Læsetid: 6 min.

»De fleste voldshandlinger på film har jo ikke en skid med ofret at gøre«

Filminstruktør og manuskriptforfatter Isabella Eklöf kan ikke mønstre nogen interesse for vold på film – medmindre der er tale om seksualiseret vold, og filmen tager både overgrebet og dets offer alvorligt. At lade ofrene være navnløse modstandere, hvis liv helten har ret til at tage, anser hun for at være farligt
’A ma soeur!’ handler om en ung, Anaïs, der overværer et overgreb på sin søster Elena, og er en film, der interesserer sig for, hvordan overgreb foregår, og hvordan det påvirker ofret, og på den måde giver volden i filmen mening, mener instruktør Isabella Eklöf, hvis debutfilm ’Holiday’ fra 2018 indeholdt en meget omdiskuteret voldtægtsscene.

’A ma soeur!’ handler om en ung, Anaïs, der overværer et overgreb på sin søster Elena, og er en film, der interesserer sig for, hvordan overgreb foregår, og hvordan det påvirker ofret, og på den måde giver volden i filmen mening, mener instruktør Isabella Eklöf, hvis debutfilm ’Holiday’ fra 2018 indeholdt en meget omdiskuteret voldtægtsscene.

A CB FILM / Ronald Grant Archive / Mary Evans/Ritzau Scanpix

11. januar 2019

De eneste gange, filminstruktør og manuskriptforfatter Isabella Eklöf er blevet følelsesmæssigt ramt af vold på film, har været, når det handlede om seksualiseret vold.

Vold som filmisk virkemiddel siger hende ingenting. Den type filmvold, hvor »en fyr med et maskingevær skyder 300 ansigts- og navnløse statister for at redde verden eller vise sin kæreste, at han er en rigtig mand«, synes hun er decideret ulækker og farlig.

Anderledes vedkommende er efter Eklöfs mening franske Catherine Breillats film A ma soeur! fra 2001. Den handler om en ung, overvægtig pubertetspige ved navn Anaïs, der observerer sin ældre og konventionelt smukke søster Elena og den måde, søsteren er sammen med sin kæreste på.

Isabella Eklöf fremhæver især én scene, hvor de to søstre ligger i hver sin seng på deres fælles værelse. De bliver skiftevis filmet fra siden, i øjenhøjde og helt nøgternt. Storesøsteren har sin kæreste på besøg, og Anaïs ligger og betragter dem i smug, mens han presser Elena til analsex.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu