Svensk Instagram-profil hænger flyrejseglade bloggere ud

En anonym svensk Instagram-profil udstiller betydningsfulde bloggeres massive forbrug af flyrejser og skaber debat i Sverige. Bloggerne vil have deres titusindvis af følgere til at reflektere over deres flyrejsevaner, fortæller de. Men virker udskamning?
Kultur
19. februar 2019
Sådan ser et opslag fra ’Intetanende Influencers’ ud. Oplysning til borgerne om influenceres CO2-aftryk.

Sådan ser et opslag fra ’Intetanende Influencers’ ud. Oplysning til borgerne om influenceres CO2-aftryk.

Fra @aningslosainfluencers instagramkonto

En smuk, svensk, ung kvinde i sort bikini sidder på en strandstol på Mauritius og poserer for fotografen med tæerne i sandet og palmer i baggrunden.

Det er et foto lige efter bloggerhåndbogen sendt ud til hendes knap 56.000 følgere på Instagram. Men idyllen brydes af en digital løftet pegefinger: I kommentarfeltet under billedet spørger en bruger med navnet @Aningslosainfluencers (Intetanende Influencers), om bloggeren har reflekteret over sin Mauritius-flyrejses CO2-udslip?

»Der røg ni personers årlige flybudget. Bloggeren slettede vores spørgsmål […]« skriver samme bruger på profilen.

»Blokeret af samme kvinde, som synes, at det var lettere end at reflektere over Mauritius’ fremtid,« lyder det få minutter efter fra samme bruger.

Andre bloggere, som har fået samme spørgsmål fra profilen @Aningslosainfluencers, er anderledes klare i spyttet.

»Jeg vil hermed gerne bekræfte, at jeg er ligeglad,« siger en kvinde i turkisblå bikini fra en strandstol et sted på Bali som svar på en kommentar.

Fra @aningslosainfluencers instagramkonto

Det, kvinden i turkisblå bikini er ligeglad med, er spørgsmålet om, hvorvidt hun har reflekteret over sin egen flyrejses CO2-udslip. At fremprovokere den refleksion og udstille dem, der ikke vil tænke over det, er hele konceptet bag profilen @Aningslosainfluencers, der så dagens lys for to måneder siden og allerede har over 54.000 følgere på Instagram.

»Vi gør opmærksom på klimapåvirkningerne fra influencernes flyrejser. Tip os gerne om gode/dårlige forbilleder.« står der på profilen.

Her kan man også finde en CO2-beregner og oversigt over, hvilke bloggere, der har valgt at blokere profilen.

Debat i hjemlandet

@Aningslosainfluencers har skabt stor debat i hjemlandet Sverige. Både blandt følgere og i Sveriges største medier som f.eks. SVT, Aftonbladet og Expressen. Meningerne om metoden er delte. Er metoden offentlig udskamning eller sober klimaoplysning?

Én af Sveriges store influencere med over 268.000 følgere, Alexandra ’Kissie’ Nilsson, har på sin blog kaldt kontoens metode for en »heksejagt« og uddyber til avisen Expressen:

»Jeg tror ikke, at man ved at hænge folk ud på den her måde – kendte eller ej – kommer til at ændre noget som helst. Jeg synes, det er usmageligt og barnligt. Der findes bedre måder at diskutere flyrejser og deres konsekvenser på, og det skal dog først og fremmest ligge hos politikerne, der kan gøre en reel forskel,« siger hun til Expressen.

En anden af Sveriges store influencere, Penny Parnevik, siger til Aftonbladet, at metoden har været et stort wakeupcall.

»Jeg har mest bare tænkt, at det var fantastisk, når influencere og livsstilsbloggere var på Bahamas – at det var godt for dem. Når de så skriver sort på hvidt, hvor meget CO2-udslip rejserne er forbundet med, så er det ærlig talt noget, jeg aldrig før har tænkt på«, siger hun til Aftonbladet.

Hun har over 158.00 Instagram-følgere, og @aningslösainfluencers har medvirket til, at hun fremover vil klimakompensere alle sine flyrejser.

