Læsetid: 4 min.

T for Tsunami – Rapperen Lushlife har skrevet en ny ABC for ordnørdebørn

»Børn elsker virkelig store, uhåndterlige ord,« siger Raj Halder aka Lushlife. Og så er årets dårligste sexscene kåret, og vinderen er: »Blændende åndeløst rystende overvældende eksploderende hvidt Gud jeg spermer inde i hende min pik dunker vi er begge stønnende øjne hjerter sjæle kroppe enhed«
»Børn elsker virkelig store, uhåndterlige ord,« siger Raj Halder aka Lushlife. Og så er årets dårligste sexscene kåret, og vinderen er: »Blændende åndeløst rystende overvældende eksploderende hvidt Gud jeg spermer inde i hende min pik dunker vi er begge stønnende øjne hjerter sjæle kroppe enhed«
7. december 2018

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA

ORDNØRDEBØRN

Alfabetbogen for børn er en mildest talt traderet genre. På dansk er Halfdans ABC den mest kendte, men der findes hobevis af andre bøger, der med varierende grad af originalitet følger grundmodellen. Ligeledes på cirka alle andre sprog.

Nu er så en engelsksproget bog, der gentænker fænomenet på en ny måde, blevet en uventet bestseller. Foreløbig er den kravlet op på en ottendeplads på The New York Times’ bestsellerliste. Bogen er skrevet af Raj Halder (også kendt under sit rapper-alias Lushlife) og har titlen: P is Pterodactyl.

Det simple koncept er stumme startbogstaver. T er for Tsunami og sådan er det hele vejen igennem. Halder udtaler til The Guardian: »Børn elsker virkelig store, uhåndterlige ord (…) Bogen bringer ordnørden frem i os alle!«

POLEN

ATLAS FOR NYSGERRIGE

Opfindelsen af GPS og ’smarte’ telefoner var tilsyneladende en dødsdom for landkort på papir, men som hverken CD’en eller streamingtjenester helt formåede at myrde vinyl-LPen – tværtimod, viser det sig – så oplever også det trykte atlas i bogform en renæssance. Der skal bare tilføjes noget, som ikke er kommercielt motiverede oplysninger a lá placeringen af den nærmeste tankstation og Svend-Ellen (også kaldet 7-Eleven).

Atlas odkrywców af de to polakker Piotr Wilkowiecki og Michal Gaszynski blev oprindeligt finansieret af en crowdfunding-kampagne, men er nu en stor og smuk bog, som krabber sig sin vej ud i verden. Den spanske version er netop udkommet, og til foråret kommer den på engelsk med titlen: Expolorer’s Atlas: For the Incurably Curious.

UGENS 10 BØGER

Den 6. december udkommer et nyt nummer af det norske tidsskrift Vagant, og lederen er skrevet af redaktør Audun Lindholm. Overskriften er »Fremtidslaboratoriet« og den såkaldte underrubrik lyder: »Det skorter ikke på science fiction i samtidslitteraturen. Men vet kritikerne hva de skal gjøre med fremtidsfortellingene?«

Teksten slutter såher: »Om forfattere og kritikere vil bidra til dagens debatter om fremtiden, kan de med fordel oppruste kunnskapen om arven fra Mary Shelley, H.G. Wells, Jules Verne og Hugo Gernsback. Er vi først utstyrt med den egenskapen å kunne dikte, skylder vi oss selv å interessere oss for litteratur også om menneskehetens kollektive eksistens, ikke bare enkeltmenneskets eksistensielle anfektelser.«

Jeg, spalteredaktøren, har i flere år været på et Philip K. Dick-trip. Ugens bogliste er mine ti favoritter.

 • Philip K. Dick: VALIS
 • Philip K. Dick: The Divine Invasion
 • Philip K. Dick: The Transmigration of Timothy Arthur
 • Philip K. Dick: Selected Stories
 • Philip K. Dick: Ubik
 • Philip K. Dick: The Man in the High Castle
 • Philip K. Dick: Flow My Tears, The Policeman Said
 • Philip K. Dick: A Scanner Darkly
 • Philip K. Dick: Radio Free Albemuth
 • Philip K. Dick: Time Out of Joint

URUGUAY

PREMIO FIL TIL VITALE

Som lovet i sidste uges Bogkort skal vinderen af den store pris ved den nys overståede bogmesse FIL i Guadalajara i Mexico omtales. Præmien gives til en forfatter, der skriver på et af de romanske sprog, for hele forfatterskabet og består af 150.000 knitrende dollar. Tidligere vindere er forfattere som Augusto Monterroso (1996), António Lobo Antunes (2008) og Claudio Magris (2014).

Årets vinder blev den uruguayanske digter Ida Vitale. Hun er født i Montevideo i 1923 og kan således siges at leve op til sit efternavn. Nu bor hun i Austin, Texas. Spansk Wikipedia kalder hende »repræsentant for den essentialistiske poesi« og videre: »Hendes værker kendetegnes ved korte digte, en søgen efter ordenes betydninger og det metalitterære.«

USA

SPERM. SPERM. SPERM.

Det måske allersværeste for en forfatter at beskrive er kønslivets udfoldelser, men samtidig er sex jo en vigtig del af livet; det er ikke altid nok at panorere hen på et blafrende gardin. Kun en tåbe frygter ikke sexscenen.

Siden 1993 har tidsskriftet Literary Review uddelt prisen Bad Sex in Fiction Award, der præmierer »det elendigste afsnit af seksuel beskrivelse i et fiktionsværk«. Vinderen af årets pris (valgt fra en shortlist med i år udelukkende mandlige forfattere) blev James Frey, der i romanen Katerina bla. udgyder:

»Blændende åndeløst rystende overvældende eksploderende hvidt Gud jeg spermer inde i hende min pik dunker vi er begge stønnende øjne hjerter sjæle kroppe enhed. Enhed. Hvidt. Gud. Sperm. Sperm. Sperm. Jeg lukker øjnene og ånder ud. Sperm.«

JAPAN

MERE SPERM

Som sexfixeret sladderspalte kan ugens Bogkort ikke slippe Bad Sex in Fiction Award 2018. En anden nomineret på shortlist’en var den japanske forfatter Haruki Murakami, der i romanen Killing Commendatore skriver (min oversættelse fra engelsk):

»Min ejakulation var voldsom og gentagen. Igen og igen sprøjtede sæden ud af mig, hendes vagina flød over og gjorde lagnerne klistrede. Jeg kunne intet gøre for at få det til at holde op. Hvis det fortsatte, tænkte jeg bekymret, ville jeg blive helt udtømt. Yuzu sov dybt gennem det hele, uden en lyd, hendes vejrtrækning helt ensartet. Hendes køn, derimod, havde trukket sig sammen om mit og ville ikke slippe mig. Som om det havde en egen, urokkelig vilje og var fast besluttet på at vride den sidste dråbe ud af min krop.«

ENGLAND

OG MERE ENDNU

Og det bliver ved: En tredje nomineret til Bad Sex in Fiction Award (en pris, der i øvrigt blev beskrevet som ’ond’ af en tidligere vinder, Morrisey, (men selvironi er vist heller lige hans spidskompetence)) er romanen Scoundrels af Major Victor Cornwall og Major Arthur St. John Trevelyan (pseudonymer for Duncan Crowe og James Peak).

Heri står følgende afsnit: »’Tøm mine beholdere’, havde jeg tigget stakåndet, da hun på ny begyndte at føre mig ind i sin lystens hule. Hendes vaginale klinkeværk bevægede sig i koncertina-agtige bølger, langsomt nedsvælgende mit organ som en kongeboa, der sluger sit bytte. Snart var jeg låst helt fast, parat til at blive malet til støv af den emaljerede peberkværn i hendes indre.«

 

Serie

Bogkortet

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

 • Fænomenet ’kafkask’ er grotesk overforbrugt og misforstået

  14. juni 2019
  Emily Temple har lavet en liste over ’kafkaske’ fænomener i anledning af 95-året for Franz Kafkas død. Begrebet er blevet udvandet og dårligt defineret. Og så har Mario Vargas Llosa annonceret sin næste roman, som kommer til oktober
 • Ugens bogliste er (puha, adr-badr) en bestsellerliste

  7. juni 2019
  Denne liste med ugens 10 bøger plejer ikke at være en bestsellerliste. Puha, adr-badr, den slags snavs er vi nemlig alt for fine til at få på sjælen her på Information. Men plejer er som bekendt død. Næsten. Ugens bogliste er udvalgt af bøger fra de forskellige bestsellerlister i Bogmarkedet
 • Forfatteren bag essayet ’How to Write About Africa’ er død

  31. maj 2019
  Binyavanga Wainaina er død. »Brug altid ordet ’Afrika’ eller ’Mørke’ eller ’Safari’ i titlen,« skrev han i det berømte essay. ’How to Write About Africa’. For nogle år siden skrev forfatteren Jimmy Chen en fiktiv datingprofil for Raymond Carver, den er blevet genstand for Facebook-diskussion og af en række danske forfattere komprimeret til: »Writer. Desperate. Drink.«

Vinterbøger 2018: Dystopisk litteratur

Magasinet Vinterbøger sætter fokus på de dystopiske romaner, der skildrer hvordan vi nærmer os et apokalyptisk nulpunkt, hvor den miljømæssige krise og kampen om råstoffer truer med komplet kollaps. Læs om den historiske baggrund for dystopien og om, hvorfor genren igen er relevant – for både børn, unge og voksne. Magasinet udkommer i sin helhed den 7. december 2018.

Andre artikler i dette tillæg

 • Her er de bedste bøger i 2018 – ifølge kritikerne

  7. december 2018
  Hvilke romaner, digtsamlinger, fagbøger og ungdomsbøger har været de ypperligste i 2018? Her er kritikernes favoritter
 • Modernister

  7. december 2018
  I sidste uge gav Det Danske Akademi Klaus Rifbjergs Debutantpris til Theresa Salomonsen for hendes digtsamling ’Kast himlen i havet’, udkommet på forlaget Korridor. Peter Laugesen holdt talen, og reglen er, at den skal handle om poesien, ikke om forfatteren, så her er talen, der tager udgangspunkt i tre af fire hyldestdigte i bogen til henholdsvis Gustaf Munch-Petersen, Edith Södergran og kubismen
 • Den trøstende erektion

  7. december 2018
  Franske Annie Ernaux’ autofiktive roman om sine første seksuelle oplevelser i 1958 er knivskarp og elegant
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu