Klumme
Læsetid: 5 min.

Alexandria Ocasio-Cortez bekæmper ’the establishment’ i ny tegneserie

Den 15. maj udkommer en tegneserie om den demokratiske politiker Alexandria Ocasio-Cortez, hvori hun kæmper mod ’the establishment’ som en »fejring af den mest mangfoldige gruppe nyvalgte kongrespersoner nogensinde«
Den 15. maj udkommer en tegneserie om den demokratiske politiker Alexandria Ocasio-Cortez, hvori hun kæmper mod ’the establishment’ som en »fejring af den mest mangfoldige gruppe nyvalgte kongrespersoner nogensinde«
Kultur
8. marts 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA

AOC SUPERHELT

Alexandria Ocasio-Cortez, det højt profilerede og syleskarpe nyvalgte medlem af kongressen i USA, bliver nu iklædt superheltens kropsnære rustning i en tegneserie, der udgives af Devil Due Comics og udkommer den 15. maj.

Titlen bliver Alexandria Ocasio-Cortez and the Freshman Force og vil angiveligt indeholde historier om de nyvalgte kongresmedlemmer, der kæmper mod ’the establishment’ som en »fejring af den mest mangfoldige gruppe nyvalgte kongrespersoner nogensinde«.

AOC har ikke selv givet sin officielle opbakning til projektet, men har tidligere afsløret, at hun er tegneseriefan ved at citere skaberen af Watchmen på Twitter:

»For at citere Alan Moore: ’Ingen af jer fatter et klap. Jeg er er ikke låst inde her med JER. I er låst inde her sammen med MIG.«

ENGLAND

KVINDEPRIS I

Den har eksisteret i 27 år og hed tidligere hed Orange (et telefonselskab, red.) Prize for Fiction og senere Baileys (en kaffelikør, red.) Women’s Prize for Fiction, men nu bare Women’s Prize for Fiction og er finansieret af en ’family of sponsors’.

Prisen uddeles årligt til en kvindelig romanforfatter af hvilken som helst nationalitet for en bog skrevet på engelsk og udgivet året forinden. At prisen ekskluderer mandlige forfattere har forudsigeligt nok afstedkommet en vis polemik.

F.eks. udtalte Germaine Greer, at der snart måtte være en pris kun for rødhårede forfattere, og A.S. Byatt kaldte den for en »sexistisk« pris og forbød, at hendes bøger blev indstillet til den. Men research lavet ved prisens grundlæggelse (i 1991) viste, at kvindelige forfattere generelt blev forfordelt ved uddelingen af litterære priser.

NIGERIA

KVINDEPRIS II

Longlist’en til årets pris er så netop blevet offentliggjort, og en af de nominerede er så for første gang ikke en kvinde, men en person, der beskrives som ’non-binær og transkønnet’, nemlig den 31-årige Akwaeke Emezi, der identificerer sig som hverken kvinde eller mand.

Høn er født i Nigeria, bor i Brooklyn, New York, USA, og er nomineret for sin debutroman Freshwater, der beskrives som en dannelsesroman, der følger et barn, Ada, der fødes fyldt med Igbo-ånder (Igboerne er et folk i det sydøstlige Nigeria), som en guds trodsige udfordring af Adas katolske far. Juryens forkvinde, professor Kate Williams, fortæller, at de ikke var klar over forfatterens kønsidentitet, da de nominerede høn, men hun kalder det ikke desto mindre for »et historisk øjeblik«.

DIVERSE ANGLOFONE LANDE

KVINDEPRIS III

De øvrige nominerede romaner til Women’s Prize for Fiction er: Pat Barkers The Silence of the Girls, Yvonne Battle-Feltons Remembered, Oyinkan Braithwaites My Sister, the Serial Killer, Melissa Broders The Pisces, Anna Burns’ The Milkman, Diana Evans’ Ordinary People, Kelleigh Greenberg-Jephcotts Swan Song, Tayari Jones’ An American Marriage, Lillian Lis Number One Chinese Restaurant, Sophie van Llewyns Bottled Goods, Valeria Luisellis Lost Children Archive, Bernice L. McFaddens Praise Songs for the Butterflies, Madeline Millers Circe, Sarah Moss’ Ghost Wall og Sally Rooney Normal People.

Af disse 16 bøger er de syv debutromaner. Den lange liste bliver afkortet til en shortlist den 29. april, og vinderen, der modtager 30.000 pund, bliver annonceret den 5. juni.

UGENS 10 BØGER

Denne uges bogliste består af bøger med tal i titlen. Spørgsmålet her er ikke ’hvorfor?’, men ’hvorfor ikke?’. At forklare matematikkens skønhed er som at forklare det morsomme i en vits: Er man først gået i gang, er det allerede for sent.

Som den ungarske matematiker Paul Erdös (1913-1996) sagde: »Hvorfor er tal smukke? Det er som at spørge, hvorfor Beethovens Niende Symfoni er smuk. Hvis man ikke kan se hvorfor, kan ingen fortælle det til én. Jeg ved, at tal er smukke. Hvis de ikke er smukke, er intet smukt.«

Man kan også citere den walisiske filosof Bertrand Russell (1872-1970): »Matematik besidder ikke kun sandhed, men den yderste skønhed (…) Glædens sande ånd, begejstringen, fornemmelsen af at være større end Mennesket, hvilket er prøvestenen for den højeste udmærkelse, findes i matematik lige så vist som i poesi.«

  1. Thomas Pynchon: Katalognummer 49 udbydes (oversat af Arne Herløv Petersen)
  2. Tusind og én nat (oversat af Ellen Wulff)
  3. Kurt Vonnegut: Slagtehal fem eller Børnekorstoget: en pligtdans med døden (oversat af Arne Herløv Petersen)
  4. George Orwell: 1984 (oversat af Paul Monrad)
  5. Gabriel García Márquez: Hundrede års ensomhed (oversat af Merete Knudsen)
  6. Jules Verne: Jorden rundt i 80 dage (diverse udgaver, de fleste forkortede og ’bearbejdede’, fx af Bjarne Reuter)
  7. George Saunders: Tiende december (oversat af Jakob Levinsen)
  8. Anton Tjekhov: Tre søstre (oversat af Kjeld Bjørnager)
  9. Yann Martel: Pi’s liv (oversat af Henrik Andersen)
  10. Haruki Murakami: 1Q84 (oversat af Mette Holm)

SVERIGE

DEBUTANTPRIS

Borås Tidnings Debutantpris på 100.000 svenske kroner blev for nylig givet til Wera von Essen (født 1986) for den autofiktive roman En debutants dagbok. Bogen handler om den cirka 30-årige Wera von Essen, der kæmper med pengemangel og angsten for at mislykkes. Citat fra juryens motivering:

»En nonchalant og stilsikker fortælling, som med dagbogens logik udforsker skabelsens grænser og vilkår.«

I Dagens Nyheter kalder Jonas Thente bogen for en »frisk provokation med rødder i 1800-tallets idealisme«, hvorimod Expressens Therese Bohman kalder den »utøjlet og for lang« og i øvrigt savner smertepunkter og tilføjer:

»Transparens: Jeg er (sammen med et antal personer i kultur- og medieverdenen) omtalt i En debutants dagbok. Jeg har forsøgt ikke at lade det påvirke min vurdering.«

SYDKOREA

#KOREATOO

The New York Review of Books skrev for nylig om bogen 82 Nyeon Saeng Kim Ji-young (Kim Ji-young, født i 1982) af Cho Nam-joo (født 1978), der udkom i 2016 og siden har solgt en million eksemplarer i Sydkorea (en nation med cirka 50 mio. indbyggere) og er blevet oversat (eller er undervejs) til 18 sprog.

Bogen blev skrevet på to måneder, optændt af forfatterens vrede over behandlingen af hende som koreansk kvinde og nybagt mor. En dag, mens hun sad og drak en kop kaffe med sin baby, beskrev en mandlig forbipasserende hende som ’mor-orm’, et dybt nedladende koreansk prædikat for mødre, der har den umådelige frækhed af fraflytte deres familiers hjem. I Sydkorea har #MeToo især udspillet sig i den litterære verden, hvilket NYRB giver adskillige uhyggelige eksempler på.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her