Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.
Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.
Vi begynder i virkelighedens Trumpland og bevæger os videre til fantasyland.
USA
TRUMPLAND I
Det er ikke usædvanligt, at der skrives bunkevis af bøger om den siddende præsident i United Blårff, men at så mange er af personer, der tidligere tilhørte den fungerende administration, er usædvanligt. Nu er der vist heller ikke synderligt meget, der er normalt over there nuomstunder.
Tidligere har vi set f.eks. tidligere FBI-direktør James Comeys A Higher Loyalty eller Unhinged af Omarosa Manigault Newman, tidligere assistent i Det Hvide Hus. Seneste papirklodser, der skovles over disken, er Team of Vipers: My 500 Extraordinary Days in the Trump White House af Cliff Sims, der plejede at arbejde i kommunikationsafdelingen, og Let Me Finish (der til forskel fra de andre bøger er en lobhudling) af Chris Christie, tidligere rådgiver for den orange øverstkommanderende.
USA
TRUMPLAND II
De to ovennævnte bøger er debuteret på bestsellerlisterne som nummer henholdsvis 4 og 5, og eftersom det ikke skorter på personer, der engang arbejdede for The Donald – ikke for ingenting er »You’re fired!« den tidligere realitystjernes såkaldte catch phrase – må det formodes, at de sultne forlagshajer cirkler i de blodfyldte farvande.
Kommende Trump-insiderbøger omfatter bla. The Threat: How the F.B.I. Protects America in the Age of Terror and Trump af Andrew McCabe, tidligere vicedirektør i FBI, Doing Justice: A Prosecutor’s Thoughts on Crime, Punishment and the Rule of Law af Preet Bharara, tidligere statsanklager og den tidligere sikkerhedsrådgiver H.R. McMaster er i gang med at nedfælde sine memoirer under titlen Battlegrounds.
Ugens 10 bøger
Denne uges bogliste er fundet inde på goodreads.com i afdelingen kaldet ’Listopia’. Denne hjemmeside er ejet af det ultimativt fæle kapitalistkonglomerat amazon.com, hvis pisk verden formentlig kun knap har følt snerten af.
Hjemmesidens millioner af brugere må (lidt endnu) formodes at være organiske entiteter (flertallet mennesker af USA- eller Vesteuropa-slagsen) frem for kunstige intelligenser, så det kan stadig være interessant at se, hvad de mon hitter på, selv hvis man indkalkulerer en gebommerlig overvægt af forfattere af den anglofone, penisbærende type.
Jeg har så valgt 10 ud af de 50 øverste på listen over bøger, der opfattes som ’foruroligende’.
- William Golding: Fluernes herre (oversat af Werner Pedersen og Jørgen Årup Hansen)
- George Orwell: 1984 (oversat af Paul Monrad)
- Vladimir Nabokov: Lolita (oversat af Claus Bech)
- Diverse forfattere: Bibelen (på dansk ved diverse oversættere)
- Cormac McCarthy: Vejen (oversat af Jan Hansen)
- Margaret Atwood: Tjenerindens fortælling (oversat af Lisbeth Møller-Madsen)
- George Orwell: Kammerat Napoleon
- Aldous Huxley: Fagre nye verden (oversat af Harriet Oppenhejm og Henning Kehler)
- Cormac McCarthy: Blodets meridian eller Aftenrøden i Vesten (oversat af Jan Hansen)
- Donatien Alphonse François de Sade: 120 dage i Sodoma (oversat af Morten Kielland og René Rasmussen)
JAMAICA
MARLON JAMES I
Af strengt idiosynkratiske årsager næret af min, spalteredaktørens, forkærlighed for den genre, jeg hermed navngiver ’neo-fantasy’, dvs. fantasyhistorier, der er skrevet af forfattere, der rent faktisk kan skrive og hverken er ungdomsromaner eller fantasiforladte Tolkien-ripoffs (en hel undergenre i sig selv), har vi her på siden tidligere nævnt Black Leopard, Red Wolf af den jamaicanske forfatter Marlon James (født 1970).
James vandt Bookerprisen i 2015 for A Brief History of Seven Killings, en historisk myldreroman om en række mord (HBO planlægger i øvrigt en tv-serie), men den nye bog, der i øvrigt er første del af en trilogi med titlen Dark Star, beskrives ganske anderledes, nemlig som ’roadmovie-afrofuturisme’. Og det lyder jo svært væggende.
JAMAICA
MARLON JAMES II
Bogen er nu udkommet, og omtalen er decideret smuttet til Balstyrolandia. The New Yorker har et meget langt portræt, og der har været interviews i (blandt mange andre) The New York Times, Vanity Fair, Vulture, NPR og Interview Magazine. Og anmelderne bimler. For eksempel står der i L.A. Times:
»Black Leopard, Red Wolf er påvirket af J.R.R. Tolkien og afrikanske myter, men faktisk føles denne stærkt udbytterige roman som en naturlig forlængelse af James’ stil og interesse i at undersøge undertrykkelse, magtstrukturer og individets plads i en ofte grusom og følelseskold verden. Black Leopard, Red Wolf er lummer (decideret sjofel), lyrisk, bidende skarp, voldelig (endda hypervoldelig), oprørsk, morsom, kompleks, mystisk og altid under streng, udsøgt kontrol.«
MEXICO
STÆRKE LUISELLI
En anden bog, som tidligere har været nævnt her på siden, og som nu også er udkommet til anmeldere og intervieweres bunkevise bersærkergang, er Lost Children Archive af den mexicanske forfatter Valeria Luiselli (født 1983). Af de umådeligt mange, blinkende dynger anmeldergloser vælger jeg at citere fra Publisher’s Weekly:
»Fremragende, stærk, elegant. Ved at sammenstille overdådig, poetisk prosa og direkte historiefortælling udforsker Lost Children Archive det, der holder en familie sammen og det, der flår dem fra hinanden (…) Luiselli demonstrerer, hvordan hjerteløshed mod andre kulturer underminerer vores egen. Hendes roman er et knusende forsvar for barmhjertighed.«
Udkommer til efteråret på dansk i min oversættelse (selvpromoveringsalarm!).
ENGLAND
ROSAMUNDE PILCHER DØD
Den engelske bestsellerforfatter Rosamunde Pilcher er død efter kort tids sygdom, 94 år gammel. Siden debuten i 1949 nåede hun at skrive en længere række romaner og novellesamlinger, både under eget navn og under pseudonymet Jane Fraser. Sammenlagt har hun solgt over 60 millioner bøger i den ganske verden. De mest populære titler er blandt andre Konkyliesamlerne, September, Vintersolhverv, Det blå værelse og Vild timian.
Pilcher blev født i Cornwall, deltog i Anden Verdenskrig i den britiske marine, boede det meste af livet i Dundee i Skotland og modtog i 2004 den umådeligt fornemme orden Order of the British Empire. Pilcher var særligt populær i Tyskland, især fordi tv-kanalen ZDF har produceret over 100 af hendes historier som tv-film.
Bognyt fra resten af verden
Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur.
Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.
Seneste artikler
Så tog Amazon stilling i den amerikanske abortdebat
20. maj 2022Amazon lover ansatte op til 4.000 dollar årligt til dækning af rejseomkostninger i forbindelse med lægelig behandling, herunder abort, amerikanerne forbyder bøger, og ’banned books bookclubs’ skyder frem. Det er denne uges BognytEn venlig reminder: Otte gode grunde til at købe sine bøger hos uafhængige boghandlere
6. maj 2022Der er bookshop crawls og litteraturfestival i England og Irland i juni, den uopslidelige Downton Abbey kaster endnu en spillefilm af sig og så er der godt nyt fra Utopia. Det er denne uges BognytSidste år blev 277 personer, vi kender til, fængslet for at skrive
29. april 2022Myanmar er årets højdespringer i antallet af tilbageholdte forfattere, mexicanske Gloria Gervitz er død, og så har Elena Ferrante skrevet om at skrive, det har hun gjort godt