Quiz
Læsetid: 5 min.

Profetkonkurrencen: Trier kom til Cannes, men det ridende politi kom ikke på gaden

Lars von Trier i Cannes. Kevin Spacey i skammekrogen. Republikanerne i Senatet. Der er ikke meget, der har overrasket vores læsere i år. En vinder af årets profetkonkurrence har profetbestyreren og hans skarptslebne sekretariat dog alligevel fundet
Lars von Trier i Cannes. Kevin Spacey i skammekrogen. Republikanerne i Senatet. Der er ikke meget, der har overrasket vores læsere i år. En vinder af årets profetkonkurrence har profetbestyreren og hans skarptslebne sekretariat dog alligevel fundet
Kultur
31. december 2018

Vi må desværre slutte 2018 med en beklagelse – eller måske er det i virkeligheden en undskyldning. I hvert fald begik vi en fejl i sidste års profetkonkurrence og trykte ét spørgsmål i avisudgaven af konkurrencen og lagde et andet online. Den slags går selvfølgelig ikke, og derfor har den nyslåede profetbestyrer i år valgt at annullere spørgsmål nummer fire.

Men I skal selvfølgelig ikke snydes for de to spørgsmål, selvom de altså ikke tæller med i konkurrencen:

På tryk lød spørgsmål nummer fire således: »Er Theresa May fortsat premierminister i Storbritannien den 15. december 2018?«

Og svaret var, måske lidt overraskende, al Brexit-balladen taget i betragtning: »JA«.

Online lød spørgsmål nummer fire således: »Er Jeremy Corbyn premierminister i England den 15. december 2018?«

Og svaret var: »NEJ«.

Den slags fejl, for ikke at sige brølere, er selvfølgelig lidt pinlige, men vi bukker og nejer og garanterer, at det ikke sker igen. Vi er nemlig heller ikke blege for at begå hybris her på profetredaktionen. Det er vores nye stil.

Alle aldersgrupper

Men ellers har det været et begivenhedsrigt år, og adskillige hundrede læsere i alle aldersgrupper gættede med – den yngste af dem var blot to år og otte måneder. 

Lars von Trier vendte tilbage til filmfestivalen i Cannes efter syv års bandlysning med sin seneste film, seriemorderthrilleren The House That Jack Built, der naturligvis vakte opsigt og fik nogle mennesker til at reagere med ren afsky og forlade biografen. Og selvfølgelig gjorde han det, skrev en del læsere, alene af den grund, at han er Lars von Trier. En del andre mente, at han ikke længere var interessant for Cannes.

Thyra Frank fremsatte faktisk op til flere lovforslag – det var der ikke mange, der troede på. Balladen omkring Nobelprisen i litteratur fortsatte, og prisen blev slet ikke uddelt. #MeToo-bølgen bredte sig og rev flere magtfulde mænd med sig – blot ikke USA’s præsident, Donald ’tag dem i skridtet’-Trump – og de fleste gættede ganske rigtigt, at skuespilleren Kevin Spacey ikke ville få lov til at få et comeback i 2018.

Endnu flere havde håbet på, at republikanerne ville miste kontrollen med Senatet ved midtvejsvalget i november – som en læser skrev: »Vinden blæser i den retning.«

Det skete dog ikke, faktisk øgede republikanerne sit flertal i Senatet, men selv om Trump og republikanerne altså ikke ligefrem blev sat på plads ved midtvejsvalget, fik de i hvert fald et hak i tuden, da de mistede flertallet i Repræsentanternes Hus.

Og vinderen er

Hvorom alting er, skal der findes en vinder, og det har profetbestyreren gjort med kyndig assistance fra sit fuldt bemandede, altid travle og dybt professionelle sekretariat. Og det er derfor en stor fornøjelse at kunne annoncere, at vinderen af årets profetkonkurrence og dermed retten til at kalde sig Årets Profet – og et gavekort på 1.000 kroner til boggaver fra Informations Forlag – er: Johannes Konstantin Neergaard og hans nytårsselskab fra Silkeborg.

De har svaret rigtigt på alle spørgsmål undtagen nummer fire, som altså er udgået.

Det glæder i øvrigt profetbestyreren, at vinderne kommer fra Silkeborg. Der kommer profetbestyreren også fra – ja, det gør i det hele taget mange kloge og vidende mennesker. Stort tillykke til det silkeborgensiske nytårsselskab.

De korrekte svar for profetkonkurrencen 2018 var:

 • 1. Kommer Lars von Trier til Cannes med sin nye film, The House That Jack Built? JA.
 • 2. Fremsætter ældreminister Thyra Frank (LA) mindst ét lovforslag i 2018? JA. (Hun stillede tre lovforslag i foråret).
 • 3. Vil Det Svenske Akademi i forbindelse med den verserende skandalesag have ekskluderet medlem nummer 18, Katarina Frostenson, inden årets uddeling af Nobelprisen i litteratur? NEJ. (Akademiet har flere gange stemt om hendes eksklusion, men flertal har været for hendes forbliven. Prisen blev i øvrigt slet ikke uddelt).
 • 4. (DIGITAL) Er Jeremy Corbyn premierminister i England den 15. december 2018? – UDGÅR
 • 4. (PRINT) Er Theresa May fortsat premierminister i Storbritannien den 15. december 2018? – UDGÅR
 • 5. Stiller Chris Froome til start i Tour de France 2018? JA. (Chris Froome blev nummer tre i den samlede stilling efter Geraint Thomas og Tom Dumoulin).
 • 6. Vil Kevin Spacey blive castet til en større hovedrolle i en film eller tv-serie på trods af alle MeToo-anklagerne? NEJ.
 • 7. Er der ridende politi i de danske gader i 2018? NEJ. (De fire politiheste er godt nok på gaden, men de er ikke operative – det vil sige, at de øver. Kilde: Rigspolitiet).
 • 8. Mister republikanerne kontrollen med Senatet ved midtvejsvalget i USA? NEJ. (Republikanerne har 53 pladser og demokraterne 47).
 • 9. Vil Danmark inddrage opholdstilladelser med henblik på hjemsendelse af syriske flygtninge? NEJ.
 • 10. Vil Satoshi Nakamoto – bitcoins ukendte ophavsmand – være blandt verdens 20 rigeste i 2018? NEJ.
 • 11. Bliver Danmarks Radios samlede budget beskåret med mere end ti procent? JA. (DR’s budget blev beskåret med cirka 20 procent).
 • 12. Sidder Liberal Alliance i regering den 15. december 2018? JA.
 • 13. Vil atmosfærens CO2-koncentration overstige 410 ppm (parts per million, CO2-molekyler pr. en million luftmolekyler) som senest målt fra Mauna Loa-observatoriet på Hawaii den 15. december 2018? NEJ. (Den har været over 410 ppm i år, men er det ikke lige nu).

Hvad sker der i 2019?

 1. Bliver Nobelprisen i litteratur uddelt i 2019?
 2. Er Lars Løkke Rasmussen stadig formand for Venstre den 15. december 2019?
 3. Bliver der rejst en rigsretssag mod Donald Trump inden den 15. december 2019?
 4. Kommer Nye Borgerlige i Folketinget inden den 15. december 2019?
 5. Vinder en rytter fra Team Sky Tour de France i 2019?
 6. Findes Forfatterskolen som offentligt støttet uddannelsesinstitution den 15. december 2019?
 7. Abdicerer dronning Margrethe inden den 15. december 2019?
 8. Spiller AC/DC på Roskilde Festival i 2019?
 9. Er det danske tennis-es Caroline Wozniacki fortsat at finde i top fem på WTA-verdensranglisten den 15. december 2019?
 10. Får Danmark en socialdemokratisk ledet regering inden den 15. december 2019?
 11. Bliver Brexit, den britiske udtræden af EU, en realitet den 29. marts 2019?
 12. Bliver sommeren 2019 den varmeste i 100 år?
 13. Er Maria Rørbye Rønn stadig generaldirektør i DR den 15. december 2019?

Sådan bliver du 'Årets profet 2019'

 • Send svaret (med navn, adresse og postnummer/by) mærket ‘Årets Profet 2019’ til:
  Information
  St. Kongensgade 40 C
  1264 København K
   
 • Eller send en mail til profet@information.dk
   
 • Alle besvarelserne skal være profetbestyreren i hænde senest mandag den 15. januar 2019. Kuverterne åbnes først den 1. december 2019, så de bør ikke indeholde andre meddelelser til avisen. Gevinsten er for 1.000 kroner valgfri bøger fra Informations Forlag samt den ærefulde titel ‘Årets Profet.’

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her