Læsetid: 4 min.

Bogkort: Mennesket er et monster, og alderdommen er en ny barndom

Ugen i bogverdenen: 88-årige Adonis slår et slag med pisken: »Mennesket er det store monster i verdenshistorien.« Og så vinder den amerikanske digter Charles Bernstein 165.000 dollar
Ugen i bogverdenen: 88-årige Adonis slår et slag med pisken: »Mennesket er det store monster i verdenshistorien.« Og så vinder den amerikanske digter Charles Bernstein 165.000 dollar
1. februar 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder hos Adonis i Paris.

SYRIEN

ADONIS, BARNLIGT MONSTER

Den syriskfødte og siden Beirut- og Parisbosatte forfatter Adonis (født 1930), hvis oprindelige navn var Ali Ahmad Said Esber, skrev engang en tyk digtsamling med titlen Bogen (Al-Kitab, 1995, dansk udgave udgivet i år 2000, oversat af Salim Abdali). Hans navn nævnes hyppigt i forbindelse med Nobelprisen.

Tilbage i april 2018 blev han interviewet her i avisen af Niels Ivar Larsen under overskriften »At være digter er for mig at være imod religion«. Nu har han skrevet en over 600 sider tyk opfølger med titlen Bogen II, som netop er udkommet på spansk.

I et interview med El País siger han: »Mennesket er det store monster i verdenshistorien.« 88 år gammel som han er, udtaler han også: »Alderdommen er bare en anden slags barndom.«

USA

BOLLINGEN TIL BERNSTEIN

Den amerikanske digter Charles Bernstein (New York, 1950) har modtaget den prestigefyldte (findes der overhovedet en litterær pris, der ikke beskriver sig selv med dette kluntede adjektiv?) Bollingen Prize for digtsamlingen Near/Miss (2018, University of Chicago Press).

Prisen blev indstiftet i 1949, er på 165.000 dollar og uddeles hvert andet år af Yale University Library. Tidligere vindere omfatter blandt andre Marianne Moore, Wallace Stevens, E.E. Cummings, Robert Frost og John Ashbery.

Juryen udtaler: »Gennem hele sin karriere har Bernstein fremmet en dynamisk dialog mellem nedarvede lyriske og antilyriske traditioner; derigennem har han formet og betvivlet, defineret og demonteret ideer og formodninger for at afsløre poesiens bredeste og allerdybeste muligheder.«

TYSKLAND & JAPAN

KRIMIPRIS

Forleden blev Deutscher Krimi Preis uddelt. Der er tale om en præmieløs (om end den selvsagt er særdeles ’prestigefuld’) pris, der uddeles i to varianter: til en bog af en tysksproget forfatter og til en krimi i tysk oversættelse. Vinderen af den tyske pris blev Simone Buchholz (født 1972) for Mexikoring og den internationale version gik til japanske Hideo Yokoyama (1957) for 64.

Førstnævntes titel refererer til en gade i det nordlige Hamburg i et kontorsilo-kvarter og sidstnævnte bogs titels tal er filnummeret for en historisk kidnapningssag fra 1989. De to blev udvalgt fra to kortlister, der også omfattede følgende bøger: Matthias Wittekindt: Die Tankstelle von Courcelles, Max Annas: Finsterwalde, Tom Franklin: Krumme Type, krumme Type og Denise Mina: Blut Salz Wasser.

USA

KRISTENT FORLAG DØMT

Teknisk set er der ikke et gammeltestamentligt bud, der forbyder at lyve. Det syvende bud stipulerer, at man ikke må stjæle og det ottende, at man ikke må vidne falsk mod sin næste. Så der lugter vel noget af fisk i bageriet.

Branchebladet Publisher’s Weekly fortæller, at det kristne forlag Thomas Nelson, der er en del af Harper Collins Christian Publishing, ved en domstol i Tennessee er blevet dømt til at betale over 15 mio. dollar i erstatning til EPAC Technologies Inc. (der producerer bøger, leverer distributionsservice m.m.), fordi man indgik en femårig kontrakt om bogproduktion, der fik EPAC til at investere i opgradering af maskinparken, men så kort efter annullerede aftalen på løgnagtigt grundlag. En talsmand for det kristne forlag har meddelt, at man påtænker at anke dommen.

TYSKLAND & RUSLAND

RAMMSTEINDIGTER MED LAKDAME

Till Lindemann (Leipzig, 1963), forsanger og tekstskriver for det tyske heavy rockorkester Rammstein, har i tidens løb skrevet to digtsamlinger: Messer (2005) og In stillen Nächte (2013). Der er ikke tale om samlinger af sangtekster, men om digte i deres egen ret, omend rim og rytme ofte benyttes.

Hans seneste digtsamling findes oversat til engelsk (med titlen On Quiet Nights) og nu også til russisk, hvor Lindemann i forbindelse med et signeringsarrangement i en boghandel i Moskva ankom i selskab med en BDSM-style lak-og-læderformummet kvinde iført halsbånd og hundesnor. Hun satte sig lydigt på knæ ved siden af signeringsbordet.

Lindemann var i Moskva som en del af en turné med ’poesikoncerter’, der også bragte ham til Sankt Petersborg, Novosibirsk, Irkutsk og Samara.

CANADA & TYSKLAND

UHYGGE I OTTAWA

Det canadiske nationalarkiv (Library and Archives Canada, Ottawa) har for nylig anskaffet sig en bog, der formodes at stamme fra Adolf Hitlers personlige bibliotek. Bogen har titlen Statistik, Presse und Organisationen des Judentums in den Vereinigten Staaten und Kanada, er 137 sider tyk og er sammenstillet af lingvisten Heinz Kloss (1904-1987), der lavede feltarbejde Nordamerika i 1930’erne.

Bogen formodes at skulle have tjent som håndbog/værktøj til en gennemførsel af Endlösung i USA og Canada, såfremt de allierede havde tabt Anden Verdenskrig. Lykkeligvis tabte Nazityskland krigen, og scenariet med et ’jødefrit’ Nordamerika måtte nøjes med at være udgangspunkt for et fiktionsværk af Philip K. Dick (The Man in the High Tower, 1962).

UGENS 10 BØGER

Denne uges bogliste er (som alt andet i dette format) skamløst planket fra det sukkersjasket gavmilde internet; denne gang er mit villige offer den svenske avis Dagens Nyheter, som hver uge har en liste over »bästa böckerne just nu« sammenstillet af et panel af anmeldere.

Jeg gengiver her listen for uge 4, publiceret den 25. januar. Det drejer sig om bøger, der er udkommet på svensk efter den 18. oktober 2018. Da Informations grumt dannede læsere formodes at boltre sig som marine organismer i vandgrød på alle skandinaviske samt europæiske hovedsprog, anføres her de originale titler.

 • Ágota Kristóf: ’Le grand cahier’
 • Johan Jönson: ’Marginalia/Xterminalia’
 • Christopher R. Browning: ’Ordinary Men: Reserve Police Batallion 101 and the Final Solution in Poland’
 • Johanna Frid: ’Nora eller Brinn Oslo brinn’
 • Henrik Bromander: ’Högspänning’
 • Roy Jacobsen: ’Rigels øyne’
 • Caroline Albertine Minor: ’Velsignelser’
 • Jennifer Egan: ’Manhattan Beach’
 • Rachel Cusk: ’Transit’
 • Måns Wadensjö: ’Monopolet’

 

Serie

Bogkort

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

 • Årets særeste bogtitel er kåret, og i en ellers deprimerende verden eksisterer et knallertbibliotek

  4. december 2020
  I USA har én forlagskæmpe slugt en anden, og nu råbes der op om konkurrenceforvridning. Og var det mon ’Introducing the Medieval Ass’ eller ’A Dog Pissing on the Edge of a Path’, der løb med titlen som årets særeste bogtitel? Det – og mere – i ugens bogspalte
 • Sci-fi-miljøernes store hvide hval er endelig på vej

  27. november 2020
  Efter 50 års venten udkommer sci-fi-antologi med navne som Philip K. Dick, J.G. Ballard og Ursula K. Le Guin endelig. Desuden fortæller ny bog, at vi rolig kan frygte for fremtiden i det snart-sejlbare Arktiske Hav, hvor kineserne investerer massivt. Det og meget mere i denne uges ’Bogkort’
 • Stjernespilleren Marcus Rashford starter bogklub

  20. november 2020
  Den britiske fodboldspiller Marcus Rashford lancerer en bogklub rettet mod børn fra underklassen, mens franske forlæggere og forfattere sejler ned ad Seinen for at ’forsvare litteraturen. Det og meget mere i denne uges ’Bogkort’
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu