Læsetid: 5 min.

Til august genopstår Lars Gustafsson som forfatter

Den svenske forfatter Lars Gustafsson døde i 2016, men til august udkommer den posthume roman ’Dr. Weiss sista uppdrag’ på forlaget Norstedt
Den svenske forfatter Lars Gustafsson døde i 2016, men til august udkommer den posthume roman ’Dr. Weiss sista uppdrag’ på forlaget Norstedt
26. april 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder i Sverige ...

SVERIGE

Posthum Gustafsson

Fremtiden tilhører den spekulative fiktion (for nu ikke at benytte den belastede betegnelse science fiction – og så alligevel gøre det), selv for den allerede døde, nemlig den svenske forfatter Lars Gustafsson (1936-2016): Norstedt udgiver til august den posthume roman Dr. Weiss sista uppdrag af den svenske forfatter, filosof og professor ved University of Texas i Austin, hvis meritter i form af priser og distinktioner, der slet, slet ikke er plads til at nævne her.

Den nye, seneste (og sidste?) bog føjer sig til en række på over 80 titler. Jeg citerer fra forlagets forskræp:

»Den tidsrejsende Dr. Weiss begiver sig ud på en halsbrækkende jagt på Jernkronen, Fredegesiusbrødrenes forsvundne intelligensforstærker (…) Et udstrukket, febrilt, drømmelogisk øjeblik, et ekkokammer for tanker fra hele forfatterskabet.«

URUGUAY

Meget Vitale

Ordspillet ligger lige på tungen: Ida Vitale er 95 år gammel og drøner rundt på en ugelang turné af gallamiddage, højtidelige ceremonier og medieinterviews i forbindelse med overrækkelsen af ’den spansksprogede nobelpris’, Premio Cervantes (medsamt de 125.000 euro), i Madrid.

Den uruguayanske digter, der i disse dage stiller op til fotografering og svarer venligt på alskens spørgsmål, kan i statur og indflydelse i poesien i hele den latinske verden måske sammenlignes med Tomas Tranströmers position hertillands: en uundgåelig, venligt, men nådesløst smilende, gammel kæmpe.

Vitale har udgivet 11 digtsamlinger, senest Mínimas de aguanieve (Ganske lidt slud) fra 2015. Siden 1989 har hun boet i Austin, Texas, et andet fællespunkt med en stor svensker, førnævnte Lars Gustafsson.

SPANIEN

Kontinentalchauvinisme

Denne Premio Cervantes er siden 1996 gået skiftevis til en modtager fra Spanien og til en fra et af de andre spansktalende lande (19 lande i alt plus det løse, f.eks. de 41 mio. spansktalende i USA). Og før det var fordelingen også ret præcist 50/50.

I 2017 gik præmien til Sergio Ramírez fra Nicaragua; Vitale er fra Uruguay, og dermed er en noget kontinentalchauvinistisk tradition endelig brudt – kunne man nok driste sig til at håbe.

Note: Man siger paradoksalt nok ’kontinental-’ når der tales om Spanien i Europa – mens Syd- og Centralamerika jo er kontinenterne og Spanien halvøen. At præmien så også gik til en kvinde er del af en genopretning af en historisk anomali: Af i alt 45 modtagere har kun de fem været kvinder: María Zambrano (1988), Dulce María Loynaz (1992), Ana María Matute (2010) og Elena Poniatowska (2013).

USA

Netfilx køber bøger

Det seneste år har Netflix været på en regulær soldetur rundt i den internationale bogverden for at hapse historier, der kan bearbejdes til – ikke det store hvide lærred, men den lille sorte skærm.

»Der findes ingen erstatning for den mængde arbejde og fantasi, der indgår i en bog,« som Matthew Thunell, chef for originale serier, udtaler til Publishers Weekly.

Den 139 millioner brugere tykke streamingtjeneste har længe lavet bøger til film og serier, f.eks. Jeff VanderMeers Udslettelse eller Piper Kermans Orange is the New Black, og har for indeværende cirka 50 projekter undervejs fra bog til levende billeder, herunder John Wagners Button Man og Nidhi Chananis Pashmina plus Gabriel García Márquez’ 100 års ensomhed, der – modsat tidligere tiders kommercielle visdom – bliver indspillet på spansk og i Columbia.

UGENS 1O BØGER

Jeg har en ven ved navn Rasmus Grønfeldt Winther, som har skrevet en bog, der udkommer til december på University of Chicago Press. Den har været 11 år undervejs, og den sidste tekstkorrektur er nu afleveret (billedkorrekturen er en whole other story, som man siger på amerikansk).

Bogen indeholder i sagens natur en ekstensiv bibliografi, men denne er alligevel blevet noget slankere, efter forlagets grundige text-editor satte sine røde streger hen over en række titler, som ikke er konkret citeret i den endelige tekst, men bare til stede i bogens såkaldte framework.

Ugens 10 bøger er den slettede bibliografi til den bog, der får titlen When Maps Become the World. Den danske udgave er anført, hvis en sådan findes.

 1. Thongchai Winichakul: Siam Mapped: A History of the Geo-Body of a Nation
 2. José Ferreiros: Labyrinth of Thought: A History of Set Theory and its Role in Modern Mathematics
 3. Michel Foucault: Ordene og tingene: En arkæologi om humanvidenskaberne (på dansk ved Mogens Chrom Jacobsen)
 4. Stephen Jay Gould: Ontogeny and Phylogeny
 5. Aldous Huxley: Ø (på dansk ved Elsa Gress)
 6. Simone de Beauvoir: Det andet køn (oversat af Karen Stougård Hansen og Svend Johansen)
 7. Immanuel Kant: Kritik af dømmekraften (på dansk ved Claus Bratt Østergård)
 8. Lao-tse: Tao Te Ching: Klassikeren om vejen og kraften (på dansk ved Hugo Hørlych Karlsen)
 9. Finn Stefánsson: Gyldendals leksikon om nordisk mytologi
 10. James Lovelock: Gaia: Et nyt syn på Jordens liv (på dansk ved Ole Lindegård Henriksen)

SYDAFRIKA

Streisandeffekten

Ace Magashule er generalsekretær for ANC og såkaldt Premier i Free State-provinsen. Gupta-familien er de ultrarige indehavere af et forretningsimperium med base i Sydafrika og Dubai.

Pieter-Louis Myburgh er undersøgende journalist for websitet news24.com og nu forfatter til bogen Gangster State: Unravelling Ace Magashule’s Web of Capture, der handler om Premierens jernnæve hjemme i Free State og forbindelser til Gupta-familien og andet korrupt snavs.

Tilhængere af Magashule afbryder en boglanceringsevent i Johannesburg. En talsmand for The Young Lions, ANC’s ungdomsorganisation, i Free State, indkalder til bogbrænding.

Medierne skriver om sagen, og streisandeffekten (det fænomen, at forsøget på at skjule eller fjerne en oplysning skaber større efterspørgsel på den) indtræder.

STORBRITANNIEN

Defos brexitskyld

En forlagsredaktør ved navn Charles Boyle har under pseudonymet Jack Robinson og i anledning af 300-året for den første udgivelse af Daniel Defoes berømte roman udgivet bogen Good Morning, Mr. Crusoe, hvis læsning af den gamle klassiker, Robinson Crusoe, antydes allerede i undertitlen:

»… som i 300 år har lært mændene på en ø ud for Europas kyst at foragte kvinder og udlændinge.«

Med andre ord: Robinson Crusoe, en roman om en hvid mand, ikke en kvinde i miles omkreds, der bygger en mur og oplærer en sort mand til at være sin tjener, er skyld i, som Peter Conrad skriver i The Observer:

»den selvlemlæstende galmandshandling, som vi kalder Brexit.«

Første sætning i Defoes roman udpeger Robinsons far som »en udlænding fra Bremen« hvis familienavn var Kreutznaer. Jeg tror nærmere, navnet oprindeligt stavedes Kruså.

Serie

Bogkortet

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

 • Romance-forfatter vil være amerikansk vicepræsident (men er nok for venstreorienteret)

  26. juni 2020
  Kenyanske Binyavanga Wainaina, som kom på TIME’s liste over de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden efter at have skrevet romanen ’I Am Homosexual, Mum’, er desværre død alt for tidligt. Og så har en romance-forfatterinde kastet sig ind i den amerikanske valgkamp. Alt sammen i denne uges Bogkort
 • Hele to Trump-bogbaskere er (måske) på vej til din strandkurv

  19. juni 2020
  På tirsdag udkommer John Boltons bog, der efter sigende sætter USA’s præsident i et meget uheldigt lys – medmindre Trump-administrationen altså får held med at forhindre udgivelsen. Samtidig forlyder det, at den kommende bog af Mary Trump – der skulle være kilde til The New York Times’ Pulitzerpris-belønnede artikelserie om præsidentens skatteakrobatik – byder på »rystende og slibrige« detaljer om hendes onkel
 • Nyt hashtag viser forskel på lønninger til sorte og hvide forfattere

  12. juni 2020
  Under det nye hashtag #publishingpaidme deler forfattere, hvor stort et forskud deres forlag hoster op med. Det har med ubehagelig tydelighed vist en vis forskel på prissætningen af sorte og hvide forfattere. Det – og også lidt håb – i ugens Bogkort
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu