’Dårligste levende engelske digter’: Sådan lød dommen over T.S. Eliot i midten af 1920’erne

En lille bog med litterære bekendelser er dukket frem af papirbunkerne på Somerset College i Oxford. Den afslører, at samtidens litterære kredse ikke havde meget tilovers for T.S. Eliot, D.H. Lawrence og James Joyce. Homer, Catul og Shakespeare derimod – deres genialitet kunne man enes om
En lille bog med litterære bekendelser er dukket frem af papirbunkerne på Somerset College i Oxford. Den afslører, at samtidens litterære kredse ikke havde meget tilovers for T.S. Eliot, D.H. Lawrence og James Joyce. Homer, Catul og Shakespeare derimod – deres genialitet kunne man enes om
Kultur
15. marts 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi lægger fra kaj med litterære bekendelser i England.

ENGLAND

Bekendelser I

Den litterære eksekutor William Mackesy, barnebarn af romanforfatteren Margaret Kennedy (1896-1967), fandt for nylig en lille juvel: En lille bog, der for længst havde mistet omslaget, og hvis gulnede og krøllede sider annoncerede titlen: Really and Truly: A Book of Literary Confessions (Sandt og vist: En bog med litterære bekendelser).

Bogen indeholdt 39 trykte spørgsmål af typen: ’Det største geni nogensinde’, bedste og værste romanforfatter, digter, dramatiker, essayist, kritiker eller ’den mest overvurderede engelske forfatter’ og ’en afdød lærd mand, hvis person du mest foragter’. De håndskrevne svar er dateret mellem 1923 og 1927. Siderne var klistret sammen, formodentlig for at de enkelte respondenter ikke skulle se de tidligere svar, og med henblik på senere afsløring.

ENGLAND

Bekendelser II

En afsløring, der åbenbart aldrig fandt sted (før nu), og den lille bog blev glemt i papirbunkerne på Somerset College i Oxford.

Blandt de i alt ti respondenter var der, foruden Kennedy (forfatter til bestselleren The Constant Nymph), Rose Macauley (1881-1956, mest kendt for romanen The Towers of Trebizond), Rebecca West (1892-1983, forfatter, kritiker og rejseskribent, kendt for bl.a. romanen The Fountain Overflows), Hilaire Belloc (1870-1953, forfatter og historiker, skrev f.eks. Cautionary Tales for Children), Stella Benson (1892-1933, skrev bl.a. fantasyromanen Living Alone), Robert Lynd (1879-1949, forfatter, redaktør og irsk nationalist), Margaret Irwin (1889-1967, forfatter af historiske romaner) samt – og den primære grund til at den lille håndskrevne bog er en lille sensation: Virginia Woolf (1882-1941).

ENGLAND

Bekendelser III

Hvilke bekendelser kan der så udledes? Jo, for eksempel, at blandt de gamle grækere var Homer den foretrukne og Catul af de latinske (med Lukrets i hælene). Shakespeare er generelt opfattet som alle tiders største geni. Blandt de mest nævnte forfattere er også James Boswell, Thomas Hardy, Max Beerbohm, Platon, Jane Austen, Miguel Cervantes, Fjodor Dostojevskij, John Milton og Bernard Shaw. Chaucer, Dickens, George Eliot og Henry James nævnes en enkelt gang hver.

Det kan også noteres, at de litterære vinde skifter: En samtidig forfatter, som nu, i eftertiden, er særdeles berømmet, T.S. Eliot (1888-1961), nævnes kun ’dårligste levende engelske digter’ og ’dårligste levende engelske litteraturkritiker’. Og D.H. Lawrence og James Joyce opfattes af flere som de mest overvurderede blandt de levende.

ENGLAND

Bekendelser IV

Men hvad svarede Virginia Woolf?! – kan jeg høre Informations læsere afæske mig svar på med både spørgsmåls- og udråbstegn. Thi hende, om nogen, er jo den, som de litterære vinde i eftertiden har givet mest fremdrift (og mildest talt heller ikke ufortjent).

