Klumme
Læsetid: 5 min.

Bogkort: Er forlagsredaktøren Dan Mallory virkelighedens Mr. Ripley?

Forfatteren A.J. Finn, pseudonym for Dan Mallory, strøg direkte ind på bestsellerlisterne i januar sidste år. Nu viser det sig, at han omgærdes af et kompliceret spind af løgne om dødsfald og sygdomme
Forfatteren A.J. Finn, pseudonym for Dan Mallory, strøg direkte ind på bestsellerlisterne i januar sidste år. Nu viser det sig, at han omgærdes af et kompliceret spind af løgne om dødsfald og sygdomme
Kultur
8. februar 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder med virkelighedens Tom Ripley.

USA

Talentfulde mr. Finn I

I Danmark har vi Ronny fra kortfilmen De skrigende halse (Søren Fauli, 1993), men det er, som om alting bare er større og mere virkeligt over there. I januar 2018 udkom thrillerromanen The Woman in the Window af A.J. Finn, pseudonym for forlagsredaktøren Dan Mallory, og strøg direkte ind som nummer et på bestsellerlisterne.

En artikel af Ian Parker i The New Yorker har nu afsløret, at Dan Mallory gennem mange år har høstet sympati og pekuniære fordele gennem et kompliceret spind af løgne om familiemedlemmers død og egen helbredstilstand. I særdeleshed har han påstået at have kræft i hjernen, men fabrikationerne omfatter også en doktorgrad, jobtilbud fra konkurrerende forlag, en britisk accent og e-mails fra en bror, der i andre sammenhænge ellers skulle have begået selvmord.

USA

Talentfulde mr. Finn II

I en udtalelse i forbindelse med New Yorker-artiklen erkender Dan Mallory at have løjet om sin kræftsygdom for at skjule, at han i virkeligheden har en bipolar lidelse: »Det er sandt, at jeg i talrige sammenhænge i fortiden har påstået, at jeg havde af en fysisk lidelse, frem for en psykisk: Kræft, helt specifikt (…) Jeg følte en udtalt skam over mine psykologiske problemer – de var min mest skræmmende, mest følsomme hemmelighed. Jeg var dybt skræmt over, hvad folk mon ville tænke, hvis de kendte sandheden.«

Det kan noteres, at mytomani ikke umiddelbart er et symptom på bipolar lidelse. Og at Mallory som studerende ved universitetet i Oxford skrev en opgave om Patricia Highsmiths roman The Talented Mr. Ripley, der handler om en charmerende bedrager.

WALES

Hay Festival I

Hay Festival of Literature & Arts er en festival, der hvert år afholdes i den walisiske by Hay-on-Wye. I 2001 blev den beskrevet af den daværende præsident Bill Clinton som »åndens Woodstockfestival«. Omvendt spurgte dramatikeren Arthur Miller engang: »Er det er slags sandwich?«

Ikke desto mindre er festivalens status som central, intellektuel begivenhed på De Britiske Øer pænt uantastet med over 250.000 besøgende og hyppige udsendelser derfra, både i radio og fjernsyn, med de stive overlæber fra BBC. Hay Festival har en række aflæggere eller søsterfestivaler på steder som Arequipa (Peru), Medellín (Columbia), Segovia (Spanien) og Querétaro (Mexico).

Selv på så eksotisk en lokalitet som Aarhus (Jylland) var der i 2017 en børne- og ungdomslitterær version af festivalen.

COLUMBIA & ENGLAND

Hay Festival II

Forgange weekend var der så for fjortende gang Hay Festival i den colombianske by Cartagena de Indias med deltagelse af (blandt enormt mange andre) Leonardo Padura, Yoko Tawada, Chimamanda Ngozi Adichie, Mircea Cartarescu og Shirin Ebadi.

