Klumme
Læsetid: 4 min.

Margaret Atwood advarer: Hvis ikke USA forandrer systemet, får de kappet knoppen af

Forfatteren Margaret Atwood, der nok mest er kendt for romanen ’A Handmaid’s Tale’, sender en opsang til den politiske klasse i USA og løfter samtidig sløret for en fortsættelse af bogen om det teokratiske og misogyne diktatur, Gilead
Forfatteren Margaret Atwood, der nok mest er kendt for romanen ’A Handmaid’s Tale’, sender en opsang til den politiske klasse i USA og løfter samtidig sløret for en fortsættelse af bogen om det teokratiske og misogyne diktatur, Gilead
Kultur
21. december 2018

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

CANADA

ATWOOD OG GUILLOTINEN

Den canadiske forfatter Margaret Atwood (f. 1939) talte for nylig ved en gallamiddag og fundraiser i Los Angeles arrangeret af Equality Now (en ngo, der arbejder for kvinders rettigheder og mod indiskutabelt fæle sager som kvindelig omskæring og børneægteskaber).

Her advarede Atwood den politiske klasse i USA om, at de får knoppen kappet af, hvis ikke der sker radikale forandringer af det nuværende system:

»Lad os tale om sundhedssystemet, tale om fængslerne, tale om kløften mellem de meget, meget rige og alle andre. Det farlige i dette land handler ikke kun om kønslig ulighed, men også om klasse, race og rigdom. Lovgiverne kan ikke ubegrænset blive ved med at indføre love, der beriger dem selv. Så ender man med den franske revolution.«

CANADA

ATWOOD OG FORTSÆTTELSEN

Nu til dags er Margaret Atwood nok mest kendt for romanen A Handmaid’s Tale (Tjenerindens fortælling), især efter at den blev lavet til en populær og pris-overplastret tv-serie med Elisabeth Moss i hovedrollen.

Atwood har nu afsløret, at hun har skrevet en fortsættelse til bogen om det teokratiske og misogyne diktatur, Gilead. Afsløringen skete på twitter. Hun skrev:

»Alt, hvad I nogensinde har spurgt om mig om Gilead og dets indre mekanismer, har inspireret denne bog. Eller næsten alt! Den anden inspirationskilde har været den verden, som vi lever i.«

Begivenhederne i efterfølgeren fortælles fra tre kvindelige karakterers synspunkt og foregår 15 år senere end den første bog. Titlen bliver The Testaments og den udkommer 30. september 2019.

FRANKRIG

ULDBÆK OG … KÆRLIGHEDEN?

Den franske forfatter (’kontroversiel’ er altid det adjektiv, han får klistret i nakken), hvis efternavns udtale og stavemåde er en ildprøve for enhver wannabehøjpande, Migselv Hyldebænk, har skrevet en ny bog, som frem til udgivelsen er omgærdet af strenge klausuler.

Det eneste, der p.t. vides, er at den franske titel er Serotonine, den er 347 sider tyk og udkommer 4. januar 2019 i et whopping førsteoplag på 320.000 eksemplarer. Den danske udgave udkommer 12. april, og oversætteren, Niels Lyngsø, henviser til ’massiv tavshedspligt’, så vi andre må nøjes med gisninger.

Serotonin er en neurotransmitter, et signalstof i hjernen, der ofte forbindes med ’lykke’. Måske er det et indicium, at Mitsjal Ulveblæk, som tidligere omtalt her i sladderspalten, blev gift forgangne september måned. Iført grå bowlerhat.

JAMAICA & NIGERIA

SØSTER HÅNDGRANAT

Den 3. januar, dagen før Minsjæl Vælgebæks bog, udkommer en anden ventet bog, nemlig debutanten Oyinkan Braithwaites My Sister, The Serial Killer. Den er faktisk allerede ude i USA, men vi europæere må altså vente til efter jul.

Men over there er anmelderne allerede nærmest gået i gruppe-ekstase over hendes lille thriller: »Kulørt, pebret og dyster, serveret i komisk deadpan,« skriver New York Times, og Boston Globe tilføjer: »En righoldig, mørk debut«, mens en hoben andre medier har jublet med.

Bogen beskrives som en »håndgranat af en roman om en nigeriansk kvinde, hvis lillesøster har en ubelejlig vane med at myrde sine kærester«. Filmrettighederne til bogen er solgt for længst. Oyinkan Braithwaite er uddannet i Kingston, Jamaica, og bor i Lagos, Nigeria.

USA

JASANOFFS CONRAD

Den største – talt i knitrende dollar – pris til et enkelt nonfiktivt værk skrevet på engelsk, The Cundill History Prize, blev uddelt forgangne november ved en gallamiddag i Montreal, Canada. Vinder blev Harvard-professor Maya Jasanoff for hendes ’genre-twistende’ bog The Dawn Watch: Joseph Conrad in a Global World. Bogen beskrives som en blanding af historie, biografi, rejsebog og litteraturkritik.

De to andre shortlist-finalister var Caroline Fraser med Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder og Sam White med A Cold Welcome: The Little Ice Age and Europe’s Encounter With North America. Tilbage i den mudrede glemsel på den otte personer lange longlist sidder bl.a. Pulitzerpris-vindere, hvis navne og bogtitler der desværre ikke er plads til her.

USA

BRITTA I BOGVERDENEN

Det højt estimerede litterære agentur Donadio & Olson havde en bogholder ved navn Darin Webb, som i en periode på otte år løbende tappede 3,4 mio. dollar (over 22 mio. kroner) med den konsekvens, at agenturet nu er gået konkurs og en lang række forfattere mistede deres penge, heriblandt Chuck Palahniuk (kendt for bl.a. Fight Club), der blev drevet til kanten af bankerot, fordi han blev forholdt den nette sum af 1.440.894 dollar og 67 cent. Darin Webb er nu blevet idømt to års fængsel.

Bogholderen er blevet pålagt at melde sig ved Otisville Satellite Camp, et åbent fængsel i staten New York. Samme sted, i øvrigt, som Michael Cohen, Trumps tidligere advokat, skal afsone sin straf. Hvem ved, måske er det starten på et smukt venskab.

UGENS 10 BØGER

Alt håb om et overnaturligt mirakel må nu lades ude. Der opstår intet tidshul, som får den kommende uge til at suges ud i mørke og glemsel. Men det værste er måske også allerede overstået.

Det er i dag vintersolhverv, og det går mod lysere tider. Og – i parentes bemærket – så er jeg dags dato stadig ’unwhammed’ og endnu ej henfaren til Whamhalla (hvis de ord er rent plimmelim for dig, kære læser, så tjek whammageddon.com). Overlever jeg helt til juleaften? Spændingen er ulidelig.

Men altså, nu må det erkendes: Julen gør alvor af sin trussel. Så vi kan lige så godt læse årstidens relevante bøger. Den danske titel er anført, hvis en sådan findes.

  • Charles Dickens: ’Et juleeventyr’ (oversat af L. Moltke)
  • J.R.R. Tolkien: ’Julemandens breve’ (oversat af Cynthia La Touche Andersen og Benny Andersen)
  • E.T.A. Hoffmann: ’Nøddeknækkeren’ (oversat af Villy Sørensen)
  • Dr. Seuss: ’How the Grinch Stole Christmas!’
  • Chris van Allsburg: ’Polar-ekspressen’ (oversat af Ursula Baum Hansen)
  • Truman Capote: ’A Christmas Memory’
  • Agatha Christie: ’Hercule Poirots Jul’ (oversat af Michael Alring)
  • Stanley Weintraub: ’Silent Night: The Story of the WWI Christmas Truce’
  • L. Frank Baum: ’Santa Claus – historien om julemanden’ (oversat af Edith Månsson)
  • Charles Dickens: ’Fårekyllingen ved arnen’ (oversat af L. Moltke)
Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her