Læsetid: 5 min.

Er det umuligt at filmatisere ’Kongens fald’?

I 30 år ejede dokumentarfilminstruktør Jesper Jargil filmrettighederne til ’Kongens Fald’ og drømte om at filmatisere romanen. Ole Bornedal og Søren Pilmark meldte sig også på banen. Men ak
’Kongens Fald’ har netop haft premiere på Det Kongelige Teater. Det aktualiserer et tilbagevendende problem for filmbranchen: Værket er på det nærmeste umulig at omskabe til film. Det måtte blandt andet instruktør Jesper Jargil sande.

’Kongens Fald’ har netop haft premiere på Det Kongelige Teater. Det aktualiserer et tilbagevendende problem for filmbranchen: Værket er på det nærmeste umulig at omskabe til film. Det måtte blandt andet instruktør Jesper Jargil sande.

Miklos Szabo/Det Kgl. Teater

23. november 2018

»Nå, lad os se, hvad Kongens Fald-skabet gemmer …«

Filminstruktør Jesper Jargil virkede mindst lige så spændt som mig, da han sidste år inviterede mig på besøg, så vi sammen kunne grave i hans mangeårige drøm om at filmatisere Kongens Fald. Anledningen var et arrangement i Bakkehuset på Frederiksberg, hvor Jesper Jargil og jeg i en samtale skulle undersøge, om romanen er ufilmelig eller ej. Nu, hvor Det Kongelige Teater har iscenesat værket, virker Jargils kamp for en filmatisering igen relevant.

Mange har nemlig drømt om at få Johannes V. Jensens klassiker op på det store lærred, og fra 1980’erne frem til 2008 sad Jargil på rettighederne. Siden overgik de til skuespilleren Søren Pilmark, derefter til Nordisk Film, og fra 2020 – 70 år efter Johannes V. Jensens død – står det så alle frit for at gå i lag med romanen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu