Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kunst skal få syge i arbejde

De seneste år har et nyt fokus på kunstens helbredende virkninger vundet frem. I Kolding skal projektet ’Kultur i arbejde’ f.eks. hjælpe sygemeldte borgere med at finde tilbage på arbejdsmarkedet. Men får man det virkelig bedre af at se på kunst?
De seneste år har et nyt fokus på kunstens helbredende virkninger vundet frem. I Kolding skal projektet ’Kultur i arbejde’ f.eks. hjælpe sygemeldte borgere med at finde tilbage på arbejdsmarkedet. Men får man det virkelig bedre af at se på kunst?

Jesse Jacob

Kultur
22. februar 2019

Siden 2018 har Kolding Kommune tilbudt sygemeldte borgere med stress, angst eller depression en alternativ vej tilbage på arbejdsmarkedet. Frem for mere klassiske kommunale behandlingstilbud kan de melde sig til et kunstforløb på ti uger med fokus på litteratur, musik og billedkunst. ’Kultur i arbejde’ hedder projektet, og det er blot seneste eksempel på en voksende tendens, hvor kunstneriske aktiviteter forenes med en sundhedsfremmende dagsorden.

»Det her er et felt, som rummer et enormt stort potentiale,« siger ph.d. Anita Jensen fra Aalborg Universitet, der forsker i ’Kultur & Sundhed’, som feltet kaldes med en samlebetegnelse.

I 2017 stod hun bag en omfattende rapport, som samler og vurderer de væsentligste fagfællebedømte forskningsresultater om effekten af kulturtilbud i sundhedsregi. Rapporten konkluderer, at der er »god dokumentation for, at kunst, kultur og kreative aktiviteter kan have en positiv effekt på både psykisk og fysisk sundhed«. 

Om effekten af kunst- og kulturtilbud skulle være større end effekten af eksempelvis naturoplevelser og meditation, er der dog ikke nogen dokumentation for, påpeger Anita Jensen.

Gennembrud

Siden 1990’erne har man i både USA og England arbejdet systematisk med ’kultur på recept’-projekter. Meget tyder dog på, at feltet står over for et gennembrud. Flere regioner har i dag selvstændige strategier for området, adskillige kommuner tilbyder kulturaktiviteter til sygemeldte borgere, mens eksempelvis Nordeafonden har målrettet hele sin kulturstøtte – cirka 100 millioner om året – til projekter med et sundhedsfremmende formål.

57-årige Jan von Rühden fra Hjarup er en af de deltagere, som allerede har været igennem kunstforløbet i Kolding. Oplevelserne med kunsten har været med til at vende hans tanker væk fra sygemeldingen.

»Pludselig begyndte jeg igen at lægge mærke til alle de skønne ting. Alt det, jeg ikke havde haft overskud til at opsøge i min depression,« fortæller han.

Ifølge Anita Jensen er der fortsat områder af forskningen, som mangler at blive belyst. Man ved for eksempel ikke, hvilke kunstarter inden for kulturens verden, som har størst effekt.

Samtidig trænger også et andet spørgsmål sig på: Hvad betyder det for kunsten og vores opfattelse af den, hvis den i velfærdsstaten bliver til noget, man får på recept for at blive arbejdsmarkedsparat?

Serie

Kunstterapi: Kan kunst helbrede?

Et nyt fokus på kunstens helbredende virkninger har de senere år vundet indpas herhjemme. I kommuner og regioner ordineres der malerkunst til deprimerede, dans til demente og fælleslæsning til stressramte. Og flere og flere fondsmidler går til sundhedsfremmende kulturaktiviteter og forskning i ’Kultur & Sundhed’. Men hvad er egentlig fakta om de helbredende effekter af kunst? Kan kunst helbrede? Og hvad betyder det for kunsten, at den i stigende grad vurderes på sin nytteværdi?

Seneste artikler

 • To forfattere vil give ordet til patienten i psykiatrien og kalder det ’ømhedsaktivisme’

  21. november 2020
  De nyudklækkede forfattere og psykiatribrugere, Sidsel Welden og Anna Rieder, har udgivet tre litterære pjecer direkte henvendt til behandlere og læger. Projektet taler ind i en langt større debat om, hvad kunst og kultur kan i sundhedsvæsenet
 • Videnskabspodcast: Kan kultur helbrede? Og skal den overhovedet det?

  10. juli 2019
  I femte afsnit af Informations podcast ’Forskerens etiske dilemma’ fortæller postdoc Anita Jensen om det populære forskningsfelt Kultur og Sundhed – om kulturens helbredende potentiale. Her er mange lovende resultater og initiativer, men det rummer også udfordringer at forene så forskellige akademiske traditioner som kultur- og sundhedsvidenskab
 • Det er den fri kunst, der nytter

  10. april 2019
  Sundhedsfaglig forskning viser, at det er kunst af høj kvalitet, der virker. Og en sådan kunst får man kun, hvis den får lov til at gro frit og ikke som udgangspunkt skal nytte. Det betyder på den anden side ikke, at den ikke kan være til gavn, skriver overlæge Birgit Bundesen i dette debatindlæg
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
”Ifølge Anita Jensen er der fortsat områder af forskningen, som mangler at blive belyst. Man ved for eksempel ikke, hvilke kunstarter inden for kulturens verden, som har størst effekt”.

Det ville være mere korrekt at sige, at det fortsat er de fleste områder af forskningen, som mangler at blive belyst.

Kunsten helbreder ikke, som en pille vi tager, der gør noget ved os. Der er tale om aktiviteter og processer, hvor kunst er involveret, ved at vi beskæftiger os med den, og det er disse aktiviteter og processer, der gør noget ved os.

Hvis man ser på det område, der har med psykisk sygdom og mental sundhed at gøre, mangler vi stadig en præcis bestemmelse af og forklaring på, hvad der virker og hvorfor, i tilknytning til de af vores aktiviteter og processer, der har med kunst at gøre.

Her er det også vigtigt at få klarlagt, hvilket potentiale der ligger i aktiviteter i forbindelse med de forskellige kunstarter, og hvad forskellen i dette potentiale mere præcist beror på.

Et grundlæggende spørgsmål må være, hvad kunsten gør ved os, når vi på forskellige måder beskæftiger os med den. Det kan bl.a. undersøges ud fra et psykologisk perspektiv, og et lovende projekt i den forbindelse er ’Æstetisk erfaring og det præ-refleksive selv’ på Institut for Psykologi på KU.
https://www.indput.dk/artikler-blog/instituttets-forskning-om-projektet-...

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Perverst! Kunsten i jobcentrets tjeneste.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

@Torben Skov:
Rubrikken gør udmærket opmærksom på, at alt i dag er spændt for økonomiens vogn - også kunsten. Den afspejler også, at kunsten har mistet sin særlige status som noget, der har med erkendelse at gøre, og som har en særlig æstetisk kvalitet.

I dag er kunstens status politisk set reduceret til et oplevelsesøkonomisk niveau, hvor den kan sammenlignes med oplevelsen ved et godt måltid mad, en sportsbegivenhed - eller for den sags skyld en søndagudflugt til Tivoli. Og det er der flere årsager til, ikke mindst udviklingen på medieområdet.

Hvis befolkningen blev spurgt ved en afstemning i dag, ville den, desværre, give politikerne opbakning til deres måde at prioritere på. Politikerne har i årtier glemt at værdsætte og forsvare kunsten over for befolkningen, ikke mindst uddannelses - og kulturpolitisk, og kunstnerne har desværre troet på, at det var en selvfølge, at politikerne gjorde det.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld - men er det ikke den igen med at puste på små børn, når de har slået sig og så sige at nu er "av-aven" væk.
Var det ikke bedre at give de sygemeldte mindre krav og mere individuelle grænser for, hvornår de fik frataget deres sygedagpenge eller SKAL stille til det og det beskæftigelse "tilbud" med eller uden seng . Ligeledes vil større krav til arbejdsmiljøet nok hjælpe bedre så "vi" ikke får så mange sygedage.

Det er altså kendetegnende tor tidsånden, at overskriften lyder "Kunst skal få syge i arbejde" - og ikke "Kunst skal gøre syge raske". Det må da trods alt være det vigtigste, at de så (måske) også kommer i arbejde, er en mindre vigtig følgevirkning.

Maj-Britt Kent Hansen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Hans Larsen: Eller måske "kunst hjælper nogen syge til at få det bedre".

Katrine Damm, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar