Læsetid: 7 min.

Tysk forfatter: Man kan ikke engagere sig mod højrenationalister og samtidig støtte deres skribenter økonomisk

I Tyskland har forfatteren Margarete Stokowski genantændt debatten om, hvordan man skal forholde sig til den stigende mængde af højrenationalistisk litteratur, der udkommer i disse år. Fordi det viste sig, at en boghandel solgte bøger fra den yderste højrefløj, nægtede hun at sætte sine ben i forretningen
Forfatter og feminist Margarete Stokowski aflyste en oplæsningsaften i den kendte Lehmkuhl boghandel i München, fordi boghandlen tilbyder sine kunder et – beskedent – udvalg af højrenationalistiske primærtekster.

Forfatter og feminist Margarete Stokowski aflyste en oplæsningsaften i den kendte Lehmkuhl boghandel i München, fordi boghandlen tilbyder sine kunder et – beskedent – udvalg af højrenationalistiske primærtekster.

Gregor Fischer

7. december 2018

En tysk vandrehistorie går på, at en mand kommer ind i en bagerforretning og bestiller en festlagkage med et hagekors på toppen. Han er villig til at betale rundhåndet for den usædvanlige garniture. Skal bagersvenden betragte opgaven slet og ret som en indkomst, eller skal han følge sit moralske kompas og afslå handlen?

En lignende problemstilling har i de seneste år gjort sig gældende i Tysklands litterære miljø. Her handler det vel at mærke ikke om festlagkager, men om, hvordan man omgår den voksende mængde højrenationalistiske og ikke sjældent propagandistiske litteratur, der i disse år ser dagens lys.

Hvordan skal forlag og boghandlere forholde sig, når en bog med titlen Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht (Fjendtlig overtagelse: Hvordan islam forhindrer fremskridt og truer samfundet) havner på bestsellerlisten over fagbøger? Og hvordan skal forfattere tackle den udfordring, det er at skulle omgås kolleger, der moralsk set er milevidt fra dem selv?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torsten Jacobsen

Der er noget vidunderligt paradoksalt ved forfattere, som ønsker at forhindre andre mennesker i at komme til orde.