Nyhed
Læsetid: 3 min.

Skriv et vers om årets gang/til den fælles julesang

For ottende år i træk beder Information læserne om at rime løs om årets store og små begivenheder
For ottende år i træk beder Information læserne om at rime løs om årets store og små begivenheder

Vibeke Toft

Kultur
24. november 2018

Endnu et år synger på sidste vers, og det er tid til at gøre status – men hvordan?

»At forstå sig på verden er at sætte ord på den,« skriver filosoffen Anders Fogh Jensen i en læsning af Michel Foucaults Ordene og tingene – og han fortsætter: »Erkendelsens historie bliver derfor hurtigt til en historie om forholdet mellem ordene og tingene: Hvordan vi ordner tingene med ordene.«

Det er præcis dét, vi gør, når vi beder jer – læserne – om at skrive med på årets julesang. Vi beder jer hjælpe os med at ordne tingene med ordene. Om at lave fortællinger ud af årets tilfældige begivenheder. Så vi sammen kan begynde at erkende dem.

Det er ottende gang, vi beder jer om hjælp, og der er i år hårdt brug for den. 

2018 var året, hvor solen farvede hele landskabet brunt og truede med evig sommer, mens en ny rapport fra FN’s klimapanel slog fast, at der skal handles nu, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100.

Det var også året, hvor det blev afsløret, at Danske Bank havde vasket sorte penge hvide i Estland, at Britta Nielsen havde stjålet 111 mio. kr. fra de socialt udsatte, og at banditter i habitter havde rømmet statskasser over hele Europa.

På det saudiske konsulat i Tyrkiet blev journalisten Jamal Khashoggi parteret af en delegation af saudiarabiske håndlangere; i Salisbury i England blev den tidligere sovjetspion Sergei Skripal og hans datter ofre for et giftangreb; og i Helsinki i Finland mødtes Vladimir Putin med sin gode ven Donald Trump, som benyttede lejligheden til at undsige sin egen sikkerhedstjeneste og frikende Rusland for indblanding i den amerikanske valgkamp i 2016.

Trump vakte også opsigt ved at mødes med den nordkoreanske leder Kim Jong-un, som han ellers tidligere på året havde kaldt »the little rocket man«, og som i øvrigt selv meget overraskende mødtes med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, som den første nordkoreanske leder siden 1953.

I Storbritannien knoklede de videre med skadevirkningerne efter Brexit, men de hårdtprøvede briter kunne i det mindste glæde sig over en historisk god præstation af England ved sommerens fodbold-VM samt et vaskeægte royalt bryllup, da Harry mødte Meghan, og knap to milliarder tv-seere blev inviteret med til globryllup.

I Sverige opgav Det Svenske Akademi at uddele årets Nobelpris i litteratur på grund af en skandale, i Thailand blev tolv fodbolddrenge reddet fra en oversvømmet grotte, og i Danmark betød en konflikt mellem DBU og fodboldlandsholdet, at venskabskampen mod Slovakiet måtte spilles af amatører fra røven af fjerde division. Og så videre ...

Reglerne

Reglerne for konkurrencen er de samme som altid: Hver lørdag udvælger vi de – efter vores idiosynkratiske og dybt subjektive skøn – bedste stykker poesi og bringer dem i avisen, hvorved sangen vokser uge for uge frem mod sin fuldendelse den 22. december.

Nye vers skal være os i hænde senest kl. 10 hver torsdag for at komme i betragtning til ugens runde. Send til: julesang@information.dk

Opvarmning

Mens vi venter på jeres bidrag, lægger vi traditionen tro ud med et inspirationsvers, der kan få digterårerne til at åbne sig. Der skal i år skrives på melodien: »Juletræet med sin pynt«, komponeret af Egil Harder.

Mel. Juletræet med sin pynt

Julen nærmer sig med hast

Så spænd digterkysen fast

Skriv et vers om årets gang

Til den fælles julesang

Send ind til vor redaktion

Helt som det er tradition

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her