En af de gæstende stjerneforfattere var den engelske romanforfatter Zadie Smith, hvis sceneoptræden blev refereret af The Guardian. Her fortalte hun, at hendes mand, forfatteren Nick Laird, føler et stadig større ubehag ved at blive kategoriseret: »Han sagde til mig: ’Engang var jeg mig selv, men nu er jeg hvid mand, hvid mand’. Jeg svarede: ’Omsider forstår du’. Lektien her er, at identitet er en gennemført røvsyg ting (…) Det eneste, der identificerer mennesker i deres helhed er deres navne: Jeg er en Zadie.«

ENGLAND

Nyt Arthur-fragment

Legenderne om kong Arthur og Ridderne af det runde bord, sværdet Excalibur, troldmanden Merlin, Dronning Guinevere, Den Hellige Gral, Tristan og Isolde og så videre har nærmest utallige kilder og meddigtende skønånder fra den keltiske digter Taliesin (ca. 534-ca. 599) over Chrétien de Troyes (1131-1191) og Richard Wagner (1813-1883) til manuskriptforfatteren David Franzoni (født 1947).

På biblioteket i Bristol er der nu fundet endnu en kilde, nemlig syv fragmenter nedskrevet i det 13. århundrede på oldfransk, der fortæller historien om slaget om Trèbes. Fragmenter, formodes at være en version af historien om Merlin kendt som Estoire de Merlin, også kaldet Vulgata sagnkredsen, der var udgangspunkt for sir Thomas Malorys Le Morte D’Arthur (1485).

USA & IRAK

Sekscifrede falke

Forlaget Dey Street Books, der er ejet af HarperCollins (et af de fem store engelsksprogede forlagskonglomerater), der igen er ejet af Rupert Murdochs News Corporation, har ifølge Publishers Weekly betalt et sekscifret beløb (i knitrende yankeedollars) for rettighederne til Margaret Cokers The Falcons.

Coker er tidligere chef for New York Times’ redaktion i Bagdad, og bogen handler om en celle af elitespioner kaldet Suquor (Falkene), der bestod af tilsyneladende helt almindelige irakiske mænd, inklusive et brødrepar, som blev rekrutteret af CIA. Forlaget oplyser, at bogen vil »give et nyt perspektiv på den vitale rolle, som irakiske borgere spillede i nedkæmpelsen af Islamisk Stats terrorregime.« Handlen blev landet af et agentur ved navn Cheney Agency (!).

UGENS OTTE BØGER

Som velafrettet venstresnoning kan det være bøvlet at hitte ud af, hvilken af sine fødder man skal træde over tæerne i spørgsmålet om gedemarkedet Venezuela.

På den ene side en dybt korrupt populist-demagog (præsident Nicolás Maduro), som har fået over fire mio. venezuelanere (over 10 procent af befolkningen) til at forlade landet, hvis militser uhæmmet stjæler og myrder løs, og hvis idiotiske politik er skyld i hyperinflation af Weimarrepublikanske dimensioner.

På den anden side en selvudpeget præsidentlækkermås (oppositionsleder Juan Guaidó), der støttes af dubiøse typer som Donald Trump (orange øverstkommanderende i USA) og Jair Bolsonaro (homofobisk halvfascist i Brasilien). Samtidig har Venezuela verdens største oliereserver, hvilket ikke just forbedrer duften i bageriet. Men man kan jo altid læse bøger og blive forvirret på et højere niveau.

Financial Times har sammenstillet en liste på syv fagbøger om emnet, her suppleret med en roman, jeg læste for nylig.

  1. Richard Gott: ’Hugo Chávez and the Bolivarian Revolution’
  2. Rory Carroll: ’Comandante: Hugo Chávez’s Venezuela’
  3. Javier Corrales & Michael Penfold: ’Dragon in the Tropics: Venezuela and the Legacy of Hugo Chávez’
  4. Francisco Toro & Juan Cristóbal Nagel: ’Blogging the Revolution: Caracas Chronicles and the Hugo Chávez Era’
  5. Ricardo Hausmann & Francisco Rodríguez (red.): ’Venezuela Before Chávez: Anatomy of an Economic Collapse’
  6. Raúl Gallegos: ’Crude Nation: How Oil Riches Venezuela’
  7. Marie Arana: ’Bolívar’
  8. Karina Sainz Borgo: ’La hija de la española’

 

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her