Kommentar
Læsetid: 3 min.

»Utilgivelig« sossekunst og sprogdød i det 21. århundrede

Kulturredaktionen begejstres over begejstringen for Halfdan Piskets ’Dansker’ og tænker, at balkon og pandekager ville være på sin plads. Og fornøjes over det velformulerede rant af et læserbrev som Henrik Sass Larsen velmenende udsmykning af sossernes gruppeværelse har afstedkommet. Til gengæld græmmes de over endnu et udtryk for det modernes bliks censur af verdenslitteraturen: Mumrikken ryger ikke længere pibe!
Henrik Sass Larsen foran Jacob Bostrups malerier, som han har bestilt til socialdemokraternes gruppeværelse. »Utilgiveligt«, mener en herligt forarget læserbrevsskribent.

Henrik Sass Larsen foran Jacob Bostrups malerier, som han har bestilt til socialdemokraternes gruppeværelse. »Utilgiveligt«, mener en herligt forarget læserbrevsskribent.

Louise Herrche Serup

Kultur
1. februar 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Visse ting lader sig bare ikke tilgive

»Det er utilgiveligt!« skriver læserbrevsskribenten Peder Rasmussen i Politiken.

Hans harme er vendt mod Socialdemokratiet, som i denne uge stemte for det såkaldte paradigmeskift på udlændingeområdet. Det er nu ikke derfor, at Peder Rasmussen er vred. Hans forargelse skyldes i stedet den nye udsmykning af socialdemokraternes gruppeværelse: »Hvordan kunne det gå så galt?« spørger han fortvivlet.

Lad gå, at kronprinsen har ladet sig portrættere af Kasper Eistrup, og at Johnny Madsen er blevet husmaler for Liberal Alliance. Men at arbejderklassens kulturbærende parti har ladet sin 150-årige historie fortolke »af en så banal maler som Jacob Brostrup«, hvis malerier er »i stil med dem, man fandt i Familie Journalen i 50’erne« – det er ganske enkelt ikke til at holde ud:

»Hvordan kan I se jer selv i dette narcissistiske visuelle nonsens, dette latterlige og reaktionære billedlotteri?« spørger Peder Rasmussen, der er keramiker og forfatter. Han har endnu ikke fået svar.

Rasmus Bo Sørensen, kulturjournalist

Politisk korrekt stormvejr i popland

I søndags trak den danske popstjerne Lukas Graham sin coverversion af rapperen XXXTentacions nummer »Sad!« tilbage. Det skete efter et større SoMe-anfald af moralsk harme, idet at den afdøde rapper har en række voldssager på samvittigheden.

Dermed er den politiske korrektheds angreb mod moralsk anløbne kunstnere nået Danmark, hvor især danske, Instagram-populære Amalie Have stod centralt i den aktuelle sag. Hun mener ikke, at man kan skille værk og kunstner ad.

Hvilket man naturligvis kan. Men hvis man nu ikke kunne skelne, så skal vi vel ikke som kultur holde op at med at lytte til, hvad voldsmænd og andet kravl tænker og føler? Er det ikke en vigtig indsigt, som måske endda kan føre til bedre behandling – og dermed færre ofre? Og at skubbe voldelige kunstnere ud af vores kultur er vel også at skabe en moralsk hygiejneboble, er det ikke?

Ralf Christensen, musikredaktør

Verdens bedste Pisket

Yohan Bonnet

Den danske wonderboy Halfdan Pisket vandt i weekenden tegneserieverdenens svar på VM i håndbold: prisen for bedste serie ved Festival International de la Bande Dessinée for tegneserie-trilogien Dansker, der i tre bind fortæller Piskets fars historie fra opvæksten i en landsby mellem Tyrkiet og Armenien til livet som fremmedarbejder og, siden, kriminel i Danmark.

Hvad kan han?

Vores tegneserieanmelder Mathias Wivel skrev: »Princippet med prunkløs tekst og ekspressiv billedside er hentet fra franske David B.s erindringsværk Det store onde (1996–2003), men Piskets streg er anderledes konkret, hans iscenesættelser er mere realistisk detaljerede og benytter i højere grad billeddybde i såvel korrekte som forvrængede perspektivkonstruktioner.«

Hvis du vil stikke næsen helt ind i billeddybden, kan du tjekke værkerne ud på Charlottenborg i København fra 8. februar og en måned frem. Eller køb bøgerne i de bedste butikker i hele landet.

Katrine Hornstrup Yde, kulturredaktør

Mumitrolden i røgfri 3D

Det kører for de flodhestede væsener fra finlandssvenskeren Tove Janssons farverige børnebogsunivers. De har deres egen Disneylandsagtige forlystelsespark, optræder på opreklamerede hipsterporcelænskrus og er blevet vakt til live i adskillige tegnefilm og -serier. Og nu er vennerne fra Mumidalen klar til at tilføje endnu en dimension.

Til foråret for får første sæson af en ny 3D-animeret tv-serie om Mumi og hans strabadser nemlig premiere. Det er den dyreste finske tv-produktion nogensinde med et budget på næsten 150 millioner kroner (!); noget at se frem til.

Den eneste brist er, at Mumrikken tilsyneladende har skiftet tobakspiben ud med et kornstrå i mundvigen. Øv.

Nikola Nedeljkovic Gøttsche, kulturjournalist

Sprogdød i det 21. århundrede

Ovre på videnskab.dk kan man læse, at eksperter regner med, at over halvdelen af verdens knap 7.000 sprog dør ud inden udgangen af dette århundrede. De ca. 4.000 af dem bliver talt af 2 pct. af verdens befolkning, hvoraf ikke alle har lov til at tale deres oprindelige sprog – og hvoraf andre af sig selv skifter til at tale et majoritetssprog.

Mens verdens sproglige mangfoldighed lige så stille svinder ind, har FN kåret året i år til det internationale år for oprindelige sprog, hvilket bliver fejret med festivaler, konferencer og et online-atlas over truede alfabeter. Se mere på en.iyil2019.org.

Lone Nikolajsen, kulturjournalist

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her