Læsetid: 5 min.

Houellebecq hylder mest af alt Trump for at være den, der begraver den amerikanske verdensorden og åbner for nationalismens genkomst

Frankrigs bedst kendte og mest kontroversielle forfatter, der er på vej med en ny roman i begyndelsen af januar, hylder i et essay den amerikanske præsident
I Harper’s har Michel Houellebecq skrevet et essay under titlen Trump gør det godt.

I Harper’s har Michel Houellebecq skrevet et essay under titlen Trump gør det godt.

Redux/Scanpix

21. december 2018

Michel Houellebecq er tilbage. Og det endda på flere måder.

Den 4. januar er der udsigt til en af det kommende års store litterære begivenheder, når den feterede og kontroversielle franske forfatter udgiver en ny roman, den første siden hans omdiskuterede Underkastelse for fire år siden. Den danske oversættelse udkommer i april, oplyser bogens oversætter, Niels Lyngsø.

At få noget at vide om indholdet har ikke vist sig muligt. Forfatterens forlag, Flammarion, har dekreteret medietavshed frem til 27. december, og den danske oversætter påberåber sig tavshedspligt. Vi kender dog romantitlen: Sérotonine. Uundgåeligt har den allerede givet anledning til spekulationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gustav Alexander
  • Kurt Nielsen
  • Ejvind Larsen
Gustav Alexander, Kurt Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som forfatter er Houellebecq fremragende som politisk analytiker er han håbløs. Den kombination er jo set før.
Hvorfor føler han sig overhovedet kaldet til at skrive denne kommentar? Er det et uovervindelig ønske om at agerer som Rasmus Modsat? Det kommer der af og til noget nytænkning ud af. Her er det blot pinligt

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Samuel Grønlund og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Jo, men han har dog fået den ide at kalde Trump "for en fremragende præsident". Det meget mærkelig ordvalg fik da mig til at klikke på artiklen, for hvad kunne den bizarre udmelding dække over, hvilken tosse kunne tænke sådan, hvad er der galt med ham? Godt marketing stunt. Det ville svare til at skrive bogen " Kim Jong Un, hvordan kan man være så smuk og intelligent samtidig?"

Ole Larsen, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Houellebecq sælger bøger. Provokationer mod det bestående er den bedste reklame.

Tænk bare på Lars von Triers velfungerende iscenesættelse af sig selv og den egofixerede og efter min mening meget lidt talentfulde reklamearkitekt/"kunstner" Hornsleths smagløse udstilling af hjemløse.

Litteratur, kunst og arkitektur er en økonomisk markedsplads. Kunsten må gerne provokere, men Hornsleths udstilling af hjemløse i Hellerup er ikke kunst, bare en usmagelig provokation. Lad os se hvad Houellebecq bog kommer til at indeholde.

Alle, der kender lidt til Frankrig ved, at Frankrig/franskmænd ikke anser sig selv "mindre" end USA. Frihedsgudinden var en gave fra Frankrig til USA. Houellebecq er en ægte franskmand med egen gloire som centrum. De fleste kunstnere er ekstremt selvcentrerede, det er deres drivkraft, her er Houellebecq ingen undtagelse.

Man kan selvfølgelig ikke udelukke, at han finder i Trump en alletiders gut.

Kristian Rikard

Runa Lystlund,
Alle, der kender lidt til Frankrig ved, at Frankrig/franskmænd ikke anser sig selv
"mindre" end USA.
Og alle, der kender lidt til fransk litteratur ved, hvad Goncourtprisen i litteratur er!

Eva Schwanenflügel

Når franskmænd gør nar, gør de det ofte så subtilt, at de aldrig kan blive anklaget for det.
Men denne 'beuf' er ret fed.

En 'nation' som begreb er stadig den mest potentielt inkluderende samfundssociale mangfoldighedsmodel, og kommer derfor til re-evaluering. Spørgsmålet er mere om den er hensigtsmæssig i forhold til artens overlevelse, for det er overlevelse af alle tænkelige segmenter ikke nødvendigvis på liberale præmisser, lige fod, og med lige ubegrænset ret til petriskålene og reagensglassene. Den klassiske forplantnings 'lege' er allerede i dag en freak parade og u aint seen nuthin' yet !
Men Houlle og Trumpy har det tilfælles, at de ikke tror mennesket kan 'udrydde sig selv' ej heller elimineres af naturkræfter. Utænkeligt. Det er ikke mere urimeligt at antage end det modsatte.
Artiklen i Harpers er interessant i sammenhæng med fløjenes metamorfoser, specielt jo i forhold til begrebet 'liberal' og dets mulige alliancer. US Go Home / USA ud af verden / USA ud af mennesker ..... nogen ser bare ikke hvornår de sejrer. Det er jo nok fordi det, igen, ikke var på den måde de helst ville have haft det. Men det er det aldrig.

Gustav Alexander

Det ville være spændende med en reel kritik af Houellebecqs standpunkt, men kommentarerne lader til blot af afskrive ham.

Det er ærgerligt for han bringer en masse pointer i spil, som centrum-liberale bør forholde sig til:
1). Trump er ifærd med at gøre op med USAs lange tradition for interventionisme; man forlader Syrien og Afghanistan. Her må vi være ærlige og indrømme, at Hillary ikke blot havde fortsat men eskaleret - for det lovede hun! - interventionismen.

2). Trumps antipatier mod frihandelsaftaler - Hvorfor er det - for ventrefløjen - at foretrække med en præsident, der ikke skriver kvindefjendske/racistiske twitter opdateringer blot så han/hun ville kunne underminere hele Amerikas fundament af lønmodtagere? Så må tweets da komme i anden række; medmindre man vægter sin egen moralske overlegenhed højere end almindelige menneskers ve og vel .. Men det er vel også sådan at vi er endt i den moderne "venstrefløj" til at starte med. En venstrefløj der netop går mere op i at 'have ret' og 'være bedre end ..' end i at forbedre vilkårene for mennesker materielt.

Jette Steensen, Trond Meiring, Hans Aagaard og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Neoliberalistiske tænkeres ønskedrøm er, at nationen kun skal fungere som værdipolitisk kulturoverbygning på et globalt frit marked for for kapitalen. En drøm som er tæt på dagens virkelighed. Trump tager et historisk skridt tilbage for at forene de to dimensioner. Denne bevægelse må kunne diskuteres uanset mandens besynderlige adfærd.