Baggrund
Læsetid: 2 min.

Det skal du se i Bauhaus-året – eller snarest derefter

Hvis du kommer ad Tyskland til, er der rigeligt med Bauhaus at gå på opdagelse i. Ingolf Kern bag ’Rejsebogen Bauhaus’ giver et par tips til junglen af perler og lookalikes
Bundesschule in Bernau står i dag på UNESCOs Verdensarvsliste.

Bundesschule in Bernau står i dag på UNESCOs Verdensarvsliste.

Jürgen Ritter

Kultur
25. januar 2019

Bauhaus og Weimarrepublikken er relativt uproblematiske kulturelle holdepunkter i tysk historie. Der vil her i 100-året for Bauhaus’ grundlæggelse i 2019 derfor knap nok være grænser for, hvad der vil blive solgt under etiketten »Bauhaus-stil« eller »Bauhaus-inspireret« for at trække turister til alskens flækker rundt i Tyskland.

Men achtung! Hvis man leder lidt kritisk, er der sande perler at opdage, mener Ingolf Kern, forfatter til Rejsebogen Bauhaus. Her hans anbefalinger til Informations læsere.

Bauhaus i Weimar

I april slår Weimar dørene op for et helt nybygget Bauhaus-museum. Ellers er det et absolut must at kigge nærmere på Haus am Horn – et enfamilies mønsterhus af Georg Muche fra 1923, som Ingolf Kern betegner som et »ur-Bauhaus-hus«.

For historienørder er Mindesmærket for de faldne i marts af Walter Gropius i 1922 en lækkerbisken. Syd for Weimar – på grænsen mellem Thüringen og Bayern – anbefaler Ingolf Kern desuden Haus des Volkes i Probstzella fra 1925 varmt. Det er i dag gennemrenoveret og fungerer som hotel og restaurant.

Haus am Horn (1923) af Georg Muche.

Haus am Horn (1923) af Georg Muche.

John Macdougall

Bauhaus i Dessau

I september åbner også Dessau dørene til et helt nyt Bauhaus-museum.

Ud over selve Bauhaus-skolens bygning af Walter Gropius fra 1925, som er umulig at komme uden om, peger Ingolf Kern især på restauranten Kornhaus fra 1929 som »en ufattelig let arkitektur, der åbner sig smukt mod landskabet«.

Desuden er han vild med Hannes Meyers Laubenganghäuser, der viser, at Bauhaus ikke kun byggede hvide kasser, men også glimrende socialt boligbyggeri.

Laubenganghäuser (1929–30) af Hannes Meyer.

Laubenganghäuser (1929–30) af Hannes Meyer.

Markus Schreiber

En radikal Bauhaus-oplevelse venter i Siedlung Törten, et område med ultrarationalistisk samlebåndsbyggeri fra 1928. I Haus Anton kan man stadig se et originalt indrettet og potentielt selvforsynende hus med have, stald og det hele.

Bauhaus i Berlin

I Berlin er der overraskende lidt Bauhaus at se, om end Neue Nationalgalerie fra 1968 af Mies van der Rohe og Bauhaus-arkivet, der er bygget i 1979 efter planer fra Gropius selv og nu renoveres frem til 2022, er senere ikoner fra førende Bauhaus-hjerner.

Ingolf Kern ser Bundesschule in Bernau af Hannes Meyer fra 1930 som »et funktionalistisk højdepunkt« og »storartet og let arkitektur«. Sande feinschmeckere anbefaler han desuden Haus Lemke af Mies van der Rohe fra 1933 i Alt-Hohenschönhausen.

Hvis du er i bil til Berlin, så prøv Kant-Garagenpalast i Kantstrasse, et af byens første parkeringshuse fra 1929 med plads til over 300 automobiler.

Ingolf Kern m.fl.: Bauhaus Reisebuch, Prestel Verlag, tysk/engelsk

Hele det tyske program for jubilæumsåret findes under www.bauhaus100.de

Fra marts viser Designmuseum Danmark udstillingen ’Bauhaus – it’s all design’.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her