Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
Postmoderne forvekslingskomedie
Ligheden er måske ikke slående, og dog kan man ikke helt afvise, at der er en vis fysisk lighed mellem Søren og Morten, der begge lyder efternavnet Pape, og som i denne uge blev hovedpersoner i en ufrivillig forvekslingskomedie fra virkelighedens verden.
Den ene Pape er konservativ justitsminister fra Viborg. Den anden Pape er forfatter fra Urbanplanen på Amager. Umiddelbart burde det være til at kende forskel, men nu er Morten alligevel begyndt at modtage Sørens post:
»Kære justitsminister,« skrev han tirsdag ud på sin twitterprofil: »Jeg vil blot underrette dig om, at nogle i Udenrigsministeriet sender mails til mig, som skulle have været til dig. Ikke så godt for statens sikkerhed. Men fedt med de der #Eurojust-forhandlinger. Det bliver Messerschmidt sikkert glad for.«
Beskeden var ledsaget af et billede af et gult omslag, som angiveligt indeholdt et brev fra den danske justitsminister til en højtstående embedsmand i EU-Kommissionen med EU-ambassadør Kim Jørgensen som mellemmand. De nærmere detaljer om indholdet af brevet må vi vente med at læse om, indtil forfatteren Pape forhåbentlig snart skriver en roman om forløbet.
Trold vil ændre alder
I denne uge kunne man læse på BBC’s hjemmeside og TV2.dk, at den 69-årige hollænder Emile Ratelband går rettens vej for blive 20 år yngre – efter sigende for at få mere held på datingtjenesten Tinder. For det er hans ret.
Som han siger: »Du kan ændre dit køn. Hvorfor kan man ikke ændre sin alder?«
Nej NU er identitetspolitikken da fuldstændig stukket af, tænker du måske. Du er i hvert fald lovligt undskyldt, hvis du gør, for samtlige medier har beskrevet Ratelband som en tilfældig »pensionist«.
Det faldt derimod hollandske twitterbrugere for brystet. For Ratelband er faktisk en af Hollands mest kendte internettrolde med 51.000 twitterfølgere, og har tidligere forsøgt at slå igennem i politik med partiet The Ratelband List og støtter aktivt højrenationalisten Pim Fortuyn, skriver The Guardians Ellie Mae O’Hagan.
Hun nævner tidligere sager, hvor modstandere af transrettigheder har brugt fiktive identitetskampe til at vende stemningen mod LGBT-rettigheder. Det gælder bl.a. en kendt amerikansk modstander af homoægteskaber, der bad retten om lov til at gifte sig med sin computer.
O’Hagan slutter klummen: »Ratelband vidste præcis, hvordan han skulle turnere sit lille melodrama, og medierne hoppede i med begge ben. Det ville måske have været sjovt, hvis bare ikke en marginaliseret gruppe var den udsatte part.« En rapport, der udkom i sidste uge, viser, at en ud af ti britiske transkønnede har forsøgt at begå selvmord, og at halvdelen har overvejet det. Inden for det seneste år, vel at mærke.
Robotternes, Neil Youngs og Chers hjem brænder
Siden torsdag i forrige uge har branden Woolsey, sammen med to andre brande, hærget i det sydlige Californien omkring Los Angeles, Malibu og Ventura. Men det er jo der, hvor stjernerne bor! Og deres starpower er da heller ikke nok til at hindre naturkatastrofer.
Miley Cyrus, Lady Gaga og Cher er blandt nogle af de mange tusind mennesker, hvis hjem er i fare for eller måske allerede er brændt ned. Branden har også ramt flere film- og tv-kulisser, heriblandt Paramounts ’Western Town’, hvor dele af HBO’s elskede science fiction-western om menneskelige robotter, Westworld, er blevet optaget.
Donald Trump, der altid er så fintfølende, brugte lejligheden til at kritisere Californiens skovstyrelse, uagtet at Woolsey ikke er en skovbrand, men derimod er opstået i et terræn mellem by og vildnis. Stjerner som Leonardo DiCaprio og Neil Young – der også har mistet deres hjem til branden – antyder, at brandene derimod hænger sammen med klimaforandringerne. Men den slags fiktion tror Trump jo ikke på.
