Nyhed
Læsetid: 2 min.

Magnus Carlsen knuste udfordreren i omkampen – og vandt VM i skak

Fabiano Caruana blev udspillet af den norske verdensmester og tabte alle tre hurtigpartier
Det norske skakgeni Magnus Carlsen (tv.) genvandt onsdag aften skak-VM, da han slog den amerikanske udfordrer Fabiano Caruana med 3-0 ved omkampen i London

Det norske skakgeni Magnus Carlsen (tv.) genvandt onsdag aften skak-VM, da han slog den amerikanske udfordrer Fabiano Caruana med 3-0 ved omkampen i London

Thomas Højmark

Kultur
28. november 2018

Magnus Carlsen var helt sit gamle jeg i VM-omkampen onsdag i London mod den amerikanske udfordrer Fabiano Caruana.

Efter at den ordinære match var endt uafgjort 6-6 – i form af 12 indholdsrige remispartier – skulle en omkamp over fire partier afgøre, hvem der de næste år kunne skrive »verdensmester« på sit visitkort. Men det blev kun nødvendigt at spille de tre af partierne, så havde Carlsen sat tingene på plads med en knusende sejr på 3-0.

I det første parti, hvor Carlsen førte de hvide brikker, kom han ganske vist bagud med en bonde, men havde mere end tilstrækkelig kompensation i form af en markant stillingsfordel, og da Caruana udtænkte en snedig manøvre, gående ud på at lave en ’svikmølle’ med tårn og springer, der ville sikre ham remis ved trækgentagelse, gennemskuede Carlsen hans plan og afviklede til et tårnslutspil, der rummede visse tekniske problemer. Også dem løste nordmanden suverænt, og da hans to samlede fribønder på kongefløjen begyndte at marchere ned mod forvandlingsfelterne, opgav Caruana yderligere modstand.

Caruana havde fordelen af de hvide brikker i det andet omkampparti, men pludselig dukkede der en sort springer op på centrumsfeltet e5, og den ændrede forløbet totalt.

Amerikaneren etablerede truslen om en ’familieskak’, men Carlsen var helt cool, og sluttrækket var ikke uden en vis humor. Carlsen lavede et beskeden step til siden med kongen – og gik så ud i hvilerummet, der var måske tid til en lille kaffetår, mens Caruana tænkte og tænkte i en aldeles håbløs situation.

Efter ti minutter i tænkeboksen kom reaktionen. Han gav pænt pote. 2-0 til nordmanden, der nu kunne nøjes med remis i det tredje parti for at beholde sin VM-titel. Det blev længe en omgang skyggeboksning, hvor ingen af parterne ville bekende kulør.

Det skal siges til Caruanas ros, at han selv her spillede sin chance, men da tingene spidsede til i den gensidige tidnød, blev han igen rundbarberet af Carlsen, der i slutstillingen havde en hel dronning mere – uden nogen kompensation til amerikaneren. Vild jubel i den norske lejr, og det var ingen overdrivelse, at man fra den side betegnede omkampen som en magtdemonstration.

Caruana må efter denne ublide medfart trøste sig med, at han i den ordinære match fik sat en tyk streg under, at han er verdens næststærkeste skakspiller.

Serie

Kampen om skaktronen

I 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Siden har han kæmpet for at cementere sin status som verdens og verdenshistoriens største skakspiller. Følg Informations dækning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her