Klumme
Læsetid: 4 min.

Selvironi og sans for humor er omvendt proportionel med autoritær magt

Xi Jinping har så lidt humoristisk sans, at han forbyder enhver omtale af figuren Peter Plys på grund af en internet-meme fra 2013. Og så er der sci-fi, fantasy og zombier i litteraturen rundt i verden
Xi Jinping har så lidt humoristisk sans, at han forbyder enhver omtale af figuren Peter Plys på grund af en internet-meme fra 2013. Og så er der sci-fi, fantasy og zombier i litteraturen rundt i verden
Kultur
14. december 2018

KINA

PETER PLYS FORBUDT

Den kinesiske kejser, nå nej, diktator – nej, helt forkert – præsident, Xi Jinping, har ifølge Independent personligt forbudt enhver omtale af figuren Peter Plys i hele Kina, hvilket inkluderer en omkostningstung bortfjernelse af to attraktioner i Disneyland Shanghai.

Den lille, runde og meget magtfulde mands umådelige vrede stammer fra et internet-meme i 2013, hvor et billede af Xi og Obama havde en underholdende lighed med Peter Plys og Tigerdyret. Sammenligningen blev så populær, at enhver omtale af Plys blev forbudt på det kinesiske internet, fordi den lille honningsyge bamse er blevet til et symbol på modstand mod diktaturet, nå nej, regeringen.

Det er en velkendt mekanisme: Selvironi og sans for humor er omvendt proportionel med autoritær magt.

JAMAICA

MARLON JAMES’ NYE BOG

Den jamaicanske forfatter Marlon James (født 1970) vandt i 2015 Booker-prisen for A Brief History of Seven Killings, en moppedreng på 688 sider om flere årtier af Jamaicas historie, fra det mislykkede attentat på Bob Marley i 1976 frem til 1990’erne.

Den 5. februar udkommer første bind i en fantasy-trilogi (såkaldt ’genrelitteratur’ skrevet af de allerbedste forfattere er tidens løsen!) med titlen Black Leopard, Red Wolf. Historien handler om en eftersøgning af en kidnappet dreng gennem et fantastisk Afrika med kæmper, åndemanere, hekse, formskiftere, krigsførende stammer og usigelige grusomheder. En verden, hvor både voldsparathed og historiefortællerevner er i lige høj kurs.

James’ første bog, Jim Crow’s Devil, fik i øvrigt hele 70 afslag, før den endelig blev antaget.

ENGLAND

MINSTERIET FOR HJERNER

En glemt, lille feministisk og dystopisk science-fictionroman med titlen What Not af en engelske forfatter Rose Macauley (1881-1958) står ifølge The Guardian nu til at blive genudgivet til foråret, denne gang inklusive passager, der blev bortcensureret fra den oprindelige udgave i 1918.

Bogen siges at have påvirket både Aldous Huxleys Fagre nye verden og George Orwells 1984. Romanen foregår i et England, der har vedtaget en lovgivning for ’mentalt fremskridt’, som kategoriserer befolkningen fra A til C med den hensigt at forhindre dumme mennesker i at formere sig. Skulle det alligevel ske, træder ’Ministeriet for Hjerner’ til.

Forlaget bag genudgivelsen, Handheld Press, kalder bogen for »en feministisk protest mod social ingeniørkunst og mediemanipulation«.

USA

SYLVIA PLATHS BREVE

Det andet bind af Sylvia Plaths breve er udkommet for nylig. Bogens fulde titel er: The Letters of Sylvia Plath, Volume II, 1956-1963, og den er redigeret og med forord og index af Peter K. Steinberg og Karen V. Kulik.

Ifølge Dan Chiasson i The New Yorker samler bogen »Plaths driftige opfindsomhed, hendes blottede hjerte og anklagende intelligens. Man kan finde motiver fra hendes digte i deres oprindelige sammenhæng – et murmeldyr i skoven, en opskrift, der krævede at hun skar løg (og – som i digtet ’Cut’ – sin tommelfinger) og Ariel, hendes gamle hoppe. Nedstigningen i galskaben er hurtig og nådesløs: Bogen trykker for første gang Plaths pinefuldt oprigtige breve til hendes ven og psykiater Dr. Ruth Beuscher.«

NIGERIA

GOODLUCK OG BOSS

En perlerække af politiske kanoner, særligt tidligere præsidenter, var ifølge africanews.com samlet for nylig i Transcorp Hilton Hotel i Abuja til lanceringen af The Transition Hours af den tidligere nigerianske præsident Goodluck Ebele Jonathan (f. 1957). Bogen centrerer sig om begivenhederne op til, at han anerkendte sit nederlag ved valget i 2015.

Det var første gang i nyere nigeriansk historie, at magten blev nogenlunde fredeligt overdraget fra et parti til en andet. Goodluck Ebele Jonathan repræsenterede PDP, People’s Democratic Party, og den nuværende præsident, Muhammadu Buhari, er valgt for APC, All Progressives Congress. Selv kunne han desværre ikke være der, men lykønskede via twitter og sendte en repræsentant ved navn Boss Mustapha.

KINA/USA

NYE ZOMBIER

Her op mod jul excellerer alskens medier i lister over ’Årets Bedste Bøger’, men denne sladderspalte er naturligvis alt for højpandet til at få snask som ’Top 10’-lister på tastaturet. Host, host. Her udvælges og kurateres der med et grasserende subjektivt blik, og det er nu faldet på debutbogen Severance af den kinesiskfødte og Utah, Nebraska og Kansas-opvoksede forfatter Ling Ma.

Bogen udkom i august 2018, modtog Kirkus-prisen i november og er nu begyndt at poppe op på bemeldte lister. Den beskrives som en epidemi-skråstreg-zombie-roman, men forholder sig originalt og skævt til mange af genrens gennemtraskede troper, f.eks. foregår den ikke i en nær fremtid, men en nær fortid, og hovedpersonen er ikke en allegorisk gennemsnitsmand, men en meget specifik kvinde.

UGENS 10 BØGER

I foråret 2017 bad Publisher’s Weekly fem (dengang) aktuelle romanforfattere fra fem forskellige afrikanske lande – Odafe Atogun (Nigeria), Peter Kimani (Kenya), Alain Mabanckou (Republikken Congo), Jennifer Nansubuga (Uganda) og Yewande Omotoso (Nigeria) – om at nævne deres to yndlingsbøger fra kontinentet.

Her i spalten behøver vi ikke ride samme år, som andre sadler op, så afsted med os, gadagung, gadagung, helt op til den enorme ø (der omfatter 54 selvstændige lande og yderligere ti ’omdiskuterede’ områder) stik syd for vores lille, europæiske udposning på Asien. Den danske titel nævnes, hvis en sådan findes, ellers den engelske.

  • J.M. Coetzee: Vanære (oversat af Niels Brunse)
  • Abubakar Adam Ibrahim: Season of Crimson Blossoms
  • Marjorie Oludhe Macgoye: Coming to Birth
  • Ngugi wa Thiong’o: A Grain of Wheat
  • Abdourahman A. Waberi: Harvest of Skulls
  • Emmanuel Dongala: Jazz and Palm Wine
  • Chinua Achebe: Alt falder fra hinanden (oversat af Kirsten Jenlev)
  • Ben Okri: Sultens vej (oversat af Henning Juul Madsen)
  • Sefi Atta: A Bit of Difference
  • Fiston Mwanza Mujila: Spor 83 (oversat af Rikke Mai Pohl)

 

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her