Nu læser vi domsmandsdigte
Der er nærmest ikke noget mere fundamentalt spændende end at lure på retssager. Dertil har vi retsreportagen. Vi har også vores egen variant i Moderne Tider, »I retten«. Vi har – og den kan ses på streamingtjenesten filmstriben.dk, hvilket alle bør gøre – Eva Mulvads dokumentarfilm Med døden til følge, der følger en retssag, hvor en mand står anklaget for at have ihjelslået sin bedste ven med et samuraisværd.
Og så har vi tredje sæson af podcasten Serial, der tager alle de småsager op, som siger mere om det amerikanske samfund end de spektakulære justitsmord, der ellers får al true crime-genrens opmærksomhed.
Og NU, mine medmennesker, kommer så domsmandsdigtet – fundet i den spritnye digtsamling Af det almene af forfatter og forlægger (og domsmand) Lars-Emil Woetmann. Det her kunne godt blive en seriøs genre. Det er det allerede:
Jeg dømmer dame omkring de 50/ Tiltalte tuder og snøfter/ siger/ jeg skammer mig sådan/ siger/ jeg kan ikke forstå det/ siger/ det er ikke mig det der/ det er hende/ dér kommer hun løbende/ let hoppende forbi bil/ med skinnende genstand i hånden/ måske en nøgle måske en kniv/ og efterlader en ridse i rød bils lak/ hun ridser mange biler/ hver helt tidlig morgen/ når hun løber fra livet/ Jeg dømmer damen
Ryan Reynolds er en Pokémon
De folkekære japanske monstre Pokémon gør klar til at træde ud af deres tegnede børneunivers og entrere på det store Hollywoodlærred med rigtige, levende mennesker. Mandag udsendtes nemlig den første trailer til filmen Detective Pikachu, der har premiere til sommer. Her møder vi det ikoniske gule væsen Pikachu i tre dimensioner – nu også iført Sherlock Holmes-hat!
Og det er ikke kun hovedbeklædningen, der er ny. Modsat den traditionelle fortælling løber Pikachu ikke hjernedødt rundt og piver »pika-pika«, men får langt om længe muligheden for at gøre sig forståelig via Ryan Reynolds stemmelæber – det er skuespilleren, der blandt andet er kendt for sin hovedrolle i de ironiske superheltefilm Deadpool. Der er med andre ord voksensjov på menuen.
Det er endnu uklart, præcis hvilket mysterium detektiv Pikachu skal opklare. Men en ting er sikkert: Vi får endelig en Pokémonfilm, som personer over 12 år ikke skal skamme sig over at se. Det er en befrielse for dem af os, der altid har drømt om at blive Pokémontrænere.
Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
I denne uge fandt Johnny Depp-fans ubekvemme oplysninger i retsdokumenter
12. august 2022I denne uge har Kulturredaktionen diskuteret britiske studerendes modvilje mod en skulptur, der ligner, at den har rejsning, Johnny Depp-støtternes opkøb af retsdokumenter, krigsforbrydelser i kunst og ærgret sig over sygdom og dødKøbenhavns Kommune hældte penge i klimavenligt hul
24. juni 2022Københavns Kommune støttede konkurstruet – og nu konkursramt – klimafestival, fordi man så gerne ville støtte noget grønt. Milliardæren og arbejdsgiveren Beyoncé har skrevet en sang om at sige op, fordi hun gerne vil støtte USA’s gryende antiwork-bevægelseKøbenhavns Kommune hældte millioner i klimavenligt hul, og milliardæren Beyoncé synger om at sige op
24. juni 2022Trods advarsler støttede Københavns Kommune konkurstruet – og nu konkursramt – klimafestival, fordi man så gerne ville støtte noget grønt. Milliardæren og arbejdsgiveren Beyoncé sender antiwork-sang på gaden, og filminstruktøren Paul Haggis er blevet arresteret for seksuelle overgreb