Læsetid: 5 min.

Tykmesteren er her ikke mere

Med coverversioner af både Abba og Boney M brummede en pailletklædt Master Fatman sig ind i danskernes hjerter i slutningen af 1980’erne og bevægede sig hurtigt fra musikundergrunden til at blive en af landets mest elskede multikunstnere. Han levede, som han prædikede: altfavnende, sød, sjov og smilende. Nu er han død, blot 53 år gammel
Meget kan man sige om Master Fatman, Tykmesteren og Morten Lindberg, men han levede ikke et liv som de fleste andre.

Meget kan man sige om Master Fatman, Tykmesteren og Morten Lindberg, men han levede ikke et liv som de fleste andre.

Ivan Boll

27. marts 2019

Jeg kan ikke præcis huske, hvornår jeg første gang hørte om Master Fatman. Men det har været engang i slutningen af 1980’erne, og han var én, man ikke glemte lige med det samme. Han gjorde en på én gang tiltalende og excentrisk figur, der iført stramt paillet-behængt Liberace-tøj – som fremhævede hans bamsede krop og runde mave – store Elvis-solbriller og bakkenbarter brummede eller growlede Abba- og Boney M-sange i spidsen for discobandet Master Fatman and His Freedom Fighters. Jeg husker især en underholdende version af »Daddy Cool«.

Han gjorde et stort og uudsletteligt indtryk på unge mig, ikke mindst på grund af de flødekager, han med stort velbehag konsumerede, og den kosmiske kærlighed, han talte om. For en buttet provinsknægt, der nogle år senere flyttede til København, blev han en form for idol. En særegen, karismatisk skikkelse, der prædikede det gode liv, og som tydeligvis gjorde præcis, som han selv havde lyst til – og havde det godt med det.

Det har han stort set gjort lige siden, selv om han på et tidspunkt lagde flødekagerne på hylden. Med tiden lærte jeg ham at kende, og jeg havde blandt andet fornøjelsen af at medvirke i et af hans programmer på Radio24syv. Typisk for Master Fatman var det et juleprogram med titlen De tunge julenisser, og vi talte om tykke filmstjerner, mad og meget andet. Det var en udelt fornøjelse at være i hans lune, venlige og rolige selskab. Nu er han ikke mere, og det gør mig trist. Master Fatman, der lød det borgerlige navn Morten Lindberg, er død, blot 53 år gammel.

Grænseløs kærlighed

Morten Lindberg blev født i 1965 i Munkebo på Fyn og voksede op i Dalum ved Odense sammen med sine forældre og to søskende. Faren havde en antikvarboghandel, og der var højt til loftet i hjemmet. Morten gik på en Rudolf Steiner-skole, hvor der var fokus på kreativitet, og han har til Politiken sagt, at skolen var »helt fantastisk«, fordi der var plads til urolige gemytter som ham, og »man blev set, som den man var, og ikke som den, man skulle være«.

Det var en filosofi, han tog med sig.

Op gennem 1980’erne blev han en del af det eksperimenterende musikmiljø i København, og under navnet Master Fatman begyndte han både at arbejde som dj og spille discomusik som den iøjnefaldende frontfigur i Master Fatman and His Freedom Fighters. Han optrådte på tv og lavede i 1992 sin første film, Gayniggers from Outer Space, der er lige så mærkelig og syret, som titlen lyder – den handler om en flok sorte rumbøsser, der kommer til Jorden og beslutter sig for at udrydde alle kvinder. Samme år var han medforfatter på sin egen biografi, Master Fatmans livshistorie.

Tykmesteren, som han også kaldte sig, stiftede i 1993 Det Kosmiske Parti, der stillede op til kommunalvalget i København, og hvis zen- og buddhisme-inspirerede partiprogram handlede om grænseløs kosmisk kærlighed, juridiske rettigheder til naturen og langsommere jordrotation. I 1995 blev han vært på programmet Frank of Denmark på DR, et venligt talkshow, hvor han både havde musikeren Stig Møller, fløjtenisten Michala Petri og tidligere statsminister Poul Schlüter i studiet. Han udgav sammen med Kim Foss, Martin Kongstad og Henrik List Magasin Schäfer, der var en cool rodebutik af udknaldede ideer og artikler om alt og intet. Og han indspillede flere plader med easy listening- og loungemusik og deltog to gange i Melodi Grand Prix. Master Fatman var gået fra at være undergrund til at være kendt og elsket af de fleste.

Jonas Vandall

Brasiliansk medmenneskelighed

På et tidspunkt forelskede Master Fatman sig i en brasiliansk kvinde, og han flyttede for en tid til Brasilien, hvor han dyrkede kunsten, kulturen og den lokale musik, ikke mindst den venlige, slentrende bossanova, der passede godt til hans temperament.

»Som med basgangen og bossanovaen blev jeg fascineret af brasilianernes tempo og medmenneskelighed. Bossanovaen er både let og meget trist, og det er brasilianerne også. Mange er så fattige, og der er kun medmenneskeligheden og livsglæden tilbage – modsat i Danmark, hvor vi har glemt at kere os om hinanden, fordi det ikke kan købes for penge,« sagde han i 2006, da Berlingske besøgte ham i Brasilien.

Man havde fornemmelsen af, at Master Fatmans hjerne og fantasi altid arbejdede, og han var da også her og der og allevegne som dj og arrangør af bankospil og små og store musik- og kulturfestivaler. Der var fart på, og til Berlingske sagde han også, at han ikke brugte lang tid på at planlægge, men i stedet bare kastede sig ud i det.

»Jeg kan få en idé om morgenen, og klokken 14 om eftermiddagen er den udført. Jeg er mange gange blevet spurgt af reklame- og mediebureauer, om jeg ikke lige kan komme og udvikle en fed idé til en folkevognsreklame, men så tænker jeg: ’Start med selv at have et fedt liv, så skal I nok få den der fede idé.’ Man skal sørge for hele tiden at fylde sig selv op, møde søde mennesker og være åben, så skal ideerne og energien nok komme.«

Frygten for faste rammer

I Brasilien involverede Master Fatman sig i socialt børnehjælpsarbejde og samlede ind til flere projekter. I 2010 blev han anklaget for at have svindlet med pengene – der var rod i regnskaberne – men blev året efter frikendt, da det viste sig, at alle de indsamlede penge rent faktisk var gået til de rigtige projekter i Brasiliens slum.

Han flyttede hjem til Danmark igen, og i de senere år fortsatte han arbejdet som kosmisk dj, bankovært, jazzskoleforstander og konferencier, blandt andet til uddelingen af den litterære Blixen-prisen, ligesom han lavede en del radio for både DR og Radio24syv. Han var en engageret, nysgerrig og vidende vært på Jazzmosfæren på P8 Jazz og siden 2015 også på det frankofile Croque Monsieur på Radio24syv.

I juli 2017 talte Politiken med Master Fatman, hvis kone ventede sig tvillinger – og han ville således være far til i alt fem børn, hvilket han glædede sig til – og han fortalte om, hvordan han havde det svært med et liv i alt for faste rammer: »Jeg har det svært med, at man rammer sig selv ind og altid tager den mest praktiske løsning. Ligesom alle andre. Hvis man f.eks. siger: Jeg synes sgu, vi har haft nogle gode ferier i Berlin, lad os tage derhen igen. Så bliver jeg utryg og tænker. Nå, det fede og enormt spændende liv, du har haft indtil nu, det er så ved at være forbi. Og det er måske bare det, jeg frygter.«

Meget kan man sige om Master Fatman, Tykmesteren og Morten Lindberg, men han levede ikke et liv som de fleste andre. Han var heller ikke som alle andre. Han var en fascinerende og inspirerende individualist, der delte ud af god karma og kærlighed og prøvede at favne så mange mennesker som muligt. Han levede, som han prædikede: altid sød, sjov og smilende, når man mødte ham, og i det hele taget bare godt selskab.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Søren Veje
 • Ervin Lazar
 • Christian Mondrup
 • Viggo Okholm
 • Torben Lindegaard
 • Estermarie Mandelquist
 • Oluf Husted
 • David Zennaro
 • Jesper Eskelund
 • ingemaje lange
 • Randi Christiansen
 • Torben Ethelfeld
 • Runa Lystlund
Søren Veje, Ervin Lazar, Christian Mondrup, Viggo Okholm, Torben Lindegaard, Estermarie Mandelquist, Oluf Husted, David Zennaro, Jesper Eskelund, ingemaje lange, Randi Christiansen, Torben Ethelfeld og Runa Lystlund anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jonathan Larsen

Alt, alt for tidligt
Hvis alle var som dig, ville der ingen problemer være
Hvil i fred

Gert Friis Christiansen, Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist, Nette Skov og Lasse Mikkelsen anbefalede denne kommentar

aka Allan Bothinsky no.2
Vil for altid savne mine lørdag eftermiddage i jazzmosfæren

Torben Lindegaard, Estermarie Mandelquist, ingemaje lange, Jesper Eskelund, Henrik Rasmussen og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Et sjældent ægte empatisk kærligheds menneske !! TUSIND TAK for det lys du er - og leverede til alt og alle. Du kan jo ikke undværes her !!

Marie Louise Wammen, Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist, Jonathan Larsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Et udpræget legende menneske, en sjældenhed efterhånden.

Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist, Jørn Andersen, søren ploug, Nette Skov og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Hvil i fred efter et ikke kedeligt liv.
Jeg husker Master Fatman som supergod DJ i slut 1980'erne (hvad var det nu spillestedet hed på Nørrebro?).
Han havde lokaler i en baggård til Sortedams Dossering, hvor jeg en gang imellem så ham.