Kommentar
Læsetid: 3 min.

Rammstein har iført sig KZ-kostumer og skabt en ironisk, spekulativ og temmelig plat musikvideo

Forargelsesindustrielt betragtet gør det tyske band Rammstein alt rigtigt i deres ny musikvideo »Deutschland«. Men trods holocaustreferencer er det altså ikke fascistisk. Det er bare et ironisk, spekulativt og temmelig plat billedorgie med metervaremusik til. Information er hoppet med ned i klikfælden
Forargelsesindustrielt betragtet gør det tyske band Rammstein alt rigtigt i deres ny musikvideo »Deutschland«. Men trods holocaustreferencer er det altså ikke fascistisk. Det er bare et ironisk, spekulativt og temmelig plat billedorgie med metervaremusik til. Information er hoppet med ned i klikfælden

fra videoen

Kultur
2. april 2019

»Deutschland, mein Herz in Flammen, will dich lieben und verdammen.«

Forsanger Till Lindemann fra den tyske musikindustris suverænt største eksportlager, Rammstein, giver den atter fuld gas: »Tyskland, mit hjerte står i flammer, jeg vil elske og fordømme dig.«

Ja, han vil måske. Men Lindemann hverken elsker eller fordømmer Tyskland i »Deutschland« – bandets nye og næsten ti minutter lange billedorgie af en metaironisk musikvideo, der fik netpremiere torsdag aften.

Lad det være afsløret med det samme: Der er for lidt hoved og hale og alt for meget ironi i foretagendet, til at det kan kaldes en seriøs historie-, samtids- eller tysklandskommentar. Men i forhold til marketing og modtagelse er det svært interessant, hvad teutonerne har gang i. For Rammstein har i deres 25-årige levetid godt nok aldrig sparet på nekrofile antydninger, sadomasochistiske chokeffekter og fascistisk æstetik med Leni Riefenstahl-referencer. Men med KZ-staffager går bandet nu et skridt videre i deres spekulative tabubrud – med fremragende medietiming og yderst tvivlsom smag.

Tysk historie med lir

»Deutschland« er groft sagt en barok billedstorm med et utal af symboler, referencer og ikoniske billeder fra et par tusind års højde- og lavpunkter i den tyske historie. Alt sammen blandet op med det sædvanlige Rammstein-lir som slåskampe, raketaffyringer og lækre damer, som der i ret konkret betydning spises af.

Hele balladen starter med, at romerske legionærer og selveste Germania i skikkelse af en gudesmuk sort kvinde chopper hovedet af Rammsteins forsanger – det kan man med meget god vilje tolke et antiracistisk budskab ind i. Herfra er vi en tur over slaget i Teutoburger-skoven, vi får sekunders antydninger af reformations- og befrielseskrigene, og vi hilser på figurer som Bismarck og Marx og såmænd også det brændende Hindenburg-luftskib og de nazistiske bogafbrændinger.

Mere gennemgående er derimod en flok østtyske kosmonauter og paniske DDR-politikere, der aggressivt krydsklippes med de gentagne holocaustreferencer, hvor bandmedlemmerne med KZ-dragter og løkke om halsen på skift får sparket skamlen væk under sig. Undervejs er der et overflødighedshorn af referencer til film og serier som Berlin Babylon, Gladiator, De andres liv og Inglorious Basterds, så filmnørder og tysklærere også har nok at se til.

Men det store og beregnende scoop faldt dagen op til den store release af videoen torsdag aften. I et halvt minuts trailer lagde bandets promoters netop de klip med KZ-scener og Holocaust-antydninger ud. Den hoppede selv etablerede tyske medier som Spiegel og ZEIT – og i slipstrømmen med denne kommentar nu også Information – på.

De kunne bl.a. citere Israels udenrigsministerium for en kritik af den »skamfulde« video, mens Josef Schuster fra Centralrådet for jøder i Tyskland lagde det yderst fornuftige standardcitat: »Hvem end der misbruger Holocaust til marketingsformål, handler på en foragtelig og umoralsk måde.«

Også i den internationale presse var det nok til at udråbe både ofre og skandaler, hvormed Josef Schusters almene og ganske fornuftige udsagn blev til en selvopfyldende profeti, før videoen overhovedet var ude.

Overmod og overmennesker

Hele videoen har i både tekst og billeder som forventet nu dementeret, at der skulle være tale om en fascistisk hyldest. Tværtimod synger Till Lindmann om, hvor træt han er af overmod og overmennesker, men der skinner alligevel heller ikke et antifascistisk budskab igennem.

