Satire
Læsetid: 4 min.

Flygtning, sejl din egen sø / ud til højre på en ø!

Regeringens paradigmeskifte, mordet på Kashoggi og Rane ’Vildogskævs’ vikingeudstilling var blandt emnerne i anden runde af Informations julesangskonkurrence
Sidste fredag præsenterede regeringen sammen med Dansk Folkeparti deres aftale om at flytte udviste kriminelle til øen Lindholm. Her ses færgen ved Lindholm pyntet op til jul. 

Sidste fredag præsenterede regeringen sammen med Dansk Folkeparti deres aftale om at flytte udviste kriminelle til øen Lindholm. Her ses færgen ved Lindholm pyntet op til jul. 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
8. december 2018

En sand hær af versefødder er den seneste uge marcheret ind på avisen og har hensat julesangsredaktøren i en tilstand af ren og skær ærefrygt. Hele 75 vers har I skrevet, hvoraf adskillige kredser indigneret om regeringen og Dansk Folkepartis såkaldte ’paradigmeskifte’, der i den forgangne uge gjorde en lille undseelig ø ud for Møn til det altoverskyggende samtaleemne.

»Ude på en øde ø
står de afviste i kø
fjernet fra vor statistik
og den daglige trafik,« rimer Klaus Jensen, bedre kendt her i spalterne som ’Den Røde Murer’ fra Randers.

Og Klaus Jensen er langtfra den eneste, som har kastet sig over øen Lindholm og de godt hundrede tidligere kriminelle og afviste asylansøgere, som efter planen skal huses derude.

Thomas Fisker fra Aarhus V mener, at den nye finanslov, skabt af Løkke og »Thul’sen-Dahl«, har givet os en »ny normal«, der i sin essens kan koges ned til følgende, iskolde politiske doktrin:

»Flygtning, sejl din egen sø
ud til højre på en ø!« skriver han – en konklusion, Jens Raahauge fra København S, der har været særdeles flittig i ugens løb med hele 17 vers, udbygger og videreudvikler i sit rimede foredrag om hadets anatomi:

»Fremmedangsten får sin krop,
når den dagligt fedes op
med en strøm af hadeord
ra et gustent hadekor:
Had det smitter og gør angst,
men er net til vælgerfangst,« skriver han. 

Afslag på et læserbrev

Også andre emner pressede sig på i ugens løb. Vores abonnement i Jægerspris, Søren Berg Jørgensen, har kastet sig ud i et tankeeksperiment og forsøger i sit bidrag at forestille sig hvilke potentielle jobmuligheder der venter statsministeren, når han – som Jørgensen spår – snart må overlade nøglerne til Mette Frederiksen:

»Hvad skal Løkke lave, når
Han bli’r væltet næste år?
Bliver han fiskeriekspert,
Landbrugskyndig, lidt af hvert?
Finde nog’t bli’r ikke let,
Der kan dække hans budget,« lyder det sarkastisk.

Bente Bang fra Birkerød er ikke begyndelsen på et ABC-rim af Halfdan Rasmussen, men derimod en virkelig person fra den storkøbenhavnske provins, som i den forgangne uge fik afslag på et indlæg til debatsiderne i Information.

Men så er det jo godt, at hun kan afsætte sine holdninger andetsteds i avisen: 

»Sendte forleden dette synspunkt som læserbrev,« skriver hun i en mail til julesangsredaktionen:

»Det blev ikke optaget – helt forståeligt, for der er heldigvis mange andre, der gør deres kritik af den forfærdelige ghettoplan gældende. Men jeg vil alligevel gerne pippe med i protestkoret, derfor dette vers:

Venner ser på Danmarks kort,
der er huller, grimt og sort,
der bor arbejdsløse her,
der bor fremmede især.
Uha, hvad gør man derved?
Jo, man river hus’ne ned.«

Well played, Bente Bang. Well played, indeed.

Barn af verden

Bankerne gik heller ikke i denne uge fri af en omgang folkelig bashing blandt læserne, denne gang leveret af en af sangkonkurrencens faste poeter Søren – med det særdeles julede efternavn: Nissedal – der i sit bidrag satiriserer over den udstrakte grad af hjælpsomhed, som tilsyneladende trives i den finansielle sektor:

»Banken står til rådighed
Når det gælder grådighed
Asocial begærlighed
Klares ud’n besværlighed,« skriver han, mens Birger Sjöberg har kastet sig over en anden evergreen her i spalterne, nemlig kritikken af vores manglende evne til at handle på de menneskeskabte klimaforandringer.

I et velturneret vers, der i øvrigt længe kandiderede til et af ugens to vindervers, opfordrer han os alle til at lære af de skoleelever, som for nylig strejkede for kloden. For er vi alle ikke i en vis forstand ’børn af verden’? 

»Barn af verden fuld af tro
hjælp at bygge denne bro
skab et bedre fundament
kloden er ej blot for ren
 gør det til en fælles sag
mindre kvælstof, dag for dag.«

Endelig blev der plads til et enkelt vers om den aktuelle vikingeudstilling på Nationalmuseet, som den asatro designer Jim Lyngvild har været konsulent på, og som Steen Olivarius fra Gentofte noterer sig er helt i tråd med »DF’s kulturprofil«, der netop efterspørger »ægte viking’stil!« – og så fortsætter han: 

»Som når Lyngvigs kriger gæv
hjælper Rane Vildogskæv.«

Mon ikke dét øgenavn vil hænge ved Nationalmuseets direktør i flere år frem?

Og så er det langt om længe blevet tid til denne uges to vindervers. Jens Raahauge har skrevet om asyløen Lindholm og det såkaldte paradigmeskifte i dansk integrationspolitik, mens Thomas Fisker fra Aarhus V gennemspiller det nyligt overståede G20-topmøde i Buenos Aires, hvor der var mere end ét presserende emne på dagsorden.

Jens Raahauge:

»Se, nu har vi det på skrift,
dette paradigmeskift,
jubled’ frikadellens Gud
iført smil og charmeklud:
Danskerne har den værdi
helst at være fremmedfri.«

Thomas Fisker:

»På G20 var vi spændt:
Hvad blev rundt om bordet vendt?
Turde no’n til Trump mon »Xi,«
at vi kursen ikk’ ka’ li’?
Ska’ vor’s poler fortsat tø?
Hvorfor sku’ Khashoggi dø?«

Konkurrencen fortsætter de kommende uger, så bliv endelig ved med at sende nye vers. Adressen er som sædvanlig: julesang@information.dk.

Serie

Læsernes julesang 2018

Hvert år siden 2010 har Information inviteret jer – læserne – til at skrive med på årets julesang. I år skal der rimes løs om store og små begivenheder i 2018 på melodien: »Juletræet med sin pynt.« Reglerne for konkurrencen er de samme som altid: Hver lørdag udvælger julesangsredaktionen de – efter vores totalt idiosynkratiske skøn – bedste stykker poesi og bringer dem i avisen, hvorved sangen vokser uge for uge frem mod sin fuldendelse den 22. december.

Nye vers skal være os i hænde senest kl. 10 hver torsdag for at komme i betragtning til ugens runde.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her