Læsetid: 4 min.

2018 var året, hvor præsidentielle bøger var blandt de mest sælgende

Michelle Obamas memoirer, to bøger om Trump og en politisk spændingsroman skrevet af Bill Clinton. 2018 bød på præsidentielle udgivelser, der ikke bare solgte, men sejrede bestsellerlisterne
Michelle Obamas memoirer, to bøger om Trump og en politisk spændingsroman skrevet af Bill Clinton. 2018 bød på præsidentielle udgivelser, der ikke bare solgte, men sejrede bestsellerlisterne
11. januar 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder i USA.

USA

BESTSELLER-MICHELLE

Publisher’s Weekly har lavet en opgørelse over de bedst sælgende bøger i 2018, og Michelle Obamas memoirer betitlet Becoming (udkommet på dansk med titlen Min historie, oversat af Anders Juel Michelsen) solgte næsten mere end tre gange så meget som listens nummer to. Og det selv om den først udkom midt i november. Op til jul blev der losset næsten trekvart million eksemplarer hen over disken pr. uge.

To bøger om den orange øverstkommanderende, Fire and Fury af Michael Wolff og Fear af Bob Woodward, indtog henholdsvis 5. og 7. pladsen.

I genren skønlitteratur for voksne var den højest placerede bog The President is Missing, et samarbejde mellem James Patterson og Bill Clinton. 703.000 solgte eksemplarer var nok til en 10. plads. Præsidenter über Alles.

UGANDA & NIGERIA

SOYINKA-PRISEN

Hvert andet år uddeles Soyinka-prisen på 20.000 dollar til en bog skrevet af en afrikaner i en skønlitterær genre. Prisen er opkaldt efter den nigerianske forfatter Wole Soyinka (født 1934), der modtog Nobelprisen i 1986.

I december 2018 blev den seneste version uddelt, og den blev delt mellem to bøger: Digtsamlingen Songs of Myself: A Quartet af den nigerianske digter Tanure Ojaide (født 1948) og endnu en digtsamling, A Nation in Labour af ugandiske Harriet Anena (internettet vil ikke ud med hendes fødeår).

Førstnævnte bog har ifølge The East African rødder i den nigerianske Udje-poesitradition. Sidstnævnte bog handler om forfatterens oplevelser under og efter borgerkrigen i Uganda som medlem af den såkaldte Lord’s Resistance Army.

IRLAND, ENGLAND & SKOTLAND

COSTA-PRISEN

Denne pris uddeles i flere kategorier til bøger skrevet af forfattere fra Storbritannien og Irland.

Årets vinder af romanprisen blev den irske forfatter Sally Rooney (født 1991, den yngste vinder af prisen nogensinde) for hendes anden roman, Normal People. Denne bog er allerede udkommet på dansk med titlen Samtaler med venner (oversat til dansk af Karen Fastrup).

Prisen for debutroman gik til Stuart Turton (født 1980) for romanen The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle. Biografi-prisen gik til Oxford-professoren Bart van Es for The Cut Out Girl, poesikategorien blev vundet af den skotske digter J.O. Morgan (født 1978) for Assurances. Børnebogsprisen blev pølet på Hilary McKay (født 1959) for The Skylarks’ War.

UGENS 10 BØGER

Vores tyndt behårede aberace har været svært effen til at undertvinge os den øvrige natur, men noget tyder på, at vi nu selv har skabt et monster, der kommer til at henvise os til en parentes i historien: kunstig intelligens.

Den kan allerede banke os i skak og go, snart kan den diagnosticere sygdomme, føre retssager og alskens andet bedre end os, men det bliver først rigtig lystigt, når den begynder at fifle med biohacking og dna-manipulation. Vi, de ikkeforbedrede organismer, kommer til at minde om lårbensknogler, der vil sammenligne sig med interstellare rumfartøjer.

Ugens bogliste handler om kloge maskiner.

 • Mary Shelley: ’Frankenstein or The Modern Prometheus’
 • Alan Turing: ’Alan Turing: His Work and Impact’ (red. S. Barry Cooper, Jan van Leeuwen)
 • Philip K. Dick: ’Drømmer androider om elektriske får?’ (oversat til dansk af Jannick Storm)
 • Margaret A. Boden: ’AI: Its Nature and Future’
 • Yuval Noah Harari: ’Homo Deus: en kort historie om i morgen’ (oversat til dansk af Joachim Wrang)
 • Jerry Kaplan: ’Artificial Intelligence: What Everyone Needs to Know’
 • Marvin Lee Minsky: ’The Emotion Machine: Commonsense Thinking, Artificial Intelligente, and the Future of the Human Mind’
 • Max Tegmark: ’Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligente’
 • Jeremy Rifkin: ’The End of Work: The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-market Era’
 • Thomas Vestskov Terney: ’Kampen om fremtiden: forstå hvordan kunstig intelligens påvirker mennesker, magt og markeder’

SPANIEN

PLANETA-PRISEN

Hvis man tæller de pekuniære knaster, så er Premio Planeta verdens næststørste litterære pris (efter Nobelprisen) og den største, der gives til et enkelt værk. Vinderen får 601.000 euro med en okay fedladen andenpræmie på 150.000 euro.

I 2018 gik førstepræmien til Santiago Posteguillo (født 1967) for den historiske roman Yo, Julia, der handler om den romerske kejserinde Julia Domna (hun døde i år 217 og var født i Emesa, nu byen Homs i Syrien). Andenpræmien gik til Ayanta Barilli for hendes debutroman Un mar violeta oscuro, en bog, der handler om kvinder i tre generationer (mor, datter og barnebarn), der alle tre deler den samme forbandelse: De vælger mænd, der ikke elsker dem. Romanen handler om deres oprør mod denne skæbne.

HERRALDE-PRISEN

En anden stor pris i den spansktalende verden er Herralde-prisen, der uddeles hvert år i november.

Vi haster (host, host) med nyheden: 2018-versionen blev vundet af den spanske forfatter Cristina Morales for romanen Lectura fácil, der handler om fire kvinder, som magtfulde instanser har bedømt som værende ’psykisk handicappede’ og bor sammen i et Barcelona, hvor fattigdom og ydmygelse er hverdagskost.

Bogen beskrives som »en krigsskueplads, en kamp mod et monogamt og hvidt heteropatriarkat, mod en institutionel, kapitalistisk retorik«. Vinderen af prisen forrige år, den spanske forfatter Andrés Barbas República Luminosa, er allerede oversat til dansk under titlen Lysende Republik (oversat af Ane-Grethe Østergaard).

DET NYE SPANSKE BOOM

Nævnte præmievinder, Cristina Morales, er også med i en nylig artikel i El País, hvor overskriften lyder »Generationen: Historien om det seneste ’boom’ i den spanske litteratur« og underrubrikken proklamerer: »En bølge af forfattere født i 80’erne og 90’erne, i overvældende grad kvinder, og med en prosa, der er drevet frem af gentænkning af romangenren, invaderer boghandlerne.«

De andre fremhævede forfattere er María Sánchez (født 1989), der har skrevet bogen Tierra de mujeres (udkommer til februar), der handler om det traditionelt mandsdominerede dyrlægefag, og Lucía Baskaran (født 1988), der har skrevet bøgerne Partir og Cuerpos malditos (udkommer 2019). Nævnt bliver også Sabina Urraca (født 1984), Aixa de la Cruz (født 1988), Alejandra Parejo (født 1989) og Elisa Levi (født 1994).

Serie

Bogkortet

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

 • Alle vil skrive den store bog om Suleimani

  24. januar 2020
  Forlæggere fra over 13 lande har i kølvandet på angrebet på generalmajor Qassem Suleimani, henvendt sig til det litterære agentur Pol i Teheran for, at købe rettighederne til en bog om Suleimani. Desværre findes en sådan bog ikke. Men der arbejdes på sagen
 • Alt for længe har latinamerikansk litteratur lugtet af testosteron

  17. januar 2020
  Du kender navne som Jorge Luís Borges, Gabriel García Márquez og Octavio Paz. Nu vil en ny bogserie med romaner af kvindelige latinamerikanske forfattere fra det 20. århundrede også lære dig navne som Luisa Josefina Hernández, Tita Valencia og María Luisa La china Mendoza
 • Nogle går mere op i, hvad Leonardo DiCaprio læser end Kendall Jenner

  10. januar 2020
  Sidste uge skrev vi i bogspalten om hvordan Kendall Jenners læsevaner ryddede boghylderne. I denne uge har Janne Teller overtaget bogspalten, og påpeger at der findes en lille, men dog ikke uvæsentlig, andel af den læsende kadre, der klart foretrækker at bide mærke i, hvad Leonardo DiCaprio læser
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu