Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny dokumentarfilm gør med 100 års forsinkelse chokket fra Første Verdenskrig levende

Første Verdenskrig ændrede historiens gang for altid, men i dag er krigen og dens konsekvenser reduceret til et fjernt fortidsminde. Nu har instruktøren Peter Jackson vakt den glemte krig til live med en åbenbaring af en dokumentarfilm, som trækker krigen ud af historiebøgernes støvede univers og gør den relevant for et moderne publikum
Selvom Første Verdenskrig ændrede historiens gang, har den længe stået i skyggen af Anden Verdenskrig. Peter Jackson har nu vakt den glemte krig til live i en ny dokumentarfilm.

Selvom Første Verdenskrig ændrede historiens gang, har den længe stået i skyggen af Anden Verdenskrig. Peter Jackson har nu vakt den glemte krig til live i en ny dokumentarfilm.

PR-foto

Kultur
28. februar 2019

Første Verdenskrig sendte rystelser gennem hele Europa og afslørede den menneskelige civilisation som en skrøbelig fernis:

 Verdensbilleder blev sprængt, millioner af menneskekroppe blev lemlæstet, og den spirende fremskridtstro, som videnskaben og teknologien havde bragt med sig, blev skudt ned og begravet i blodige massegrave på slagmarken.

»Det lykkedes krigen 1914-18 helt at pille glorien af Videnskaben, Fremskridtet og det civiliserede menneske,« som forfatteren George Orwell formulerede det.

For samtiden var krigen et chok.

Men i dag er Første Verdenskrig og dens konsekvenser for mange reduceret til et fjernt fortidslevn uden relevans og betydning.

Mens Anden Verdenskrig fortsat får opmærksomhed i bøger og computerspil, dokumentarserier og spillefilm, frister Første Verdenskrig en overset tilværelse i støvede historiebøger og utilnærmelige sort/hvidfotografier. 

For vi har ikke de samme billeder, som vi har fra Anden Verdenskrig; vi har ikke de samme tv-optagelser, som vi har fra Vietnamkrigen. 

Men nu har den populære spillefilminstruktør Peter Jackson sat sig for at forkorte afstanden mellem dengang og nu og bringe os, om ikke på omgangshøjde med datidens chok, så i det mindste i en bedre position til at forstå det. 

I dokumentarfilmen They Shall Not Grow Old har instruktøren, der bl.a. er kendt for Hobbitten og Ringenes Herre, brugt moderne teknologi til at forvandle de grovkornede og hurtigt dansende sort-hvidfilm fra Imperial War Museums arkiver til rolige og skarpe farvefilm i 3D. Og som noget helt nyt er de stumme filmstriber også blevet tilføjet lyd og tale.

Et hold af professionelle mundaflæsere har aflæst samtaler mellem skræmte, muntre og udmattede soldater i felten, hvorefter skuespillere har fået til opgave at lægge stemmer til. Resultatet er en åbenbaring. Med filmen træder krigen ud af historiebøgerne, soldaterne bliver givet ansigter, fortiden får stemme, abstrakte dødstal bliver til konkrete skæbner, og den ufattelige gru forvandles til forståelig virkelighed for et moderne publikum.

»Det var et af de tidspunkter i mit liv, hvor computerteknologi rent faktisk forbløffede mig,« siger Peter Jackson selv til The Guardian om brugen af den nye teknologi.

»Vi har ikke føjet noget til filmene, som ikke allerede var der. Vi har simpelthen bare ført det hele tilbage til, hvordan det var for 100 år siden. Det er spændende, for ved at gøre det, har vi bragt de her mennesker til live igen.«

They Shall Not Grow Old har premiere i dag i en række biografer landet over. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor er historiebøger støvede? Hvorfor er de ikke spændende eller interessante?

olivier goulin

Jeg kan varmt anbefale Indy Neidell's Youtube-kanal 'The Great War', som har kørt de sidste fire år med ugentlige bulletiner fra krigen. Det er en ugerevy med 100 års forsinkelse, hvor krigen dokumenteres uge for uge.

Et helt igennem fænomenalt projekt, som virkelig har løftet min historiske viden om den periode, som ikke blot var baggrund for en af de blodigste krige i historien - men i det hele taget formede hele det 20. århundrede. Det Osmanniske og Habsburgske imperies fald, krigen, Den russiske Revolution, Versailletraktaten, Israels dannelse, osv. osv. Hver især begivenheder med enorme konsekvenser, der fandt sted på ganske få årtier.
Og uden at forstå den 1. verdenskrig, har man ingen forudsætninger for at forstå den 2.

https://www.youtube.com/user/TheGreatWar

/O

Kristian Rikard, Lars Rasmussen, Jens Thaarup Nyberg og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Jeg kan varmt anbefale Erich Maria Remarques 'Intet nyt fra Vestfronten', der kom på dansk i 1963, oversat af Tom Kristensen.
Bogen giver en klar fornemmelse af krigens rædsel, set fra soldatens side.

Christel Gruner-Olesen og Lars Rasmussen anbefalede denne kommentar
Lars Rasmussen

Kvinde min, hvad er dit navn?

     La Grande Guerre.

Og hvad er det mon, som dækker for dit udsyn?

     Les Fleurs du mal!