Nyhed
Læsetid: 3 min.

Onsdag er der ingen pardon ved skak-VM

Verdensmesteren i skak skal findes i onsdagens omkamp, og det bliver sent, inden vi ved, om det ender med norske hurraer eller hybris
Verdensmesteren i skak skal findes i onsdagens omkamp, og det bliver sent, inden vi ved, om det ender med norske hurraer eller hybris

Facundo Arrizabalaga

Kultur
28. november 2018

Den norske verdensmester Magnus Carlsen har i den grad selv villet den omkamp om VM-titlen, der fra klokken 16 dansk tid onsdag udkæmpes i London.

»Jamen, Magnus dog!«

Det var den almindelige reaktion, da det gik op for folk, at Magnus Carlsen havde tilbudt remis i det 12. og sidste ordinære parti i VM-matchen i London.

Han kunne med stor sandsynlighed have vundet det 12. og sidste parti mod den amerikanske udfordrer Fabiano Caruana i den ordinære match, men valgte at trække i håndbremsen med et overraskende remistilbud, Caruana havde en for sløj stilling – og for lidt betænkningstid tilbage – til at kunne afvise det generøse tilbud.

Det hører med til historien, at amerikaneren i en tidligere fase af partiet, hvor han stod bedre, havde afvist en trækgentagelse med remis til følge.

Slutstilling fra det 12. VM-parti er allerede blevet et stykke skakhistorie. Var Carlsens remistilbud krysteragtigt eller kold kalkule?

Slutstilling fra det 12. VM-parti er allerede blevet et stykke skakhistorie. Var Carlsens remistilbud krysteragtigt eller kold kalkule?

Atypisk træk

På skaksiden Chess24 hørte jeg to af tidens stærkeste stormestre, hollænderen Anish Giri og russeren Peter Svidler, drøfte situationen. På brættet inde i ’den hellige gral’, hvor duellanterne sidder bøjet over bræt og brikker, og hvor der hersker fuldstændig ro, var man nået til det 31. træk.

Giri og Svidler var rørende enige om, at Carlsen stod rigtigt lovende, da russeren mumlende, at han i sin øresnegl havde hørt et rygte om, at Carlsen netop skulle have tilbudt remis. Giri afviste det pure:

»Det kan jeg ikke tro – jeg har spillet mod ham så mange gange og har aldrig hørt ham sige dét ord!«

Nej, Magnus Carlsen tager normalt ikke ordet ’remis’ i sin mund, men plejer tværtimod at spille sine stillinger helt til ende. Hvorfor gjorde han det så ikke denne gang, hvor en gevinst – man syntes allerede, at man kunne skimte den i horisonten – ville have sikret ham verdensmesterskabet i endnu to år, hvormed han ville han overgået en af skakspillets største legender, cubaneren José Capablanca?

Selv forklarede Carlsen i et kort interview med tv-kanalen Verdens Gang sin beslutning med, at »jeg var havnet i en stilling, hvor jeg nok stod bedst, men hvor det ikke var så let at komme videre. Jeg var ikke villig til at løbe de vældigt store risici«.

Nordmandens overraskende tilbud blev omgående kaldt ’fej’ af Norges næststærkeste stormester, Jon Ludvig Hammer, men kan snarere end en krysteragtig holdning skyldes kølig kalkulering. Stillingen på brættet var efter 31 træk ikke automatisk vundet, ’blot’ gunstig.

Carlsen kunne på den anden side næsten risikofrit have forsøgt at spille videre i hvert fald frem til den første tidskontrol ved træk 40, inden han trak remiskortet. Han må have vurderet, at han qua sine formidable evner i hurtigskak har meget store chancer for at vinde omkampen.

Det kan desuden have ligget i baghovedet på ham, at situationen var den samme som ved VM i New York for to år siden, hvor han i det 12. parti med de hvide brikker satsede på en hurtig remis til slutstillingen 6-6 for efterfølgende at udspille sin russiske modstander Sergej Karjakin i omkampen.

Risiko for hybris

Verdensmesteren har med sin ædelmodige remis sikret skaktilhængere over hele kloden nogle nervepirrende timer, når speed-skakken brager løs i bygningen The College i det mondæne London-kvarter Holborn.

Carlsen og Caruana spiller i første omgang fire partier med hver 25 minutters betænkningstid plus 10 sekunders bonus pr. udført træk.

Skulle hurtigskakken munde ud i 2-2, går man over til en eller flere omgange lynskak, hvor den samlede betænkningstid er fem minutter til partiet plus tre sekunders bonus pr. træk.

Ender samtlige hurtig- og lynskakpartier også remis (men det er vildt usandsynligt), skal der spilles et sidste lynparti, et såkaldt Armageddon, det ultimative slag, hvor hvid får fem minutters betænkningstid mod sorts fire, men hvor sort til gengæld kan nøjes med remis for at erobre VM-titlen. I så fald kommer duellen til at vare et godt stykke ud på natten.

Omkampen begynder onsdag kl. 16, og Magnus Carlsen skal have hvid i det første og tredje af de fire partier. Bliver det norske hurraer som ved VM-matcherne i 2013, 2014 og 2016, eller straffer skakkens gudinde – hun hedder Caïssa – Magnus Carlsen for at have begået hybris med sit forbløffende fredstilbud?
 

Serie

Kampen om skaktronen

I 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Siden har han kæmpet for at cementere sin status som verdens og verdenshistoriens største skakspiller. Følg Informations dækning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her