Baggrund
Læsetid: 6 min.

Filmredaktøren spår: Oscarpilen peger på ’Roma’

Natten til mandag uddeles de prestigefyldte Oscar-statuetter. Informations filmredaktør, Christian Monggaard, spår her, hvordan det hele vil gå
’Roma’ er favorit til at vinde en Oscar i kategorien ’Bedste Film’. 

’Roma’ er favorit til at vinde en Oscar i kategorien ’Bedste Film’. 

Netflix

Kultur
23. februar 2019

Hvem er favorit til at vinde en oscarstatuette? Hvem bør vinde? Og hvordan kommer det mon til at gå uden vært?

Som sædvanlig lægger Informations filmredaktør hovedet på blokken og prøver at forudsige årets vindere, som kåres natten til mandag i Hollywood.

Bedste Kvindelige Birolle

Åbenbart er Amy Adams og Regina King begge favoritter til at vinde. Adams for sin præstation som Lynne Cheney i Adam McKays underholdende Vice, der handler om tidligere vicepræsident Dick Cheney (Christian Bale). King for sin præstation som handlekraftig mor i Barry Jenkins’ smukke og lavmælt vrede If Beale Street Could Talk.

King har dog ikke vundet nogle af prissæsonens øvrige, betydelige priser, hvilket ikke ligefrem peger på en Oscar, og det synes samtidig at være Adams tur til endelig at vinde. Det er hendes sjette nominering, og hun er god som den meget ambitiøse fru Cheney.

Personligt har jeg dog et svagt punkt for kvinderne i Yorgos Lanthimos’ tossede periodefilm, The Favourite. Emma Stone og Rachel Weisz er begge nomineret for roller som intrigante hofdamer, der prøver at gøre dronning Anne (en blændende Olivia Colman) glad og samtidig udmanøvrere hinanden. Der foregår så meget bag facaden hos dem begge, og de er skiftevis indsmigrende og beregnende.

Hvem vinder: Amy Adams, Vice

Hvem bør vinde: Emma Stone eller Rachel Weisz, The Favourite

Bedste Mandlige Birolle

Mahershala Ali er klar favorit til at vinde endnu en Oscar – han vandt for to år siden for en birolle i Barry Jenkins’ Moonlight – for rollen som den brillante, forfinede pianist Don Shirley, der i Peter Farrellys Green Book hyrer Viggo Mortensens grovkornede italienske udsmider, Tony Lip, til at være sin chauffør på en turné i de amerikanske sydstater i 1962.

Ali har hidtil vundet de fleste af de toneangivende priser, og han gør også en usædvanlig og fascinerende figur i den omdiskuterede film.

Andre contenders kunne være Sam Elliott, der lyser op som Bradley Coopers bror i Coopers egen A Star Is Born, og Richard E. Grant, der giver den gas som narkohandlende bøsse med ondt i livet i Marielle Hellers charmerende Can You Ever Forgive Me?

Hvem vinder: Mahershala Ali, Green Book

Hvem bør vinde: Mahershala Ali, Green Book

Bedste Kvindelige Hovedrolle

Igen en kategori, der synes afgjort på forhånd: Glenn Close vinder for sin rolle i The Wife.

Hun spiller en nobelprisvindende forfatters kone, der igennem alt for mange år har fundet sig i alt for meget. Close, der i en alder af 71 er lige så vital, smuk og kraftfuld, som hun plejer, leverer et studie i fortrængt frustration og vrede, og det vil være svært at brokke sig over en Oscar til hende.

Jeg så dog gerne Olivia Colman vinde.

I de senere år er den britiske skuespiller gået fra glansrolle til glansrolle, ikke mindst i tv-serier som Broadchurch og Susanne Biers Natportieren, og hendes uselvstændige, barnagtige dronning Anne i Yorgos Lanthimos’ satiriske periodestykke The Favourite gør en både ynkelig og dybt tragisk figur. Anne kæmper for forstand, kærlighed og respekt, og det er en meget modig og bevægende præstation af Colman.

Jeg vil også lige slå et slag for Lady Gaga i A Star Is Born, hvor hun viser, at hun ikke blot kan synge, men også spille skuespil, så man får tårer i øjnene.

Hvem vinder: Glenn Close, The Wife

Hvem bør vinde: Olivia Colman, The Favourite

Bedste Mandlige Hovedrolle

Jeg kunne godt unde Bradley Cooper at vinde en Oscar for rollen som fordrukken, livstræt rockmusiker, der får en chance til i A Star Is Born, som han også selv har instrueret til UG med kryds og slange. Sammen med Sam Elliott – der spiller hans bror – giver Cooper filmen tyngde og troværdighed, og han undgår de værste rockmusiker-klicheer.

Det er dog efter al sandsynlighed Rami Malek, der løber med skuespilstatuetten i år. Han er bestemt også (for det meste) overbevisende i rollen som flamboyante Freddy Mercury i skandaleramte Bryan Singers Bohemian Rhapsody, og ud over at Malek allerede har vundet flere vigtige priser for sin præstation, er det også den mest synlige og opsigtsvækkende rolle i skuespilfeltet, og den slags har det med at vinde.

