Læsetid: 3 min.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnaults voldtægtsdom er en stor sejr for #MeToo

Den skærpede dom over Jean-Claude Arnault viser, at det er blevet lettere i en retsstat at blive dømt for voldtægt. Og så er det en sejr for #MeToo’s troværdighed
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault ankommer mandag til landsretten.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault ankommer mandag til landsretten.

Jonas Ekströmer

4. december 2018

Man kan sige, at Jean-Claude Arnault, manden bag den største kulturskandale i Sverige i nyere tid, gamblede, da han ankede dommen fra tingsrätten (den svenske byret) tilbage i september. Den lød på to års fængsel for ét tilfælde af voldtægt mod en kvinde tilbage i 2011.

Arnault begærede frifindelse for dommen, men risikerede samtidig en skærpet straf, for han stod anklaget for to tilfælde af voldtægt mod den samme kvinde. Arnault satsede og tabte, for hovrätten, der er anden instans blandt de svenske domstole svarende til landsretten i Danmark, dømte mandag kulturprofilen til to et halvt års fængsel og skærpede dermed tingsrättens dom.

I forhold til den første anklage om voldtægt deler hovrätten fuldt ud tingsrättens vurdering af, at Arnault den 5.-6. oktober 2011 havde tvunget kvinden til oralsex ved at holde hendes nakke så fast, at hun ikke kunne komme fri, og for at have ført sit kønsorgan så langt ned i hendes svælg, at handlingen kan sammenlignes med samleje.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
  • David Zennaro
  • Henning Kjær
  • ingemaje lange
Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, David Zennaro, Henning Kjær og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, den diffuse offentlige mening har ikke legitimitet som en domstol, men her har domstolen afsagt en dømmende dom, og så kan den dømte og hans venner ikke mere påstå han er en forfulgt uskyldighed, men må forholde sig til den dømtes skyld, og deres fejlagtige forsvar for hans skyld.

Minna Rasmussen, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Ejvind Larsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Jeg kommenterer ikke dommes udmåling, som jeg ikke har kompetence til.

Men hvis man nærlæser, hvad retssagen egentlig handler om, og hvad Jean-Claude Arnault samt det ene "offer" i retten var helt enige om, var hændt, så tyder det i hvert fald heller på, at man har dømt en uskyldig person.

Gert Romme, tilgiv mine manglende google-færdigheder, men var afhøringen ikke for lukkede døre, så vi rent faktisk ikke ved hvilket hændelsesforløb der ligger til grund for dommen?

Jeg undrer mig lidt over formuleringen "sagsøger", som bliver gentaget igen og igen. Det er vel en anklager dvs. repræsentant for staten, da det er en kriminalsag? "Sagsøger" er man vist kun i et civilt søgsmål.

@ Mads Jakobsen,

Hvis du havde googlet lidt i svenske medier, dengang dette emne var aktuelt, ville du have set, at i hvert fald de 3 store medier beskrev, hvad der var gået forud og var foregået - både under "handlingerne" men også i retten.

En af dem der blev citeret, var Jean-Claude Arnault´s forsvarer, der tilsyneladende forsøgte at skabe tvivl om ofrets (det retssagen handlede om, for de er flere) seriøsitet, og om handlingerne var frivillige.

Det bliver lidt lettere at tage Metoo alvorligt hvis Asia Argento bliver dömt for den voldtägt hun begik og forsögte at betale aflad for för hun tog på tourne som repräsentant for Metoo med höjlydte fordömmelser af Weinstein.
Jeg er bange for det kräver en massiv og mindst lige så höjlydt fordömmelse af hendes handlinger för hykleriets skidt er blevet vasket af den bevägelse.