Læsetid: 5 min.

Ruth Bader Ginsburg: Den lille, lavmælte kvinde, der ændrede USA’s lovgivning

Indtil for få år siden var højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg ukendt i den brede offentlighed. Nu fortælles hendes historie i den biografaktuelle dokumentarfilm ’RBG’, der er en veloplagt hyldest og et regulært biografhit i hjemlandet. Information bringer her et portræt af kvinden, der skrev kønsdiskriminationen ud af USA’s lovgivning
Ruth Bader Ginsburg som højesteretsdommer 10. august 1993. Hun er den 107. højesteretsdommer i USA's historie, men kun den anden kvindelige af slagsen.

Ruth Bader Ginsburg som højesteretsdommer 10. august 1993. Hun er den 107. højesteretsdommer i USA's historie, men kun den anden kvindelige af slagsen.

Kort Duce

14. februar 2019

Da amerikanske Ruth Bader Ginsburg blev færdiguddannet fra det anerkendte Colombia Law School i 1959, var hun den bedste på sin årgang. Alligevel ville ingen ansætte hende. De sagde ligeud, at det var, fordi hun var kvinde, så hun fortsatte sine studier, blandt andet i Sverige, hvor ligestillingen var længere fremme end i USA.

Ginsburg var inspireret af de advokater, der i 1950’ernes kommunistforskrækkede USA kæmpede for alle borgeres ytringsfrihed, og af 1960’ernes borgerrettighedsbevægelse og den sorte advokat Thurgood Marshall, der kæmpede for lovens ligebehandling af sorte. Hun ville gøre noget lignende for kvinder.

En ny dokumentarfilm, RBG, som lige nu kan ses i danske biografer, og en ny spillefilm, On the Basis of Sex, der har premiere til marts, fortæller begge den nu 85-årige Ruth Bader Ginsburgs fascinerende historie.

Mod magtens centrum

Gennem hele sin karriere har Ruth Bader Ginsburg nærmet sig magtens centrum med vedholdende ro og hårdt arbejde, og da hun i 1971 fik sin debut foran den amerikanske højesteret, var der nok at tage fat på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Anne Eriksen
  • Erik Karlsen
  • David Zennaro
ingemaje lange, Maj-Britt Kent Hansen, Anne Eriksen, Erik Karlsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ingen kan ikke respektere en sådan person. Derfor vinder hun på den lange bane. En samler - ikke en spreder. Slår aktivisme og udskamning milevidt.