Baggrund
Læsetid: 1 min.

Mads Brügger har nået sit mål

»Der er rigtig mange hellige køer i dansk kultur, og vi forsøger at tilstræbe et opgør med det,« sagde Mads Brügger til Information, ugen før Radio24syv gik i luften. Oven på det kontroversielle interview med Ghita Nørby – og den mediepolitiske trussel mod kanalen – genbesøger vi i arkivet kanalens ambition for kulturjournalistikken
Kultur
22. marts 2019
Dagbladet Information 25. oktober 2011

Dagbladet Information 25. oktober 2011

Medierne har i den forgangne uge svælget i Radio24syvs portrætinterview med Ghita Nørby.

Man har kaldt det et »fejlslagent interview«, »skandale-interview« og et »vanvids-interview«. Det er blevet anklaget for at være planlagt rollespil og er blevet gransket af mediejurister. Men hele vejen igennem har programchef på Radio24syv, Mads Brügger, holdt fast i, at det er en »fuldstændig eminent dokumentar«.

Helt fejlslagent kan man heller ikke kalde det, hvis man husker på, hvad kanalen gerne ville helt fra starten. I ugen inden Radio24syv gik i luften, tilbage i oktober 2011, gav Mads Brügger et interview til Information, hvori han beskrev sine ambitioner for kulturjournalistikken. Her er et lille potpourri af citater fra artiklen:

»Den nye taleradio har løftet sløret for fire kulturprogrammer, der skal levere konfliktsøgende og procesorienteret kulturjournalistik.«

»Der skal slagtes køer i dansk kulturliv.«

»Der er rigtig mange hellige køer i dansk kultur, og vi forsøger at tilstræbe et opgør med det.«

»Vi vil først og fremmest hellere være kulturgenererende end kulturrefererende. Vi vil gerne have så meget proces ind i vores programmer som muligt.«

»Som sådan er hele kanalen et eksperiment, hvor vi prøver nye formater af. Og så kører vi mere den der stil med ’lad os se, hvad der sker’.«

Netop konfliktsøgende, procesorienteret og hellig ko-slagtende må man vist kalde portrættet af Ghita Nørby.

Brügger ville tænke kulturjournalistik på en ny måde, hvor man ikke »ikke blot refererer kulturelle nyheder og begivenheder«, men ligefrem skaber dem. Og alt i alt må vi her, knap otte år senere, konkludere, at det er lykkedes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Et åbent spørgsmål om det nu var interviewet m. Ghita Nørby der var "konfliktsøgende og procesorienteret"?! Det var konfliktskabende i sin søgen efter en bestemt konflikt gennem en snævert orienteret proces, der udestillede journalistikkens begrænsning og hybris. Men hvis det er målet for Mads Brügger, så nåedes det - desværre.