Alt i alt er det faktisk ret uigennemskueligt, om der overhovedet skulle være et overordnet budskab – ud over at Rammstein i lidt mere ekstrem form gerne vil lege lidt med ilden og historien, tage afstand fra den og så igen lege lidt med den. Den kolde kalkulation i den æstetiserede ironi er dermed det eneste, der bliver stående. Derfor kan man fint argumentere for, at debatten nærmere burde handle om dårlig smag og mediemekanismer end om etik og smugfascistiske Rammstein-fans. Derfor bør »Deutschland« også fremkalde flere skuldertræk frem for mere selvbekræftende forargelse.

Musikalsk er det i øvrigt fuldstændig konventionelle og effektive Rammstein-pumper, der fyres af i »Deutschland« – altså den gængse skabelon, hvor enhver uanset tyskkundskaber kan brøle med på mindst ét ord. I det her tilfælde sjovt nok: »Deutschland«.

Det bliver et sælsomt syn på bandets for længst udsolgte europatour hen over sommeren: For hvor tyskerne selv forstår distancen og ironien i teksterne, vil millioner fra Barcelona til Moskva bare brøle »Deutschland« med headbang og hævet knytnæve. At det trods ironien skulle være et indirekte opgør med den stigende nationalisme og identitetspolitik, som avisen Die Zeit forsigtigt prøver at skrive frem, er tvivlsomt. Mere rammende ville det være at konstatere: Rigtig farligt lyder det ikke. Men heller ikke videre begavet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Britta Hansen

Barok forestilling med rullende 'R'.

Brrrrr ...

Holocaust-referencer er brugt utallige gange i stand up og andet underholdningsproduktioner uden at forarge og uden kommentarer fra Josef Schuster m.fl. Kom nu videre.

Peter Andersen, Per Torbensen, Erik Karlsen, Mette Poulsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Rammstein er essensen af grum sort tysk humor, og den skal man ikke kimse ad, men det kræver man forstår tysk!

Carl Chr Søndergård, Peter Andersen, Melissa A., Ole Henriksen, Nils Lübke, Erik Karlsen, Anders Berggreen, Peter Fenger Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Per Torbensen, Mette Poulsen, Michael Waterstradt, Niels Duus Nielsen, David Engelby og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar

Det måtte jo komme. Napoleon blev til en cognac - Bismarck til et bolsje - Hitler til en - øh - fastelavnsmaske? - Og Auschwitz til ironi. Ingen tvivl om at videoen nok skal blive delt ganske som det skete med Christchurch og lign. manifestationer. Den dag, hvor en ny Adolf igen sidder på magten, så serveres der gladiatorkampe som underholdning lørdag aften.

Dagmar Christiandottir, Anina Weber og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

uværdig mukalsk kedeligt genbrug fra et ellers nyskabende band der i fortiden kunne levere, virkelig banebrydende musik. bandet er som Queen var det virkeligt nyskabende og har skabt, musik som flyttede verden wir alle leben in america, du hast , one sonne, benzin sange som der formede forige årti. som der ture provokere os, og ture bevist påføre os smerte. så træls at bandet har valgt og, foregive en provokation. jeg forstår faktisk ikke relevansen i denne sang. og er elles kæmpe ramstiein fan. et af de få bands i dette årtusinde som var værd og lytte til værd og bruge sin tid på. kedeligt forudsigeligt, pop.

Peter Andersen, Dennis Tomsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
David Engelby

"Josef Schuster fra Centralrådet for jøder i Tyskland lagde det yderst fornuftige standardcitat: »Hvem end der misbruger Holocaust til marketingsformål, handler på en foragtelig og umoralsk måde.«" Hr Schuster ved åbenbart ikke hvilke kræfter der atter rører på sig i Tyskland og i verden! Det er vigtigt at Holocaust bliver udstillet som en skamplet på menneskehedens historie - for altid!

Morten Balling, Anina Weber, Melissa A., Ole Henriksen, Nils Lübke, Per Torbensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

David Engelby, jeg er helt enig. Fortæl det også til israelerne, der bruger Holocaust til at legitimere deres aparheidpolitik over for palæstinenserne - eller rettere: Benytter Holocaust til at mistænkeliggøre enhver kritik af Israel besættelse af sine nærområder og apartheidpolitikken internt i Israel. Om Holcaust misbruges til marketing eller til politiske formål må komme ud på et.

Og ellers er jeg enig med Martin Sørensen: Ramstein har helt klart været bedre.

Per Torbensen, Erik Karlsen, Tom Finkel og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

Et relativt kedeligt nummer når vi altså taler Rammstein, men myt Rammstein er stadigvæk uendeligt meget bedre end metervaremusik.
Derudover lidt af en ommer, at skribenten ikke nævner dette ærketypiske Rammstein omkvæd i sangen:
"Deutschland (pause), Deutschland (mindre pause) über allen (med tryk på det sidste).
For de ikke-tysk kyndige og andre, så synges der ikke alles, men allen har tæt på samme betydning (alle modsat alt) uden direkte at bruge det betændte nazi-slogan. At lege med ilden uden direkte at brænde sig er jo et af bandets kendetegn,

Melissa A., Nils Lübke og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

"Det er vigtigt at Holocaust bliver udstillet som en skamplet på menneskehedens historie - for altid!"

Jeg så nu ikke Auschwitz-indslaget i videoen som pop, men som en skræmmende påmindelse om, at dette OGSÅ er en del af germanernes lange historie.
Hele videoen og sangteksten viser, at germanerne både er bødler og ofre!

Bemærk i øvrigt, at Till Lindemann til sidst synger
"Deutschland – meine Liebe
Kann ich dir nicht geben"

Her er i øvrigt teksten:

Du (du hast, du hast, du hast, du hast)
Hast viel geweint (geweint, geweint, geweint, geweint)
Im Geist getrennt (getrennt, getrennt, getrennt, getrennt)
Im Herz vereint (vereint, vereint, vereint, vereint)
Wir (wir sind, wir sind, wir sind, wir sind)
Sind schon sehr lang zusammen (ihr seid, ihr seid, ihr seid, ihr seid)
Dein Atem kalt (so kalt, so kalt, so kalt, so kalt)
Das Herz in Flammen (so heiß, so heiß, so heiß, so heiß)
Du (du kannst, du kannst, du kannst, du kannst)
Ich (ich weiß, ich weiß, ich weiß, ich weiß)
Wir (wir sind, wir sind, wir sind, wir sind)
Ihr (ihr bleibt, ihr bleibt, ihr bleibt, ihr bleibt)

Deutschland – mein Herz in Flammen
Will dich lieben und verdammen
Deutschland – dein Atem kalt
So jung – und doch so alt
Deutschland!

Ich (du hast, du hast, du hast, du hast)
Ich will dich nie verlassen (du weinst, du weinst, du weinst, du weinst)
Man kann dich lieben (du liebst, du liebst, du liebst, du liebst)
Und will dich hassen (du hasst, du hasst, du hasst, du hasst)
Überheblich, überlegen
Übernehmen, übergeben
Überraschen, überfallen
Deutschland, Deutschland über allen

Deutschland – mein Herz in Flammen
Will dich lieben und verdammen
Deutschland – dein Atem kalt
So jung – und doch so alt
Deutschland – deine Liebe
Ist Fluch und Segen
Deutschland – meine Liebe
Kann ich dir nicht geben
Deutschland!
Deutschland!

Du - Ich - Wir - Ihr
Du (übermächtig, überflüssig)
Ich (Übermenschen, überdrüssig)
Wir (wer hoch steigt, der wird tief fallen)
Ihr (Deutschland, Deutschland über allen)

Deutschland – dein Herz in Flammen
Will dich lieben und verdammen
Deutschland – mein Atem kalt
So jung – und doch so alt
Deutschland – deine Liebe
Ist Fluch und Segen
Deutschland – meine Liebe
Kann ich dir nicht geben
Deutschland!

Morten Balling, Melissa A., Per Torbensen, Ole Henriksen, Nils Lübke, Dennis Tomsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

For nu at kritisere kritikken;

Historisk: at holde historien i hævd og kontekstualisere den virker som et ret aktuelt tema. Militariseringen af det tyske politi i moderne tid, kristendommens indvirkning på Tyskland, nazitidens rædsler osv osv...Skribenten har efter min opfattelse arbejdet ud fra antagelsen at bandet ikke er oprigtigt i sin tilgang, og har derfor ramt skævt i sin forståelse. Der bruges for meget tid på at kommentere samtidens kommentarer til videoen, i stedet for faktisk at analysere substansen.

For eksempel er den initielle tolkning af at startscenen med romerne, hvor "Germania" skærer den romerske soldats (Til Lindemann) hovede af som værende antiracistisk er simpelthen bare et greb i posen baseret på skuespillerindens hudfarve, og er enten ekstremt simplistisk eller ikke i god tro.

Tilgang: rent indholdsmæssigt virker det til at skribenten har misset nogle centrale budskaber og sproglige finesser. Hvilket er lidt ironisk da en del af kritikken falder på at det ikke tysktalende publikum bare vil synge med på "Deutschland", imens skribenten selv falder i fælden og kun kommenterer på refræn og overfladisk betydning. Derfor måske også den manglende forståelse af hvad det endelige budskab er. (en stærk fordømmelse af Tysklands historie, og en løftet pegefinger med blik mod fremtiden)

Musikalsk: Jeg er ikke nødvendigvis uenig i at dette ikke er Rammsteins musikalsk stærkeste sang, men en god kritik kræver kendskab og kontekst. Det kunne der godt være mere af. En kort opsummering af bandets historie, og musiske tilgang gennem årene ville være en god start.

Nåh, det blev lidt mavesurt, tid til kaffe!

Erik Boye, Morten Balling, Melissa A. og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar