Klumme
Læsetid: 5 min.

Vi er mere til te hos Ghita Nørby end gopletentakler

... men måske ville posthumanisten Donna Haraway have modsatte holdning. Hendes film ’Story Telling for Earthly Survival’ kan endelig lejes online. Vi har set den og glædes over hendes evne til at sætte andet end mennesket forrest i sin tænkning. Men vi tænker nu også på mennesker. For eksempel på det portræt af Ghita Nørby, som Jim Lyngvild har designet, og på den først homofobianklagende, så falskanklageanklagede og nu løsladte men ej frikendte skuespiller Jussie Smollett
Skuespilleren Jussie Smollet er løsladt, men er han frikendt? Vi er forvirrede.

Skuespilleren Jussie Smollet er løsladt, men er han frikendt? Vi er forvirrede.

Facundo Arrizabalaga

Kultur
29. marts 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Hurra for den mangfoldige promiskuitet!

Martine Amalie Krogh

Verdens mest populære app for homo- og biseksuelle mænd, queer- og transpersoner fylder ti år.

Ud over at være et mødested, hvor man kan opsøge uforpligtende sex og/eller kærlighed er den et sjældent eksempel på, at homokulturen har påvirket heterokultur. Grindr var forløber til Tinder og Happn og var den første af sin slags til at indbygge et GPS-system, så brugere kan se, hvor andre brugere befinder sig.

Ifølge postdoc ved IT-Universitetet Kristian Møller, der har forsket i Grindr, har appen været med til at gøre dating til et sjovt spil, som industrien kan tjene penge på. Men den har også afstigmatiseret homoseksuelles promiskuitet, som historisk set er blevet set ned på.

Her på redaktionen er vi betænkelige ved kommercialisering af kærligheden, men vi lader ikke en chance for at hylde alle menneskers ret til promiskuitet gå fordi. Så: hip, hip, hurra!

Smollett frifundet – måske

Lone Nikolajsen

Om den amerikanske skuespiller Jussie Smollett har vi tidligere skrevet, at han i januar meldte et voldeligt overfald til politiet i Chicago, og at han i februar blev sigtet for selv at have iscenesat dette overfald.

Ifølge Smollett selv blev han en nat passet op af to mænd, der bankede ham, lagde en løkke om hans hals og hældte blegemiddel over hans ansigt, mens de råbte racistiske og homofobiske bemærkninger.

Nu har sagen taget den besynderlige drejning, at sagen mod Smollett er frafaldet, uden at anklagemyndigheden af den grund anser det som en frifindelse. Chicagos politichef betragter det som en studehandel uden om retten. Hvad det egentlig er, ved man ikke.

Inficeret af EU

Rasmus Elmelund

Politikeren Anders Vistisen har skrevet en bog, Det Store EU-bedrag, som skal »åbne danskernes øjne for partiskheden i EU-dækningen«. Han mener (modsat forskningen), at medierne er alt for EU-positive. Bogen husstandsomdeles i 240.000 eksemplarer og er – tadaaa – finansieret af EU-midler.

I tirsdags blev Vistisen interviewet hos Radio24syv, hvor journalist Knud Brix gerne ville høre, hvad hans bog havde kostet. Det havde Vistisen et temmelig bureaukratisk svar på:

»Som alle mulige andre partier går ECR-gruppen ikke ind i værdien af enkelte kontrakter.«

Men Vistisen har jo i årevis kritiseret EU for manglende gennemsigtighed, så Brix insisterede og spurgte igen: Hvad har bogen kostet? Og måske er Vistisen selv blevet inficeret af det ubehagelige EU, for hans svar forblev bureaukratisk og meget EU-agtigt:

»ECR-gruppen har en politik om, at man følger de regler, der er vedtaget i Europa-Parlamentet, og jeg kommer ikke til at have andre standarder end dem, der bliver lagt ned over mine politiske modstandere, så jeg kommer ikke til at gå ind i det.«

Sådan kan det gå.

 
LYT: Anders Vistisen langer ud efter EU-dækning

Anders Vistisen - Dansk Folkeparti vil med egne ord ”åbne danskernes øjne for partiskheden i EU-dækningen” med bogen ”Det Store EU-bedrag”. Bogen, der kritiserer de danske medier for at være for positive overfor EU, husstandsomdeles i 240.000 eksemplarer – betalt af EU-midler, der i sidste ende kommer fra skatteborgerne. Men Anders Vistisen vil ikke afsløre, hvor meget bogen har kostet: https://24syv.co/ar

Posted by 24syv on Tuesday, March 26, 2019

Dronning Ghita inviterer på te

Maria Kjær Themsen

Et billede siger mere end 1.000 ord, og i stedet for at gå i rette med al virakken om det efterhånden legendariske interview på Radio24syv har dronning Ghita fået taget et billede, der svarer passende ironisk og selvbevidst tilbage.

Som en anden dronning står Ghita i en lang kåbe med krave og svaj i ærmerne – ikke helt ulig den kåbe, dronning Margrethe II bærer i Thomas Kluges berømte portræt af hende (2000). Margrethes kåbe er rød, mens Ghitas er præget af det landskabsportræt, hun står foran – alt sammen designet af Jim Lyngvild.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jim Wegener Lyngvild (@jimlyngvild) on

Det ser ud, som om hun netop er trådt ud af billedfladen, for at give os et levende skarpt blik og drikke en kop te. I hånden står hun nemlig med en porcelænskop med et stykke frisk syrlig citron på kanten, som på den måde giver en overlegen billedkommentar til den sekvens i interviewet, hvor Ghita – med syrlig mine – gør nar af Zeuthens forslag om at gå en tur i haven, eller »drikke en kop teee«.

Indtil videre har dronning Ghita vundet slaget.

Haraway-film fortæller historier for klodens overlevelse

Mille Breyen Hauschildt

Dokumentaren Story Telling for Earthly Survival om den feministiske tænker Donna Haraway fra 2016 har været noget nær umulig at se, men nu kan man endelig leje den online.

 Haraway er en såkaldt posthumanistisk tænker, hvilket bare betyder, at hun ikke nødvendigvis sætter mennesket forrest i sin tænkning. Det anskueliggøres også i filmen med et sjældent indblik i Haraways liv, hvor alternative familieformer og relationer med ikkemenneskelige størrelser som f.eks. hendes hund, Cayenne, tages alvorligt.

Et højdepunkt i filmen er en længere sekvens, hvor gopler i vand filmes i slowmotion. Først en gruppe hvide og gennemsigtige gopler i det blå vand, herefter røde brandmænd med deres flossede skørt og fascinerende tentakler. Filmen giver sig nemlig tid. Og det forstår man, at Haraway også har gjort. Givet sig tid til at værne om sine (ikke altid biologiske) familiære relationer, sit hjem, sin have, sin hund og sin tænkning.

Det er virkelig en sand fornøjelse at lære Haraway bedre at kende, og at få et visuelt indtryk af de omgivelser hvori hendes fabulerende og ekstremt vigtige tænkning har udfoldet sig.

Fagre nye verden

Rasmus Elmelund

Det har aldrig været lettere at se film og tv, og nu melder også både Apple og Disney sig på markedet med streamingtjenester. Alle kan vi nu med ro i maven omsider opsige vores tv-pakker og i stedet bare nøjes med at tegne abonnement på Netflix og på HBO Nordic og på Viaplay og på Amazon Prime Video og så altså også på Disney+ og på Apple TV+.

Easy peasy.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt turneret fra Ghita Nørby og Jim Vildilds side, hvis der så havde været en anelse af et ophøjet, overbærende og let nedladende smil at spore havde det i mine øjne været helt perfekt ;-)