Nyhed
Læsetid: 2 min.

I en kritisk situation viste Caruana atter, at han er verdens næststærkeste stormester

Det femte parti i VM-matchen mellem verdensmester Carlsen og udfordrer Caruana endte også remis – endnu har ingen af de to formået at vinde et parti over den anden
Det femte parti i VM-matchen mellem verdensmester Carlsen og udfordrer Caruana endte også remis – endnu har ingen af de to formået at vinde et parti over den anden

Facundo Arrizabalaga

Kultur
16. november 2018

Det er en gammel sandhed, at remispartier i skak ikke behøver være kedelige, ligesom uafgjorte fodboldkampe også kan være en ren fryd. Det femte parti i VM-matchen i London mellem den forsvarende verdensmester, nordmanden Magnus Carlsen, og den italiensk-amerikanske udfordrer Fabiano Caruana blev en udsøgt fornøjelse med subtile manøvrer og strategiske finesser på allerhøjeste niveau.

Caruana førte de hvide brikker og åbnede ballet ved i det 6. træk at ofre en bonde med fremstødet b2-b4. Carlsen tog imod ofret, vel vidende at det kunne være livsfarligt at klamre sig til den merbonde, han dermed havde fået. Det var igen tydeligt, at der var tale om en variant, den amerikanske stormesters team og deres supercomputere havde forberedt grundigt, og de hvide træk faldt hurtigt, næsten knasende tørt.

Men det lykkedes gang på gang nordmanden at finde den rigtige parade, og efter det 18. træk syntes Caruana at være løbet tør for sit analytiske hjemmebryg. Han tog sig en tænkepause på mere end en halv time, inden han omsider valgte et spagfærdigt løbertræk. Det gav os andre mindre ånder lejlighed til at granske stillingen, og vi kunne konstatere, at Carlsen ikke bare havde givet merbonden tilbage, men ovenikøbet selv ofret en.

Lige så åbenlyst var det, at han havde rigelig kompensation i form af løberparret og et frit officersspil, mens Caruanas stilling var begyndt at ligne en møbeludstilling, som yngstemanden i en Ikeaforretning havde bakset sammen.

Men i en kritisk situation viste Caruana atter, at han er verdens næststærkeste stormester. Han gav bonden tilbage, fik afklaret den kritiske situation på dronningefløjen og styrede sin skude ind i en tryg remishavn. Den femte remis af fem mulige bragte stillingen op på 2,5-2,5. Men de 33 træk, partiet havde varet, havde været en udsøgt nydelse med sublimt spil fra begge parter.

Carlsen havde nok mest grund til at være tilfreds med resultatet, både fordi han fik demonteret den lille åbningsbombe, modstanderen havde lagt ud – og fordi han nu kan se frem til at skulle have de hvide brikker i både det 6. og 7. VM-parti. Man bytter nemlig farverækkefølge ved halvvejsmærket i matchen.

Blandt de mange mere (og navnlig mindre) beåndede chatkommentarer, der denne torsdag eftermiddag blev lukket ud på nettet, var en bemærkning om, at Caruana og Carlsen i musicalens hovedstad London var i færd med at opføre deres egen udgave af Les Rémiserables.

Det minder om gamle dages fodboldtransmissioner, hvor Gunnar Nu Hansen og de øvrige kommentatorer havde for vane at sukke dybt og inderligt over alle uafgjorte kampe, uanset hvor fremragende spillet var, for som Gunnar Nu altid sagde: »Det er nu engang målene, der er krydderiet i fodbold.«

Caruana-Carlsen, 5. VM-parti.

Sådan så det ud på brættet

1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 g6 4.0–0 Lg7 5.Te1 e5 6.b4 Sxb4 7.Lb2 a6 8.a3 axb5 9.axb4 Txa1 10.Lxa1 d6 11.bxc5 Se7 12.De2 b4 13.Dc4 Da5 14.cxd6 Le6 15.Dc7 Dxc7 16.dxc7 Sc6 17.c3 Kd7 18.cxb4 Ta8 19.Lc3 Kxc7 20.d3 Kb6 21.Ld2 Td8 22.Le3+ Kb5 23.Sc3+ Kxb4 24.Sd5+ Lxd5 25.exd5 Txd5 26.Tb1+ Kc3 27.Txb7 Sd8 28.Tc7+ Kxd3 29.Kf1 h5 30.h3 Ke4 31.Sg5+ Kf5 32.Sxf7 Sxf7 33.Txf7+ Lf6 og remis

 

Serie

Kampen om skaktronen

I november 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Nu fortsætter Carlsens kamp for at cementere sin status som verdens(-historiens?) største skakspiller. Følg Informations dækning af de største dramaer og vigtigste turneringer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her