Apropos Danmark så synes Viggo Mortensen desværre ikke for alvor at have en chance for at få sin første Oscar, selv om han og Mahershala Ali klæder hinanden godt i Green Book.

Hvem vinder: Rami Malek, Bohemian Rhapsody

Hvem bør vinde: Bradley Cooper, A Star Is Born

Bedste Instruktør

Hvis Spike Lee i år får instruktørstatuetten, er det første gang nogensinde, at den går til en sort instruktør. Det vil være fantastisk i sig selv, og tilmed er Lees film, BlacKkKlansman, et genialt, morsomt og vidunderligt kulørt opgør med den racisme, der stadig gennemsyrer det amerikanske samfund.

Jeg elsker, at Lee gør – og altid har gjort – fuldstændig, som han har lyst til, uagtet andres smag og fine fornemmelser, og så forstår han at fortælle med alle filmmediets virkemidler. Han er med andre ord mit valg.

Alt tyder dog på, at Alfonso Cuarón vinder for Roma, og gør han det, har en mexicansk instruktør vundet en Oscar i denne kategori fem gange på seks år. Cuarón vandt selv for fem år siden for Gravity – Alejandro Gonzalez Iñárritu og Guillermo del Toro har delt de øvrige tre instruktør-Oscars imellem sig – og Roma, der er et meget personligt og selvbiografisk værk, fejler heller intet, når det kommer til det tekniske. Det er en på alle måder smuk og velformet film, som Cuarón tilmed selv har fotograferet.

Hvem vinder: Alfonso Cuarón, Roma

Hvem bør vinde: Spike Lee, BlacKkKlansman

Bedste Film

Jeg er af den principielle holdning, at Bedste Film- og Bedste Instruktør-kategorierne hænger uløseligt sammen – hvordan kan de andet? – og derfor er Spike Lees BlacKkKlansman også min egen personlige favorit.

Men nu er der otte nominerede som Bedste Film – i stedet for de sædvanlige fem i de øvrige kategorier – og akademiets stemmeafgivningssystem favoriserer de film, alle kan lide, frem for de film, som akademiets medlemmer er gladest for.

Det kan betyde, at en vinder kan blive en art kompromis. Favoritten også i denne kategori er dog også Alfonso Cuaróns Roma, som allerede er løbet med en række betydningsfulde priser.

Desuden har akademiet i de senere år optaget en lang række ikkeamerikanske medlemmer, hvilket formentlig også øger filmens chancer. Vinder Roma den største oscarpris af dem alle, er det første gang for en fremmedsproget film – og så er filmen endda også favorit til at vinde i Bedste Udenlandske Film-kategorien.

Skulle The Favourite eller A Star Is Born derimod overraskende gå hen og vinde, vil jeg ikke blive alt for skuffet. Begge er fremragende film fra hver sin ende af det kunstneriske spektrum. Det tjener oscaruddelingen til ære, at der er blevet plads til dem begge i årets Bedste Film-felt. 

Hvilken film vinder: Roma, Alfonso Cuarón

Hvilken film bør vinde: BlacKkKlansman, Spike Lee

Oscaruddelingen løber af stablen natten til mandag dansk tid og sendes direkte på TV 2

Hvem vinder?

Hermed filmredaktørens bud på oscarvindere i alle 24 kategorier:

 • Bedste Mandlige Hovedrolle: Rami Malek, Bohemian Rhapsody
 • Bedste Kvindelige Hovedrolle: Glenn Close, The Wife
 • Bedste Mandlige Birolle: Mahershala Ali, Green Book
 • Bedste Kvindelige Birolle: Amy Adams, Vice
 • Bedste Animationsfilm: Spider-Man: Into the Spider-Verse
 • Bedste Filmfotografi: Roma
 • Bedste Kostumedesign: The Favourite
 • Bedste Instruktion: Alfonso Cuarón, Roma
 • Bedste Dokumentarfilm: Free Solo
 • Bedste Korte Dokumentarfilm: Black Sheep
 • Bedste Filmklip: Bohemian Rhapsody
 • Bedste Udenlandske Film: Roma
 • Bedste Makeup og Hår: Grænse
 • Bedste Musik: If Beale Street Could Talk
 • Bedste Sang: Shallow
 • Bedste Bedste Film: Roma
 • Bedste Production Design: The Favourite
 • Bedste Animeret Kortfilm: Bao
 • Bedste Kortfilm: Skin
 • Bedste Lydklip: Bohemian Rhapsody
 • Bedste Lydmix: Bohemian Rhapsody
 • Bedste Visuelle Effekter: First Man
 • Bedste Filmatisering: BlacKkKlansman
 • Bedste Originalmanuskript: The Favourite

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Har set Roma. Smaddergodt spillet !