Jo, for eksempel opfattede hun Thomas Hardy som både den bedste og den dårligste levende engelske romanforfatter. Hun svarede »Hilaire Belloc« på spørgsmålet om den mest overvurderede levende engelske forfatter. Og på spørgsmålet om ’en afdød, lærd mand, hvis person du mest foragter’ svarer hun: »Jeg holder af alle døde, lærde mænd.«

Woolf selv bliver udpeget som samtidens mest overvurderede forfatter af Margaret Kennedy, der dog samtidig mener, at hun er den bedste nulevende kritiker. Som vindretningen dog kan skifte.

UGENS 10 BØGER

I Asien ligger den såkaldte ’frugtbare halvmåne’, der almindeligvis regnes for ’civilisationens vugge’ og hjemsted for opfindelsen af skriftsproget. Og uden skrift begribeligvis ingen bøger. Asien er verdens største og mest folkerige kontinent. I Asien ligger talrige kolossale og oldgamle kulturnationer. Det er derfor en aldeles halsløs gerning at ville sammenstille en liste over de ti bedste eller vigtigste (to i øvrigt vidt forskellige ting) fiktionsværker (og definér lige ’fiktion’ i forbifarten, tak) skrevet i Asien gennem alle tider. Jeg kan kun klokke noget så grusomt i det. Ergo.

  1. Tusind og én nat (oversat af Ellen Wulff)
  2. Sei Shonagon: Pudebogen (delvist oversat af Charlotte Rohde og Lone Takeuchi i antologien Er månen den samme, er foråret som før?)
  3. Gilgamesh (oversat af Sophus Helle og Morten Søndergaard)
  4. Bhagavad Gita (oversat af Morten Sarkisian)
  5. Yukio Mishima: Sømanden, der pådrog sig havets vrede (oversat af Ralph Oppenhejm)
  6. Salman Rushdie: Midnatsbørn (oversat af Mogens Boisen)
  7. Matsuo Basho: The Narrow Road to the Deep North and Other Travel Sketches (oversat til engelsk af Nobuyuki Yuasa)
  8. Bibelen (diverse oversættere, seneste udgave fra 1992)
  9. Orhan Pamuk: Den sorte bog (oversat af Henning Goldbæk)
  10. Omar Khayyam: Rubáiyát (oversat af Edward Fitzgerald og Thøger Larsen)

Note: Informations belæste læsere skal være særdeles velkomne til at indsende deres dissens og forslag til alternative lister: peteradolphsen@gmail.com. Skriv ’Bogliste’ i emnefeltet. Så laver jeg måske en ny og forbedret version i næste uge.

CANADA

Jonis bog

Morning Glory on the Vine er titlen på en håndskreven og ditto -malet bog, som den canadiske sanger og sangskriver Joni Mitchell (født 1943) lavede i 100 kopier til sine venner i 1971. Bogen indeholdt sangtekster, digte og akvareller, der forestiller »landskaber, stilleben, portrætter af venner, selvportrætter, abstrakte kompositioner med mere«.

Forlaget Canongate har nu annonceret, at de til efteråret udgiver en faksimileudgave af bogen medsamt en ny indledning af Mitchell og yderligere malerier. Udgivelsen er en del af fejringen af kunstnerens 75-års fødselsdag, der også har omfattet et hyldestalbum og ditto -koncert. Canongate var også forlaget, der sidste år udgav Leonard Cohens sidste digtsamling, The Flame, der gik hen og blev en New York Times-bestseller.

USA

Politiske bøger

Alt hvad der dunster bare en smule af Donald Trump sælger, det ved enhver avis- og tv-redaktør; vi sluger det råt og i rå mængder, mens vi bokser med vores protestantiske skyldkompleks, fordi vi godt ved, at den orangefarvede narcissist netop næres ved opmærksomheden. Og bøgerne om ham sælger også, som det noksom bekendte varme brød. Og det gælder i det hele taget bøger om cirka alt, hvad der emmer af politik.

I forbindelse med bogmessen i London, som har kørt hele denne uge, er det blevet opgjort, at kategorien ’politics’ er den hurtigst voksende kategori inden for nonfiction: Salget er steget med hele 170 procent. Eksempelvis har Michael Wolffs Fire and Fury: Inside the Trump White House fået kasseapparaterne til at bimle for i alt over 21 mio. kroner.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her