Læsetid: 4 min.

VM i skak: Hvad sker der lige i London?

Den første halvdel af matchen om skak-VM er endt med lutter remiser
De første seks af de ordinære 12 partier mellem Caruana og Carlsen er alle endt med remis, altså lutter uafgjorte partier, og mange har givetvis spurgt sig selv, hvad dælen der egentlig foregår i skakspillets fornemste konkurrence.

De første seks af de ordinære 12 partier mellem Caruana og Carlsen er alle endt med remis, altså lutter uafgjorte partier, og mange har givetvis spurgt sig selv, hvad dælen der egentlig foregår i skakspillets fornemste konkurrence.

Facundo Arrizabalaga

19. november 2018

VM-matchen mellem den forsvarende mester, Magnus Carlsen, og den amerikanske udfordrer, Fabiano Caruana, er nået frem til halvvejsmærket. De første seks af de ordinære 12 partier er alle endt med remis, altså lutter uafgjorte partier, og mange har givetvis spurgt sig selv, hvad dælen der egentlig foregår i skakspillets fornemste konkurrence, ja, et vittigt hoved har endda erklæret, at de to stormestre er ved at opføre deres egen bizarre musical: Les Remisérables.

Mange remiser i en VM-match er imidlertid ikke undtagelsen, men reglen. I den forrige VM-match – i New York 2016 – spillede Carlsen syv på stribe mod den russiske udfordrer, Sergej Karjakin, inden han tabte det 8. parti – for efterfølgende at udligne i det 10. og med remiser i de to sidste partier at tvinge matchen ud i omkamp over fire hurtigpartier. Den vandt han sikkert 3-1 og beholdt dermed titlen.

Skakfans, der dengang fulgte omkampen på nettet eller via norsk tv, oplevede, at de fire hurtigpartier var betydeligt mere underholdende end de 12 ordinære partier. Forklaringen er tempoet, der nok medfører flere unøjagtigheder, men også større udsving, mere spænding.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

christian christensen

Det er Caruana, som er udfordreren. Han må prøve et eller andet ellers ender den ordinære match uafgjort, og så vinder Carlsen omspillet, for han er bedre til hurtig - og lynskak.

Men Caruana hverken vil eller kan tage chancer, for så er Carlsen der straks med sit uforlignelige modspil. Han er i stand til - som man har sagt om ham - at presse vand ud af sten, at udnytte bitte bitte små svagheder i modstanderens stilling. Carlsen bliver verdensmester igen.

Anders Sørensen

Skak lyder som et rimelig kedeligt spil. Man får nok ikke den yngre generation til at spille skak ved at se forbillederne spille uafgjort tusind gange i træk og så lige afgøre det ved straffespark. Man burde nok ændre reglerne en smule, så offensivt spil belønnedes.

"Man burde nok ændre reglerne en smule, så offensivt spil belønnedes."

Anders,
det bliver svært. Har du nogen ideer til, hvordan det skal realiseres?

Jeg spillede engang mod en i Grækenland, der havde en underlig regel (som han bildte mig ind, var normalt i Grækenland - muligvis var det fordi, han vidste, at jeg ikke vidste det) om, at han fik en dronning foræret, da det så allerhårdest ud for ham. Her blev hans "offensive" (jeg ville rettere kalde det "dårlige") spil belønnet.
Jeg havde heller ingen dronning tilbage, men alligevel lykkedes det mig at vinde til sidst.

Hvis man skal belønne offensivt spil, så skal det nok være gennem lynskak.