Klumme
Læsetid: 4 min.

Er en voksfigur af Michael Jackson stødende?

Ja. Eller nej. Kulturredaktionen holder øje med dramaet i Rødovre Centrum, hvor protester har fået fjernet en figur af den kontroversielle popkonge – og fået den stillet tilbage igen. Desuden er nye mediehuse blevet varslet, vi hepper på, at verdens dårligste filminstruktør kan bevare sin position via hajfilm, og så er det blevet bevist, at gyserfans ikke nødvendigvis er dumme
Michael Jackson er igen i vælten. På baggrund af filmen Leaving Neverland, hvor to mænd fortæller, at de som drenge blev seksuelt misbrugt af den nu afdøde popstjerne, henvendte 15 kunder sig til Rødovre Centurm for at få en voksfigur af sangeren fjernet.

Michael Jackson er igen i vælten. På baggrund af filmen Leaving Neverland, hvor to mænd fortæller, at de som drenge blev seksuelt misbrugt af den nu afdøde popstjerne, henvendte 15 kunder sig til Rødovre Centurm for at få en voksfigur af sangeren fjernet.

Ritzau Scanpix

Kultur
15. februar 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Voksfigurdrama i Rødovre Centrum

Merle Baeré, kulturjournalist

Er en voksfigur af Michael Jackson stødende? Det har skabt debat i denne uge i forbindelse med Rødovre Centrums vinterudstilling med, ja, voksfigurer af kendte.

På baggrund af filmen Leaving Neverland, hvor to mænd fortæller, at de som drenge blev seksuelt misbrugt af den nu afdøde popstjerne, henvendte 15 kunder sig til centret for at få figuren fjernet. Det blev den så – til stor diskussion på Facebook, hvor flere hundrede skrev foragtende kommentarer om krænkelsesparathed. En dag senere gav ledelsen efter.

Der var tale om en overreaktion, mente man pludselig, og desuden var Michael Jackson aldrig blevet dømt. Så nu er popikonet tilbage på sin plads i Rødovre.

Som brødre vi dele …

Rasmus Bo Sørensen, kulturjournalist

Historien er fuld af søskendejalousi og blodige broderopgør. Kain slog sin bror Abel ihjel af misundelse. Labour-politikeren Ed Miliband slog sin bror David ud af britisk politik. Og netop nu raser endnu en broderkonflikt af bibelske proportioner på de britiske øer: opgøret mellem fodboldspilleren og Manchester United-legenden Ryan Giggs og hans noget mindre kendte bror, Rhodri Giggs.

Forhistorien er frygtelig, men nødvendig: For nogle år siden kom det frem, at Ryan havde haft en otte år lang affære med sin brors kone og tilmed gjort hende gravid, hvorefter hun fik en abort i hemmelighed. Siden har de to brødre ikke talt med hinanden. Men i en ny reklame fra bettingfirmaet Paddy Power tager Rhodri nu hævn (og indkasserer formentlig en god skilling på det).

I reklamefilmen, der indeholder en masse hints til brorens affære, forklarer Rhodri, hvordan loyalitet altid har været et styrende princip for ham, men at det nu kan være ligegyldigt – og derfor er blevet ambassadør for Paddy Power: »Loyalty’s dead. Live for rewards,« lyder det nedslående slogan fra en slagen mand, der satsede alle sine sparepenge på kærligheden – og tabte.

Kultnyt inden for bevidst-latterlige-hajfilm-genren

Katrine Hornstrup Yde, kulturredaktør

Der er en vis fare for, at verden imploderer i kult-med-kult-på-meta-med-meta-på-ironi, når verdens mest elskede-for-at-være-dårlig filminstruktrør Tommy Wiseau følger op på sin genialt jammerlige The Room med en ny spillefilm, der – nok mere bevidst end sidst – er sat i verden for at chokunderholde verden ved at være så ringe.

Wiseau er gået fra genren trekantssæbeoperadrama til hajfilm. I traileren træder tre venner ud fra en bar, pludseligt har de vand til knæene, og så skriger en kvinde bag dem, fordi en kæmpe haj er i gang med at æde hende. Æv.

Hvordan har Wiseau tænkt sig at underbyde bevidst-latterlige-hajfilm-hovedværket Sharknadohvor Steve Sanders fra Beverly Hills 90210 bl.a. skærer sig vej ud af en død haj med en motorsav? Det er svært at forestille sig, at han kan. Man man kan så spørge: Gør det Wiseau til en endnu dårligere (og ergo bedre-dårlig) instruktør, hvis han IKKE engang kan finde ud af at lave verdens dårligst hajfilm? 

Alle vil have et mediehus

Lone Nikolajsen, kulturjournalist

Kulturinstitutioner vil have deres egne mediehuse nu. I hvert fald har både Roskilde Festival og Nationalmuseet planer om at få sådan et. Det er selvfølgelig ikke alle, men dog kun ét eksempel fra at kvalificere sig som en regulær tendens.

Roskilde Festival søger en redaktør til deres nye mediehus, der skal stå for kommende udgivelser og produktioner. Nationalmuseet har endnu ingen job slået op, men direktør Rane Willerslev har udtalt, at de fremover skal lave dokumentarserier, børneprogrammer og fiktion, der formidler Danmarkshistorien.

Engelsk politi og Putin i samme båd

Ralf Christensen, musikredaktør

For nylig luftede Putin sin bekymring over hip hops interesse for sex, stoffer og protest, og han hævdede, at hip hop kunne korrumpere den russiske nation. Måske skulle han udveksle erfaringer med sine ligesindede i det engelske politi. Her har man akkurat arresteret rappere for at have fremført tekster, der bliver anset for farlige.

Rapperne Skengdo og AM har ifølge The Guardian fået ni måneders betinget fængsel for at fremføre sangen »Attempted 1.0«, et nummer af den hårdføre og kontroversielle hip hop-variant drill music.

Domstolen udtalte, at »vold i drill music kan svare til og svarede i denne sag til banderelateret vold«. Dét på trods af at begge rappere nægter at være involveret i bandevold, og at det måske er mere nærliggende at se drill musics sortsyn og voldstekster som en funktion af londonsk armod.

Hør den forbudte sang – hvis du tør.

I stedet ser ordensmagt og retssystem kulturen som årsag til virkeligheden, og de behøver ikke engang bevise at disse tekster rent faktisk fører til vold. Det ligner mest af alt censur af en i forvejen marginaliseret befolkningsgruppe.

Hvem ved, måske er det bare et spørgsmål om tid, før danske politikere foreslår at lukke munden på rappere som Sivas, Gilli og MellemFingaMuzik?

Men så kan vi vel regne med Trykkefrihedsselskabet, ikke sandt?

Nyt studie: Folk, der ser gyserfilm, er ikke dumme

Martine Amalie Krog, kulturjournalist

Hvis du nyder at se på børn, der dør på horrible måder og vender tilbage som levende døde, behøver du ikke længere at frygte for din mentale tilstand. Du er sandsynligvis et åbent og nysgerrigt menneske, der ofte opsøger intellektuel stimulans, konkluderer et nyt dansk studie om hvem, der ser gyserfilm.

Forskerne bag udtaler, at de er glade for endelig at kunne fjerne det stigma, at gyserfilm er for dumme mennesker.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

… flere hundrede skrev foragtende kommentarer!

Ja, nu har jeg jo ikke læst de "foragtende" kommentarer, så måske er jeg på Herrens mark, men fristes da til at mene, at der måske snarere var tale om forargelse!

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Hvorfor lader man pengegriske mennesker udnytte svage personer som Michael Jackson til egen vinding. Når så vedkommende er ude af fokus, så skal der vindes på alt det onde man kan finde.
Er det markedssamfundet, der arbejder på den måde. Det drejer sig om markedet og ikke om mennesket.
Hvor ynkeligt kan det være?

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Ikke stødende, men totalt ligegyldig.

Samuel Grønlund

De krænkedes diktatur!
Men hør, er det ikke præcis det samme som når Information sletter kommentarer, fordi en eller anden hjerneblødning har trykket 'Stødende kommentar'?
Diskurskontrol gennem stødte følelser - det virker hver gang!

Maj-Britt Kent Hansen

Tror såmænd, at kommentarer snildt kan blive slettet, uden at nogen har trykket "Stødende kommentar".

Eva Schwanenflügel

Der er ikke et problem.
Men der bliver et forbrugerproblem.
Fordi nogle kunder bliver sure, så fjernes Michael Jackson.
Så bliver nogle andre kunder sure over at Michael Jackson bliver fjernet.
Så bliver Michael Jackson sat tilbage.
IDIOTISK..

Men det mest idiotiske er at medierne blæser det hele op.

Maj-Britt Kent Hansen

Tænk, hvis medierne ville boykotte Facebook, så vi blev fri for al den opstandelse, der hersker i det sladderunivers.