Læsetid: 10 min.

Nekrolog: Amos Oz skrev ikke om Mellemøsten, men om det menneskelige vilkår

Synsvinklerne myldrede i hans hoved, og læser man hans bøger med de briller, træder et flerdimensionalt og facetteret billede af den menneskelige tilværelse frem. Med Amos Oz’ død har israelere, palæstinensere og verdenslitteraturen mistet en stor og vigtig stemme
Den israelske forfatter Amos Oz døde 28.december. Han var flere gange blandt favoritterne til at modtage Nobelprisen i litteratur, men modtog den aldrig.

Den israelske forfatter Amos Oz døde 28.december. Han var flere gange blandt favoritterne til at modtage Nobelprisen i litteratur, men modtog den aldrig.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

4. januar 2019

Den 30.5.2011 havde jeg Amos Oz for mig selv i en time.

Jeg kan være så præcis, fordi jeg kan se det af dedikationen i bøgerne En fortælling om kærlighed og mørke og Scener fra en landsby. Den første havde jeg medbragt med henblik på at få dedikationen, det er nemlig en af de bøger, jeg værdsætter meget højt. Den anden var netop udkommet på dansk og var dermed årsagen til, at jeg nu sad over for den mand, som i mange år havde været selve inkarnationen af, hvad jeg opfattede som en stor forfatter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johanna Haas
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Maria Francisca Torrezão
  • Ejvind Larsen
  • Trond Meiring
Johanna Haas, Maj-Britt Kent Hansen, Maria Francisca Torrezão, Ejvind Larsen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lene H Poulsen

Tak for en virkelig god nekrolog som i få ord viser et stort menneske og lukker op for et stort forfatterskab.

Tak for en fin nekrolog over en stor forfatter, et modigt menneske og en stor fortaler for fred, hvis stemme mange, mange mennesker vil savne. Jeg sætter stor pris på Amos Oz forfatterskab - også når han skriver essays. Her er et meget smukt og tankevækkende citat fra hans seneste bog: Dear Zealots. Letters from a divided Land (2018). Amos Oz citerer John Donnes "No man is an Island" Men tilføjer så: "No man is an island, but each of us is a peninsula. [...] That seems to be the right mode for us. The world is full of religions, ideologies, and political movements that propel us to fuse with the collective, to give up being a peninsula, to turn into no more than a tiny speck, a molecule inside the mass of nationality, faith, movement. On the other hand, there are no fewer enormous forces that urge each of us to live like a dessert island, to exist at every moment, every day of our lives, in a constant Darwinist war against all the other dessert islands,because all these others, so we are told, are always competitors, always adversaries, and often enemies [..] To be a peninsula is, perhaps, the proper condition for us, despite the fanatics' goal of melting us down completely until we are assimilated in the body of the nation, the faith or the movement [...]
Every home, every family, every association, every society and state, every bond between people, including a couple, including parents, is perhaps at its best when it exists as an encounter between peninsulas: close, sometimes extremely close, but without being erased. Withaout being assimilated. Without revoking one's selfhood. (Dear Zealots, pp.37-39)