@aningslösainfluencers-profilens fremgangsmåde er også blevet debatteret blandt eksperter i psykologi og digitale medier på SVT. Her udtaler teknikhistoriker Nina Wormbs, at det generelt er problematisk at udskamme, hvis man ønsker at forandre adfærd.

»Nogle gange kan det fungere. Men generelt er det problematisk at hænge folk ud, især når man ikke ved, under hvilke omstændigheder rejserne er blevet foretaget,« siger hun blandt andet.

Anonym provokation

Profilen ’Intetanende Influencers’ bliver altså heftigt diskuteret, men personerne bag profilen har valgt at være anonyme. Om den kontroversielle fremgangsmåde skriver de til Information:

Fra @aningslosainfluencers instagramkonto

»Tidligere har vi forsøgt os med samme koncept gennem vores private Instagram-konti, men vi oplevede, at vi blev mødt af uvidenhed, blokeringer og hadefulde kommentarer fra ukritiske influencers. Det blev trættende og ineffektivt i længden. Der er masser af inspirerende klimaprofiler på Instagram, men få har en mere direkte appel. Vi ønskede den her form for fremgangsmåde for at se, hvor effektivt det kunne være, og vi har fået et indblik i, hvordan det er muligt at bruge Instagram til at sætte fokus på flyrejsers miljøpåvirkning.«

’Intentanende Influeners’ indtager dermed en aktiv rolle i den verserende flydebat, som for alvor er kommet på mediedagsordenen det seneste år og som drejer sig om flyrejsers miljøaftryk.

Fakta er, at flyrejser er én af de mest klimaskadelige enkelthandlinger, man kan foretage sig som privatperson. Trods det faktum er der intet, der tyder på, at den globale flytrafik vil mindskes.

Tværtimod ser det ud til, at antallet af flypassagerer vil stige – stort klimaaftryk eller ej.

– Har I haft nogle betænkeligheder ved at udstille bloggerne på den her direkte måde?

»Det, vi udstiller, er offentlig information fra åbne Instagram-profiler. Og så tilføjer vi emissionsdataene (hvor meget CO2, de enkelte flyture udleder, red.) I begyndelsen fik vi kritik for at sparke nedad, da vi også udstillede mindre bloggeres flyforbrug. Denne kritik tog vi til os og valgte derefter ikke at vise profiler med færre end 20.000 følgere.«

– Tror I, at I rykker noget ved flydebatten ved at hænge folk ud på den måde?

»Vi har næsten kun modtaget positiv kritik fra vores følgere. Mange fortæller, at vi har været med til at åbne deres øjne. Jeg tror, at den direkte kommunikation er effektiv. Vi blander også vores ’udhængninger’ med viden. Vi tror ikke, at influencerne nødvendigvis kommer til at ændre deres livsstil, men deres tilhængere er ved at indse, hvor uholdbar livsstilen er.«

Luftfart uden jordforbindelse

Vi flyver mere og mere, længere og længere. Luftfarten er en af de sektorer, hvis klimabelastning vokser hastigst i kraft af den markante vækst i rejseaktiviteten. Det er også en af de sektorer, hvor det er aller vanskeligst omstille til klimavenlig teknologi. I en ny serie ser vi på udviklingen, de tekniske muligheder, konflikterne – og det med samvittigheden og de personlige valg.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

hun fremover vil klimakompensere alle sine flyrejser

Hvem har opfundet det mest dødssyge af alt "klimakompensere", det må vel være oversmarte spindoktorer for fly branchen.
Ingen kan få co2 og andet ned fra atmosfæren uanset hvor lidt kød, eller hvor kolde deres bade end er.

Svend Erik Sokkelund, Ejvind Larsen, Liselotte Paulsen, Christian de Thurah, Gert Romme og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Matthias Smed Larsen

Det er næppe effektivt over for influencerne selv, og nok heller ikke deres følgere, men hvis det kan skabe en bredere debat er det vel konstruktivt nok. Nilssons pointe er dog korrekt, det er spild af tid at fokusere på individer da klimaforandringerne kun kan stoppes ved store strukturelle omvæltninger.

At det skulle være en heksejagt har jeg svært ved at se. Kritik kan være overfladisk, ubegrundet eller komme fra mange forskellige sider på en gang, hvilket selv sagt kan være ubehageligt. Men så vidt jeg kan se har den kun manifesteret sig som sure kommentarer på sociale medier. Når ens job består af at begå sig på sociale medier er det vel en del af pakken.

[Det siger forhåbentligt sig selv at denne kritik bør være saglig og ikke trusler, chikane mv., men hvornår kan man bebrejde en personlighed for hvad deres følgere gør? Hvis en politiker kritiserer en anden politiker på Facebook er det vel ikke _per definition_ deres skyld hvis de har brodne kar der ter sig på en upassende måde.]

torben - nielsen

Jeg plejer at sige, at klodens CO₂ indhold stiger som følge af, at der på den nordlige halvkugle sker afbrænding af kul og olie.

På den sydlige halvkugle sker stigningen af klodens CO₂ indhold, som følge af skovrydninger.

Derfor, hvis du planter et træ om året, kan du flyve på ferie, med god samvittighed.

Philip B. Johnsen

Vores folkevalgte politikere er værre end fascisterne nogensinde var.
Det er økonomi, der diktere politik for fortsat økonomisk vækst på fortrinsvis olie, gas og kul afbrænding for vores folkevalgte politikere.

Vores Folkevalgte politikere stjæler deres egne børns fremtid, det ved de folkevalgte udemærket godt, men det får ikke de foklevagte politikere til at føre politik der diktere økonomi og vende udviklingen, vores folkevalgte politikere tilvælger deres personlige privilegier og lader børnene sejle deres egen sø.

15 årige Greta Thunberg beskrev den politiske og økonomiske magtelites voldelige overgreb på børns fremtid meget fint, det er meget vanskeligt, at gøre det bedre.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Se her:
Børn og unge der endnu ikke er hjernevaskede, her er vejen frem.

Fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018.
Greta Thunberg holder denne tale til beslutningstagerne for klimamålene.

Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24
Link:
https://youtu.be/HzeekxtyFOY

Thomas Østergaard

Udskamning er vist ved at have mistet sin effekt grundet overdreven (og ofte grundløs) brug af det i nyere tid.
Men udstilling af dobbeltmoral fungerer lige så godt som den altid har gjort.

Philip B. Johnsen

Skyld og straf er overladt til domstolene, der formodentlig vil håndtere den opgave i takt med passende lovgivning bliver indført, dette desværre tydeligvis i takt med vandet stiger, men tiden er moden nu til, at addresser årsag og konsekvens.

Daniel Joelsen

Kan man sige, at det at tage en flyrejse, på en måde er at stjæle noget fra den kommende genneration? Et unødigt overforbrug der udtømmer jordens ressource?

Svend Erik Sokkelund, Ejvind Larsen og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

Man skal dog ikke google meget i svenske medier, før man opdager, at der er ved at være en folkelig modstand mod overflødige flyrejser. Til gengæld kan også læse, at flere og flere vælger rejser i hjemlandet eller togrejser i Europa for at undgå at flyve.

Og det er nok den vej man skal gå, for at ændre opfattelse. For klimaændringer kræver en helt andet og langt mere aktiv bevidsthed.

Melissa A., Ejvind Larsen, Flemming Berger, Katrine Damm, Herdis Weins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Instagrams eneste formål er livsstilsselvpromovering. Så, dem der "shamer" andre for miljøsynder, skal naturligvis enten have slettet deres brugere, eller de kan gøre som alle andre og tage selfies foran deres kompostbunke eller nede på bordet i veganergrødbaren og håbe på de får en masse sympatierklæringer.

Altså seriøst: Det er for helvede Instagram. Klaptorsken kunne ligeså godt have henvendt sig til pornomodeller på streaming sites. Der er simpelthen for meget fokus på personlige livsstilsændringer som svaret på alle verdens problemer for tiden. Det er den der driver hele velfærdsdebatten i medierne (de dovne ledige og kroniske syge der bare har brug for noget yoga for at blive helt normale igen), og det der driver disse tåbelige svenske Fru Violets' der står bag den anonyme instagramprofil.

Syg kultur, der er ved at rejse sig fra det religøse dynd.