Læsetid: 17 min.

4.000 år gammel ’superhelt’ kan lære os, at vi må indse, at vi skal dø, før vi rigtigt kan leve

Digteren Morten Søndergaard og assyriologen Sophus Helle har gendigtet verdenslitteraturhistoriens første hovedværk – og selv om Gilgamesh-eposset er over 4.000 år gammelt, kan det stadig fascinere og inspirere
Digteren Morten Søndergaard og assyriologen Sophus Helle, far og søn, er netop udkommet med en ny oversættelse af verdens ældste fortælling ’Gilgamesh’.

Digteren Morten Søndergaard og assyriologen Sophus Helle, far og søn, er netop udkommet med en ny oversættelse af verdens ældste fortælling ’Gilgamesh’.

Sigrid Nygaard

5. april 2019

»Skabergudinden Belet-ili udtænkte hans krop. Visdomsguden Ea udførte hans legeme, så han strålede af styrke og skønhed. Han var en kæmpe i højden, fem en halv meter, og hans brystkasse var en meter lang og hans ben tre meter høje, og det samme var længden af hans skridt. Hans skæg var halvanden meter langt. Hans hårstrå voksede tykke som kornaks. Hans tænder funklede som solen, der står op, hans lokker glødede mørkt som lapis lazuli (…) Som det var hans skæbne, blev han den smukkeste i landet.«

Mød Gilgamesh, verdens ældste litterære hovedperson, der præsenteres således i nogle af de første strofer i verdens ældst bevarede litterære tekst, Gilgamesh, der i denne uge, over 4.000 år efter sin første version, genopstod i frisk dansk sprogdragt. Og som det fremgår, er han en på alle måder overdreven figur – ja, næsten som superhelten i en tegneserie.

Genopstandelsen skyldes digteren Morten Søndergaard og litteraturhistorikeren og assyriologen Sophus Helle, et far-søn-makkerpar, der ved fælles bestræbelser har tilført gendigtningen både poetisk prægnans og filologisk akkuratesse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Niels Duus Nielsen
Maj-Britt Kent Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu