Læsetid: 6 min.

Filmmageren Lanthimos nævnes i flæng med konfrontatoriske typer som Lars von Trier: »At udfordre normen er præcis, hvad der interesserer mig«

På filmskolen i Grækenland vovede Yorgos Lanthimos ikke at drømme større drømme end at skabe sig en karriere i reklame – alligevel slog han igennem som en original filmskaber af egenartede kunstfilm. Nu er han ombejlet af Hollywoods største filmstjerner og aktuel med det storladne, tidobbelt Oscar-nominerede kostumedrama ’The Favourite’ om dronning Anne og de to hofkvinder, der kappes om hendes gunst
Lanthimos er både blevet berømt og berygtet for sin usædvanlige tilgang til skuespilprøver. Skuespillerne i ’The Favourite’ blev således bedt om at udtale deres replikker, som om de var i færd med at føde.

Lanthimos er både blevet berømt og berygtet for sin usædvanlige tilgang til skuespilprøver. Skuespillerne i ’The Favourite’ blev således bedt om at udtale deres replikker, som om de var i færd med at føde.

Twentieth Century Fox Film

24. januar 2019

For 13 år siden instruerede Yorgos Lanthimos ultralavbudgetfilmen Kinetta. Stilen var håndholdt til det rystende. Tre skuespillere lusker rundt på hoteller og hospitaler i en nedslidt græsk badeby. Flere kampscener, der ligner avancerede koreografiøvelser, er indlagt. Dialog er der stort set intet af, bortset fra de detaljerede instrukser, som en af hovedpersonerne bjæffer til de andre. En bizar sekvens med et gokartløb indgår også. Selv for os, som holder af krævende og uudgrundelig avantgardefilmkunst, var Kinetta en hård udfordring.

Dengang ville man næppe komme på den tanke, at Lanthimos en dag skulle blive så feteret, at stjerner som Nicole Kidman, Colin Farrell, Olivia Colman og Rachel Weisz ville drages magnetisk mod at arbejde sammen med ham. Eller at hans navn ville blive nævnt blandt de første i samtaler om de mest interessante tendenser i nyere europæisk filmkunst. Eller at det skulle falde i hans lod at instruere et af de største udstyrsstykker indenfor genren historiske kostumedramaer siden Barry Lyndon (1976). 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu