Læsetid: 6 min.

Litteraturprofessor: Det nye fokus på kultur og sundhed handler om, at man i Danmark har afskaffet dannelsestanken

Da velfærdsstaten blev formet, spillede kunsten og kulturpolitikken en væsentlig rolle. Det nye fokus på kultur og sundhed, som man har kunnet læse om i Information de sidste uger, kan ende som en forlængelse af konkurrencestatslogikken. Eller også kan det være med til at minde os om det fundament, vi synes at have glemt i dag, lyder det fra litteraturprofessor Lasse Horne Kjældgaard
»Jeg interesserer mig faktisk ikke saa voldsomt meget for politik,« sagde statsminister Viggo Kampmann (S) i et interview i 1960. Kultur, derimod, interessede ham

»Jeg interesserer mig faktisk ikke saa voldsomt meget for politik,« sagde statsminister Viggo Kampmann (S) i et interview i 1960. Kultur, derimod, interessede ham

Tage Christensen

25. marts 2019

I 1964 bragte Ekstra Bladet en liste over de 25 mest magtfulde mennesker i Danmark. Ikke så overraskende gik førstepladsen til landets daværende statsminister, Jens Otto Krag.

Noget mere opsigtsvækkende var andenpladsen, hvor forfatter Klaus Rifbjerg lå solidt placeret foran både kong Frederik den 9. og nationalbankdirektøren.

Selv om listen ikke som sådan er udtryk for andet end et journalistisk skøn, siger det noget om den gennemslagskraft, forfattere havde på det tidspunkt. Vel og mærke et tidspunkt, hvor stenene til velfærdsstaten blev lagt, og hvor kunsten og kulturen blev betragtet som en ekstra åndelig dimension på samfundsprojektet. En vision man sjældent støder på i dag.

Gennem de sidste uger har man i Information kunnet læse historier om det nye felt Kultur og Sundhed. Om hvordan kultur- og kunstaktiviteter er rykket ind i sundhedsvæsenet og er blevet sat ind i en sundhedsfremmende dagsorden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jakob Dahl
 • Ib Gram-Jensen
 • Curt Sørensen
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Runa Lystlund
 • Stig Larsen
 • Toke Kåre Wagener
 • Steffen Gliese
 • Jørn Andersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Vibeke Døssing
 • lars søgaard-jensen
Jakob Dahl, Ib Gram-Jensen, Curt Sørensen, Maj-Britt Kent Hansen, Runa Lystlund, Stig Larsen, Toke Kåre Wagener, Steffen Gliese, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Døssing og lars søgaard-jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Der skete et fravalg ca. midt i firserne, hvor folk valgte at blive rige i stedet for kloge. Det var ærlig talt en dårlig beslutning.

Lise Lotte Rahbek, Erik Feenstra, Runa Lystlund, Tino Rozzo, Pietro Cini, Curt Sørensen, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Citat.
"Jeg tror blandt andet, at vi ser det nye fokus, fordi man i Danmark er lykkedes med at afskaffe dannelsestanken godt og grundigt,"" konkluderer han."

Jeg kan ikke få øje på en eneste politiker i Folketinget, der bare tilnærmelsesvis interesserer sig for dannelse, eller er kunstnerisk interesset. Og det er, om man kigger til højre, i midten eller til venstre. Bertil Haarder V, Uffe Elbæk Alternativet og Mogens Jensen S udtrykker dog alle en vis interesse, hver på deres felt. Alex Ahrendtsen taler ikke om kultur men vil bestemme hvad, der bliver revet ned af det han ikke bryder sig om mm. Sørine Gotfredsen er også ganske uoplyst og udannet på yderst mange områder, selv om hun selv mener andet. Søren Pind, der var værd at høre på en gang imellem, er bare blevet en irriterende fløjtetone i diskussionen.

Kulturministeren, der er uddannet på dette felt, ser ud til at have mistet interessen for kulturen helt og aldeles, hvis hun nogen sinde har haft den. Det eneste hun bliver husket for er, at hun slagtede kulturen og bedrev politiske egnsrelaterede interesser.

DR har selv brilleret med uhørt mangel på interesse for andet en ekstremt amatøragtige programmer om indretning, hvor velmenende superamatører boltrer sig med den en vederstyggelighed efter den anden. Ingenting må være på et acceptabelt niveau. Hvis vi ikke må være dannede, så er vi ikke andet end pøblen, hvor den laveste fællesnævner gælder.

Der er masser af dygtige mennesker derude, men ingen politikere interesser sig for andet end deres eget genvalg og den gode hyre.

Arkitektur, planlægning af byer og torve, design, indretning, billedkunst, billedhuggerkunst er fraværende i DR1 og DR2, samt TV2, her danser man sig ind i evigheden.

Programmet om de næste klassiker i DR1 er det eneste program, der bare tilnærmelsesvis har løftet sig en anelse over den total middelmådighed, eller tidligere ligefrem ekstremt talentløse programmer, vi hidtil har set.

Man kan sige, at DR dog stadigvæk viser musik og skuespil på et ordentligt niveau, men programmer om kunst, arkitektur og design er ikke eksisterende, undtagen gættekonkurrencer om kunst.

Lars Jørgensen, Curt Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

PS.
I det land jeg kommer fra, havde vi aldrig haft indsigt i verdenskulturen, klassisk musik, jass, anden musik, litteratur, andre landes kultur, arkitektur og andre relaterede emner, samtaler med kunstnere af al slags, oplæsning af klassikere, radioskuespil, samtaler med helt almindelige landsmænd, hvis vi ikke havde haft veluddannede, kulturinteresserede medarbejdere i radioen.

Landets tv er stadigvæk ikke begunstiget af disse kulturinteresser, mærkeligt nok i andet end musik.

Man skulle tro, at billedkunst, billedhuggerkunst, design, arkitektur af al slags, photografering og meget andet egnede sig til TV alle vegne. Jeg har altid bedre kunnet lide radiomontager i forhold til litteratur.

Nej. TV interesserer sig mere om mænd og kvinder, der er for fede og deres vej til at blive tynde, for så at blive lykkelige. Vi ser aldrig efterfølgeren, hvor de bliver tykke igen efter udsendelserne.

Ju vi besøger berømtheder og rigmænd og skal gætte hvem de er, vi ser huse, hvor den ene tåbelige ejendomsmægler udtrykker sig om indretning og arkitektur, oftest begået af ejeren selv i ligegyldige parcelhuse.

Det er ikke mærkeligt at IQ og kultur i den vestlige verden er på vej ned.

Kim Houmøller, Curt Sørensen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Niels Duus Nielsen, Finn Egelund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Fortællingen er alt. Hvis den er eksistentiel for dens forfatter, er den betydningsfuld for dens lytter.

Henrik Ljungberg

Niels Duus Nielsen

Principielt mener jeg ikke, at kulturen skal instrumentaliseres. Men fra et lavpraktisk synspunkt ville jeg da personligt meget hellere gå på et højpandet kursus i kunstforståelse end på et af de mange absurde pipfuglekurser, jeg som ledig sendes ud på en gang om året. Men det er nok kun, fordi jeg selv er højpandet.

Almen dannelse bliver meget nemt til borgerligt snobberi; det er jo derfor, dannelsesbegrebet er omgivet af så megen skepsis. Kritikken af smagsdommeriet var jo korrekt, men den blev bare fremsat af de forkerte, som så smed barnet ud med badevandet, som planlagt.

Lad folk selv afgøre, hvad de kan lide og ikke lide - med andre ord: Ophæv skellet mellem finkultur og lavkultur, og vi vil se folk flokkes om kunsten.

Jens Thaarup Nyberg, Lise Lotte Rahbek, Runa Lystlund, Inga Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

"Kage, kunst og kærlighed kvæler al besværlighed". Citat konditoriet La Glace.

Randi Christiansen

Kunst er at kunne - spørgsmålet er hvad.

At fordybe sig ad erkendelsens veje og hjembringe skatten - således som bl.a. karen blixen kunne.

Og så er der forvalterne, der bare hæver hyren ...

jens peter hansen

I de sidste 30 år er der bygget musikhuse, kulturhuse og kunstmuseer overalt.. Der er foredrag og møder med kunstnere på biblioteker og forsamlingsbygninger. Koncerter i kirker og hvor ved jeg. Der er bare så meget kultur at det kan være svært at nå det hele. DR giver på Kanal K undertiden fremragende kulturformidling. Hold da fast hvor bliver vi kulturelle. Og det er bare dejligt!

Steffen Gliese

I 80erne, før det hele gik af lave med TV2, var det faktisk en væsentlig indsats, at man i stort tal sendte kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse på højskole. Det var så primær en dannelse af en generation, man på noget tidspunkt er kommet i vores velfærd.
Jens Peter Hansen har helt ret, men omvendt er det i høj grad hans generation, der er kernepublikummet til alle de mange kulturelle arrangementer - sammen med branchefolkene.
Der sker altså ikke længere den helt grundlæggende opdragelse til at træde ind i vort samfund med den forpligtelse til at varetage oplysningen, som er meningen med det hele.

Runa Lystlund, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja det er altid det grå guld man møder. Som lærer i København har jeg introduceret hver klasse med Glyptoteket, Statens Museum for Kunst, Hirschprung og naturligvis Nationalmuseet, Frihedsmuseet, Tøjhuset osv. Byture på Vesterbro, Frederiksstaden og meget mere og naturligvis Amager hvor ungerne boede. Musik blev vi inviteret til, både jazz og klassisk og vi fik besøg af Pierre Dørge og andre geniale musikere. Vi gik i teatret (om aftenen) og blev inviteret
til dagsforestillinger. Ungerne blev overraskede over hvor meget der var gratis, det er det ikke mere. Det sidste er en katastrofe. Jeg synes de fik megen god introduktion til den kultur København har at byde på.
Dannelse jo vi benyttede alle de muligheder staden København havde at byde på. Jo også Staden...

Steffen Gliese

Lige netop, Jens Peter Hansen. Og det har jo sat sig spor derhen, at langt den overvejende del af befolkningen i dag benytter sig af kulturtilbuddene - der er bare et hul i de årgange, der udgør de erhvervsaktive, og som er dømt til at betale fuld pris, medmindre de abonnerer eller er medlemmer.
Det ville være en fordel for os alle - og ikke særlig dyrt på budgetterne - hvis det igen kunne blive rimeligt for enhver at deltage i kulturlivet. Og så få et DR, der i højere grad formidler - det er jo den måde, mange af os overhovedet opdagede kulturen på!

Bjarne Toft Sørensen

Orientering om, hvem der benytter kunstmuseernes og kunsthallernes tilbud, beregnet ud fra statistikkerne i Kulturstyrelsens brugerundersøgelse 2014:

63% af brugerne er over 50 år. 65% af brugerne er kvinder. 51% af besøgene foregår i Region Hovedstaden. 68% af brugerne har en mellemlang eller lang videregående uddannelse, 57% af brugerne tilhører ifølge GallupKompas de 3 fællesskabsorienterede segmenter i befolkningen (der er 9 segmenter i alt), og i de 3 nævnte segmenter falder stemmerne ved valgene langt overvejende på rød blok.

Maj-Britt Kent Hansen, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Relevant pointe. Og faktisk er der i dag kunstnere, der sælger "feel-good" kunst, der handler om at vi skal stresse af, meditere, spise sundere osv. Hermed siger kunsten ikke noget andet end statens sundhedspanel og er derfor uvedkommende.

Runa Lystlund

"I forsvaret kom socialdemokraten Ivar Nørgaard med en profeti om, at »undervisningsministeriet og kulturministeriet vil blive mere betydningsfulde ministerier end finans- og økonomiministeriet".

Hvor er det dog sørgelig, at Socialdemokratiets politik snart er blottet for dannelse og kultur.

Runa Lystlund

"Men bliver kunsten ikke instrumentaliseret, som flere kulturfolk har ytret sig kritisk om i Information, blandt andet forfatter Søren Ulrik Thomsen, som mener, at hans værker vil blive mindre, hvis de bruges til et bestemt formål i sundhedsvæsenet?"

Kunst kan vel aldrig blive mindre værd af at blive brugt som lindring. Det er sket i århundreder/årtusinder. Men når kunst skal skabes til lindring er sagen en anden.