Hvor mange slags dyrekød kan der være i en pølse? 24!

I hvert fald i kunsteren Kasper Hesselbjergs politiske pølse, som kulturredaktionen har ladet sig friste af i denne uge. Og så glæder vi os til opera med økokritisk garanti og er glade for Melania Trumps særegne dekoration af Det Hvide Hus. Vi (og resten af internettet) kan godt se, hvad du har gjort dér, Melania
Kunsteren Kasper Hesselbjerg har fået fremstillet en pølse, der foruden rådyr, dådyr og smådyr blandt andet indeholder zebrakød.

Kunsteren Kasper Hesselbjerg har fået fremstillet en pølse, der foruden rådyr, dådyr og smådyr blandt andet indeholder zebrakød.

Elmar Weiss

Kultur
30. november 2018

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Find alle dyrene i den politiske pølse

Var det noget med en pølse lavet af krokodille og agerhøne? Eller en muslingesalat serveret i et porcelænsøre? Så må turen lægges forbi baren og udstillingsstedet Peryton i Dr. Tværgade, hvor kunstneren Kasper Hesselbjerg for tiden udstiller.

Kasper Hesselbjerg arbejder egentlig som klassisk billedhugger, blot er hans materiale hverken gips eller bronze, men mad. Jeg husker f.eks. stadig hans afgangsværk, der bestod af et lille lerkrus med te, en skumfidus og en cornichon – det sure med det søde, det bløde med det hårde.

Til denne udstilling har han skabt en skulpturpølse, som man næsten kan kalde politisk. Den er sammensat af alle mulige forskellige dyrearter, der er kværnet sammen til en ny enhed. I virkeligheden ikke så langt fra en gængs frankfurter, som vi måske gerne vil tro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Kasper Hesselbjerg (@kasperhesselbjerg) on

Hvis din ideologi modsiger at indtage pølsen via mund og fordøjelseskanal, kan du vælge blot at indtage den med øjet – og derefter overveje, hvad forskellen på de to egentlig er. Eller sagt på en anden måde: det, du indtager med synet, påvirker også dit system.

Både pølsen, øresalaten og andet kan bestilles i baren frem til 22. december.

Her kommer den komplette indholdsliste :

 • Gris
 • Okse
 • Kylling
 • Lam
 • And
 • Gås
 • Kalkun
 • Perlehøne
 • Skovdue
 • Poussin
 • Fasan
 • Rådyr
 • Krondyr
 • Dådyr
 • Sika hjort
 • Vildsvin
 • Krokodille
 • Kænguru
 • Kanin
 • Agerhøne
 • Ged
 • Hare
 • Bison
 • Zebra

Bon appetit

Blodrøde træer

Andrea Hanks

Det er en lang og skattet tradition, at den amerikanske præsidentfrue står for at pynte op til jul i Det Hvide Hus. I år er det meget sært. En video viser en alvorlig Melania Trump, der alvorligt går ned ad en gang flankeret af upyntede, sylespidse, blodrøde juletræer, hvilket fik en twitterbruger til at konkludere: »Dette er ikke en juledekoration. Dette er en trussel.« 

I det hele taget har det været en festdag på internettet. En anden bruger mente, at det var dejligt at se, at kostumeholdet bag den dystopiske tv-serie The Handmaid’s Tale stadig havde arbejde, mens en hel del bare nøjedes med kommentaren »REDRUM REDRUM« – ’murder’ stavet bagfra med henvisning til Steven Kings The Shining.

Satanister mod copyrightkrænkelser

Charles Walker
Satanister har også grænser for, hvad de vil finde sig i. Tidligere i år lagde den amerikanske sataniske organisation The Satanic Temple sag an mod Netflix, fordi Netflixserien Chilling Adventures of Sabrina (den nye version af halvfemserserien Sabrina – skolens heks) bruger en statue af dæmonen Baphomet som rekvisit.

Baphomet er ellers en gammel figur kendt fra gamle tarotkort og andet okkult materiale, men lige præcis den skildring af en tronende mandeskikkelse med et gedehoved, hvorpå der troner en femtakket stjerne, og som er flankeret af to små børn, der kigger beundrende op på ham, er copyrightbeskyttet. De to parter har nu indgået forlig, og Netflix betaler 327 kr. i erstatning.

The Satanic Temple arbejder for at få rejst statuen nær ved delstatsregeringsbygningen i Arkansas. Her skal den for ligebehandlingsprincippets skyld stå ved siden af en allerede opført stentavle med De 10 bud.

Fra én legende til en anden

Skæbnen ville, at Stan Lee ikke længere er blandt os, og lige siden den legendariske tegneserieforfatter opgav ånden, har vi på kulturgangen sørget som græske grædekoner. Måske er det mest Christian Monggard, men altså ...

Vi kan dog trøste os selv med en række Stan Lee-cameos, som vi heldigvis bliver beriget med i kommende film – heriblandt animationsfilmen Spider-Man: Into the Spider-Verse. Filmen får premiere den 13. december, og den kommer i både i dansk og engelsk tale. Og nu er det ikke fordi, at der går Alex Ahrendtsen i den, og vi dermed kun vil have det dansk.

Men når Jakob Stegelmann, som siden 1989 har været vært på DR's nørdekulturmagasin Troldspejlet, har takket ja til at lægge stemme til Stan Lees rolle i den danske udgave, er det ikke svært at vælge, hvilken verson, man skal se. Jakob, vi er mange som trofast tunede ind på Troldespejlet for at høre om alt fra computerspil til tegneserier og film. Vi kan ikke komme i tanke om nogen andre, hvis stemme ville være mere passende for en Stan Lee-cameo.

Dinosaurer og gråd

Den eksperimenterende irske komponist Jennifer Walshe har tidligere optrådt i Danmark med sine syrede og udskejende værker. Unipraktikanten har som frivillig blandt andet været med til at puste adskillige plastikdinoer og -palmer op i Cinematekets kælder, der blev brugt som rekvisitter i hendes forestilling tilbage i 2014.

I 2016 var hun igen i København, denne gang med hele humanioras ynglings økofilosof Timothy Morton til en snak om klima og kunst. De to laver nu en opera sammen. TIME TIME TIME skal den hedde, og den skal handle om, ja, tid. Økologisk tid, evolutionær tid, tidsrejser, anti-rynke creme og fertilitetsure. Der vil også være dinosaurer og gråd.

Hvis man vil vide, hvad det indebærer, må man nok se operaen. Værket kan opleves på den eksperimenterende lydfestival Borealis i Bergen, Norge til marts 2019.

Farvel til Svampebobs skaber

Stephen Hillenburg døde i denne uge blot 57 år gammel. Dermed er det slut med Nickelodeons tegneseriehit Svampe-Bob, hvis globale succes ellers var et af de klareste indikationer på, at hele verden må være på LSD.

Kulturredaktørens første møde med den talende tegneseriesvamp var til pressevisning for Politiken på filmen Svampebob: En rigtig landkrabbe i 2015, og her lød efterrapporteringen sådan her – garneret med 5 forvirrede, men hurtigt bankende hjerter:

»Hvis man er magtsyge Plankton, der ønsker at stjæle havets mest populære burgeropskrift, kan man forsøge at møve sig ind i hjernen på burgerkokken Svampebob. Herinde er verden et Teletubbies-lignende Fantasia af syngende muffins, sodavandsis og pels af kattekillinger. Brlbrlbrl. Er jeg vågen? Nickelodeons tegneserie om en talende svamp er det mest konsekvent vanvittige, joke- og gimmickspækkede svampetrip, man kan ønske sig: Stenet som Bennys badekar, veltimet som Tom og Jerry og kæk og metakæk som hele flodbølgen af tidens animationskomedier – men en tand mere utrolig sjov. Trods Antonio Banderas.« RIP.

IMAGO STOCK&PEOPLE/Scanpix

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem er "hele humanioras yngling"? Det eneste jeg ved om ham[*], er at Timothy Morton er hans økofilosof.

[*] Jeg går ud fra at der er tale om Den Danske Ordbogs betydning 2, " ung mand (gammeldags eller poetisk)", og ikke en håndboldspiller af valgfrit køn.

Niels Duus Nielsen

Yngling kommer af "yngel", yndling derimod kommer af "yndest". "Yngel" og Yngling" er neutrale substantiver, som siger noget om alder, mens "yndest" er et adjektiviseret verbum, som i substantivformen "yndling" tilkende giver en præference for og billigelse af.

Timothy Morton er 50 år gammel, så han er lidt for gammel til at blive kaldt en yngling, så mon ikke i stedet kulturredaktionen mener "yndling" men bare ikke kan stave?

Vi kan anbefale, at Information i en periode kontrollerer den elektroniske stavekontrol i stedet for blindt at følge dens anvisninger. Evt. ansætte en korrekturlæser.

vh Dansk Sprogpoliti

;-)

Nis Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Counterpunch:
RIP to the great Stan Lee, who was one of the 20 original subscribers to CounterPunch in 1993. Lee faithfully sent a $100 check for the next 25 years.