Baggrund
Læsetid: 4 min.

Af alle fladpandede, selvovervurderende, mandschauvinistiske narcissister …

... er tv-værten Ron Burgundy den skønneste, synes kulturredaktionen i denne uge, hvor vi også fejrer genkomsten af verdens største bi, byder velkommen til kvindelige vikingekrigere samt en hvidløgsemoji blandt hundredvis af nye, mangfoldighedsikoner til iPhone. Og så siger vi farvel til Det svenske Akademis første kvindelige sekretær og »Uyahlekisa« til Trevor Noah
Ron Burgundy er tilbage – i podcastformat!

Ron Burgundy er tilbage – i podcastformat!

DreamWorks

Kultur
1. marts 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Ron Burgundy vender tilbage

Lone Nikolajsen

Af alle fladpandede, selvovervurderende, mandschauvinistiske narcissister er tv-værten Ron Burgundy den skønneste.

Han udmærker sig bl.a. ved at være meget vedholdende, når han begynder at spille jazzfløjte og ved at være en fiktiv karakter spillet af en af USA’s største komiske talenter, Will Ferrell.

Indtil for nylig kunne man kun møde ham i komedien Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004) og Anchorman 2: The Legend Continues (2013), men nu kan man høre hans selvsmagende enetaler i podcasten The Ron Burgundy Podcast, hvori han kæmper for at fatte, hvad en podcast overhovedet er.

Et pinkorange ikon forlader Det svenske Akademi

Peter Nielsen

Hun gjorde en forskel, Sara Danius. Som ved Nobelprisceremonien i december, hvor hendes kjole med en overdådighed af pink og orange stjal billedet fra de sortklædte pingvinmænd, eller da hun gjorde knytblusen til et symbol for kvindemagt og et omvandrende tegn for #MeToo-bevægelsen.

Hun var Akademiets første kvindelige sekretær, og hun vil blive husket for at have indledt oprydningsarbejdet efter Arnault-skandalen. Det kostede hende sekretærposten, hvorefter hun forlod Akademiet, men dog ikke endegyldigt sin stol nr. 7. Hun havde ladet døren stå åben for at vende tilbage, hvis hun igen kunne blive dets sekretær.

Det har Akademiet afvist, så nu udtræder Sara Danius formelt af institutionen. Stolene skifter og millionerne ruller, så med sig ud af Akademiet har hun i godtgørelse 21 månedslønninger svarende til 2,1 millioner svenske kroner

Sara Danius ved nobelceremonien i 2018.

Sara Danius ved nobelceremonien i 2018.

JONATHAN NACKSTRAND

De hvide ville vide, hvad de vilde ville vide

Katrine Hornstrup Yde

Hvad husker vi forever fra Oscar 2009? Bradley Cooper og Lady Gagas hoveder så intimt lænet mod hinanden under vinderduetten »Shallow«, at de kunne have udvekslet ørebetændelse?

Måske snarere The Daily Shows sydafrikanske Trevor Noah, der i sin introduktion til Black Panther tog perfekt pis på Hollywoods selvbevidst minoritetsinkluderende vending, der i år peakede med fejringen af en afrikansk superhelt fra et fiktivt land.

»Hans historie appellerer universelt. Folk kommer op til mig og siger: ’Wakanda Forever’,« sagde Noah. Og så reciterede han et ordsprog på xhosa fra sin »opvækst i Wakanda«: »I tider som denne er vi stærkere, når vi kæmper sammen, end når vi kæmper hver for sig.« Sagen var bare, viste det sig, at han rent faktisk havde sagt: »De hvide ved ikke, at jeg lyver.«

På redaktionen er vi ikke (for) blege for at googletranslate og sige: »Uyahlekisa, Noah.«

Nyt om overfaldet eller ikkeoverfaldet på Smollett

Lone Nikolajsen

Det, der i sidste uge bare var rygter om, at den amerikanske skuespiller Jussie Smollett havde iscenesat et overfald på sig selv, er nu blevet opgraderet til en sigtelse.

I løbet af ugen har Chicagos politi anholdt Smollett og sigtet ham for forstyrrelse af den offentlige orden og for falsk anklage. Smollett afviser anklagen og er løsladt mod kaution men må finde sig i, at hans rolle som musikeren Jamal Lyon er blevet skrevet ud af den populære serie Empire.

Overfaldet fandt angiveligt sted sidst i januar og var ifølge Smollets vidneudsagn homofobisk og racistisk motiveret. Rygterne handlede om to nigerianske brødre, som efter sigende skulle have fortalt politiet, at de blev betalt for at overfalde Smollett. Der er endnu ikke nogen officiel afklaring på, om det er rigtigt.

230 nye emojis hylder mangfoldigheden

Martine Krogh

Det er nok meget sigende, at 2019 bliver året, hvor du kan vælge mellem 71 kombinationer af køn, hudfarve og hårfarve, når du skal sende en emoji med to mennesker, der holder i hånd.

Med 230 nye emojis går Apple efter at styrke repræsentativiteten i de små standardiserede udtryksløse figurer og introducerer derfor også et hav af emojis med figurer med funktionsnedsættelse såsom kørestolsbrugere og emojis med høreapparat. Derudover kan man se frem til en østers, en bloddråbe, et hvidløg og en banjo.

Verdens største bi brummer alligevel

Mille Breyen Hauschildt

»At se, hvor smuk og stor arten er i levende live, at høre lyden af dens gigantiske vinger, der brummede, da den fløj forbi mit hoved, var bare fantastisk.« – Clay Bolt, fotograf, der var med et hold amerikanske og australske biologier, da de fandt bien Megachile pluto, som også er kendt som Wallace-bien.

Forskere troede, den var uddød, men verdens største bi er nu dukket op igen i Indonesien efter 38 år. Velkommen tilbage.

En kriger er altid en mand

Mille Breyen Hauschildt

Det var noget af et syn, da man i 1878 åbnede en grav i vikingelandsbyen Birka lidt uden for Stockholm, for den vrimlede med våben og andre krigeriske genstande. Ud af 1100 grave i området har kun én anden grav været lige så velforsynet med våben som denne.

Konklusionen var klar: Vi har at gøre med en højtstående kriger, og denne må have været en han. Dermed leverede man en indirekte tolkning og afgjorde på grundlag af genstandene i graven kønnet på skelettet.

140 år senere, i 2017, afslørede en DNA-analyse, at den begravede var en kvinde. Dette vakte massiv interesse, og mange henvendte sig til forskerne med spørgsmålet: Kan krigeren betragtes som en transperson? For vi har jo (med Vestens samtidige briller) ualmindeligt svært ved at forestille os en kvinde være en kriger. Forskerne bag analysen har nu udgivet en artikel om udfordringerne ved at tolke vikingegrave.

Fundet åbner op for potentielt nye tolkninger af vikingegravfund, og forhåbentlig giver det også anledning til, at tidligere fund bliver genfortolket i lyset af de nye opdagelser.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her