Læsetid: 10 min.

Med islandske sagaer kommer vi ind på livet af mennesker fra en svunden tid

Islændingesagaerne udgør sammen med H.C. Andersen, Kierkegaard, Hamsun, Ibsen og Strindberg Nordens vigtigste bidrag til verdenslitteraturen
’Sagaen om den snu Ræv’ er et mesterstykke og først nu oversat til dansk. Billedet har sit forlæg i et dansk kirkekalkmaleri. 

’Sagaen om den snu Ræv’ er et mesterstykke og først nu oversat til dansk. Billedet har sit forlæg i et dansk kirkekalkmaleri. 

Karin Birgitte Lund

11. januar 2019

Hvis man rejser med fly til Island, kan man hos Icelandair, mod særlig betaling, få lov at sidde på Saga Class. For ’saga’ er blevet et verdenskendt brand, og med rette, eftersom der på øen i det 13. og 14. århundrede på klostre og private lærdomssæder sad mænd udrustet med uovertruffen menneskekundskab, rig fantasi, fabelagtig hukommelse og storslået poetisk dristighed, der alle, omend på hver deres måde frembragte den største litterære strømning nogen sinde i nordisk litteratur.

Hvem de var, ved vi som regel ikke. Men deres mesterskab foreligger dokumenteret i håndskrifter lavet af kalveskind og papir, tæt prentede og siden kopieret og atter kopieret af oftest ukendte skrivere gennem en tradition, som strakte sig helt op til slutningen af det 19. århundrede, hvor vi har eksempler på, at islandske særlinge afskrev trykte bøger i en form, så de lignede middelalderlige originaler.

Når islændinge taler om ’saga’, kan de mene meget forskelligt. For glosen betyder egentlig bare fortælling og kan dække roman, novelle, anekdote, vits eller for den sags skyld et levnedsløb og et lands historie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu