Læsetid: 6 min.

Når man er umyndiggjort, virker et dystopisk samfund ikke så urealistisk

Hvis du er i tvivl, om dystopier er særligt relevante, når det gælder børnelitteratur, så kan du bare se på biograflisterne og bibliotekshylderne. I børnelitteraturen har vi længe vidst, at kloden er fucked – til gengæld ved vi også, at hvis nogen kan modarbejde det, så er det ungdommen
Dystopi handler om magt, og det gør ungdomsromanen også. Derfor har vi hitserier som The Hunger Games, skriver Anita Brask Rasmussen. Her er det Jennifer Lawrence som hovedpersonen Katniss Everdeen i Mockingjay, den tredje film og bog i serien.

Dystopi handler om magt, og det gør ungdomsromanen også. Derfor har vi hitserier som The Hunger Games, skriver Anita Brask Rasmussen. Her er det Jennifer Lawrence som hovedpersonen Katniss Everdeen i Mockingjay, den tredje film og bog i serien.

Murray Close

7. december 2018

Der er nok ikke mange, der vil være uenige i, at dystopier, om ikke altid så ofte, handler om magt. Om at nogen har taget den og underlagt sig andre med den. Det kan være i form at et repressivt regime eller måske i form af en hel menneskehed, der har bemægtiget sig verdens ressourcer og skabt det antropocæne.

Men hvad nu hvis jeg siger, at det netop er derfor, at dystopien passer så godt til ungdomsromanen? Fordi det handler om magt, og det gør ungdomsromanen også. Derfor har vi The Hunger Games, Divergent og Mortal Engines. Tre dystopiske ungdomsromanserier, der i dag er internationale franchises og kæmpestore Hollywood-produktioner.

Men en ungdomsroman behøver ikke at være en dystopi for at handle om magt. Det gør den altid. Det siger den amerikanske litteraturforsker Roberta Seelinger Trites i sin bog Disturbing the Universe: Power and repression in adolescent literature:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu