konkrete bud på, hvordan man så kan gøre dét.

Ideen var taget fra den franske dokumentarfilm I morgen, der udkom i hjemlandet i december 2015. Her opsøger forfatter Cyril Dion og den franske stjerneskuespiller Mélanie Laurent folk over hele kloden, som i deres hverdag har grebet til handling i ønsket om at ændre verden til det bare lidt bedre.

»Vi begyndte ikke med ’lad os redde jorden’, vi begyndte bare med os selv,« lyder det fra en af dem, de besøger.

På Information kan vi godt lide at beskrive den slags inspirerende og konstruktive mennesker i interview og reportager – dem, der gør landbrug, bytteøkonomi og kollektiv levevis på deres egen måde.

Vi kan også godt lide at komme med skråsikre råd til læsernes personlige problemer gennem Moderne Tiders brevkasse, og vi kan på klumme- og satireplads lide at stikke lidt til vores eget vægelsind og dilemmaer, når det så kommer til selv at skulle handle aktivt, forsvarligt og til eget og andres bedste.

I årets julekalender begynder vi forfra – og begynder med os selv. Hver dag i december konfronterer en skribent fra avisen et konkret problem, som vedkommende tumler med for tiden.

Det kan være et af de helt store spørgsmål om, hvad vi som enkeltpersoner dog kan stille op under klimakrisen eller om, hvordan man gør oprør mod finanssektoren. Det kan også være et socialt og mellemmenneskeligt eller et helt lavpraktisk problem, som genererer os, og som vi gerne vil handle på.

Og så skriver vi os frem til det bedst mulige svar, vi kan komme på – en konkret handling, som i hvert fald peger i den rigtige retning. Og til slut? Ja, der forpligter vi os naturligvis sort på hvidt på at efterleve den plan så godt som muligt.

At handle handler ikke om selvoptimering eller moralsk aflad. I en verden, der gerne giver indtryk af at være fuldkommen uoverskuelig, er det den eneste retning, der føles meningsfuld at styre i. Så nu giver vi os selv et lille skub – og forhåbentlig lidt inspiration til læserne derude.

Julekalender: Jeg griber til handling!

Hver dag i december konfronterer en skribent fra avisen et problem, som vedkommende tumler med, og skriver sig frem til den bedst mulige løsning – en handling som i hvert fald peger i den rigtige retning.

At handle handler ikke om selvoptimering eller moralsk aflad. I en uoverskuelig verden er det bare det eneste, der føles meningsfuldt. Så nu giver vi os selv et lille skub – og opfordrer andre til at følge med.

Seneste artikler

 • Jeg arbejder til stadighed på ikke at blive handlingslammet

  24. december 2018
  Journalist Mette-Line Thorup er hverdagshykler. Hun vil gerne gøre verden bedre, men når ikke i mål med alle sine idealer. Det paradoks vil hun arbejde på at blive bedre til at leve i. Ellers kommer handlingslammelsen – og den er værre
 • Jeg vil øve mig på ikke at holde min kæft

  23. december 2018
  Journalist Nikola Nedeljkovic Gøttsche, der var et diskussionslystent barn, har i de sidste 15 år været bomstille i større forsamlinger. Men det må snart stoppe, fordi konfliktskyhed i virkeligheden bare er et pænere ord for kujoneri
 • Vi har et affaldsproblem, og der er snart ikke mere plads i mit skur

  22. december 2018
  Journalist Otto Lerche Kristiansen vakuumpakker sit husholdningsaffald og opbevarer det ude i skuret. Mest fordi han ikke ved, hvad han ellers skal gøre ved det affaldsproblem, han selv er en del af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I årets julekalender begynder vi forfra – og begynder med os selv. Hver dag i december konfronterer en skribent fra avisen et konkret problem, som vedkommende tumler med for tiden.

Husk nu, at julekalenderen kommercielt skal have 54 låger fremover.