Bollywood og blodbad: Seks indiske krimiforfattere du skal holde øje med

Hvis du skal på krimimesse i Horsens i weekenden, kender du garanteret krimien, som den ser ud i Danmark og det øvrige Skandinavien, hvor den er både velkendt og anerkendt. Men her får du et indblik i, hvordan krimien også kan tage sig ud. Krimien er nemlig blevet populær i Indien
Hvis du skal på krimimesse i Horsens i weekenden, kender du garanteret krimien, som den ser ud i Danmark og det øvrige Skandinavien, hvor den er både velkendt og anerkendt. Men her får du et indblik i, hvordan krimien også kan tage sig ud. Krimien er nemlig blevet populær i Indien

Emilie Noer Bobek

Kultur
29. marts 2019

De skandinaviske krimiers sofistikerede mord og fine miljøskildringer er omlagt til de hektiske storbyer i Indien, typisk i Mumbai. Krimierne udgør som fælles hele en god blanding af den traditionelle politiinspektør, der står i opposition til den gældende (og ofte lidt korrupte) ordensmagt, og indisk kultur og religion.

Det er Bollywood og blodbad, der er fart på og sexscenerne er ikke for de blu. Kompositionen er ikke så stram og mange, meget forskellige, temaer tages op i den indiske krimi.

Vi har samlet en håndfuld populære indiske krimiforfattere, så du lettere kan orientere dig i genren, som den ser ud 8.000 kilometer fra Danmark.

Emilie Noer Bobek

Vikram Chandra – 900 siders frigørelseskrimi

En af de helt store og meget populære indiske krimiforfattere, er den 57-årige indisk-amerikanske forfatter Vikram Chandra. Hvis man vil være kæk, kan man sige, at han er Indiens svar på Jussi Adler Olsen.

Han har ikke ret mange bøger bag sig, men hans seneste skønlitterære udgivelse, Sacred Games (2006) har til gengæld solgt i millionvis. Forlagene sloges om at udgive den 900 sider lange, men også meget populære roman, der sidste år også blevet filmatiseret og udgivet på Netflix.

Sacred Games er en moderne og litterært orienteret krimi, der tematiserer Indien som land og nation i en global tid, religionskonflikter og -krige, korruption og magt, samt Bollywood og forskellige former for frigørelse for både kvinder og tvekønnede. Sacred Games kan varmt anbefales og er, udover sine litterære kvaliteter, også en hæsblæsende actionpacked thriller-krimi med alt, hvad der kan lægges dertil.

Emilie Noer Bobek

Anita Nair – I hælene på den transkønnede Bhuvana

En af de relativt mange kvindelige indiske forfattere, der skriver kriminalromaner og har et længere og meget succesfuldt forfatterskab bag sig, er Anita Nair.

Hun er i dag 53 år og kommer fra Kerala, en region beliggende i den sydvestlige del af Indien. Hun udgav sin første bog i slutningen af 1990’erne og har været aktiv — og populær — siden. I 2012 udkom bogen A Cut-Like Wound, der kan siges at være hendes første egentlige krimi.

I A Cut-Like Wound bliver vi introduceret til den fiktive karakter Inspector Borei Gowda. Han er en midaldrende politibetjent, der får til opgave at opklare et mord begået af den transkønnede og psykopatiske Bhuvana. Nair har i sit arbejde med bogen gjort flittig research hos det lokale politi. Bogen skulle vise sig at blive den første bog i en serie, der også indeholder efterfølgeren Chain of Custody (2015).

Emilie Noer Bobek

Shamini Flint – Juridiske udfordringer i det indiske samfund

Den malaysisk fødte forfatter Shamini Flint er i dag bosiddende i Singapore og tilhører derfor, hvad vi kalder den indiske diaspora. Det er den del af de indiske forfattere, som har indisk etnicitet, men som ikke er bosat i Indien.

Flint er i første omgang uddannet jurist, men har stor succes som forfatter og hendes bøger udkommer i dag i det meste af verden. Hendes baggrund som jurist giver hende en fordel, når det kommer til at skildre de juridiske udfordringer i et samfund, her det indiske. Hun er som krimiforfatter mest kendt for sin serie om Inspector Singh, der i dag har hele syv bøger i serien.

Den seneste bog, Inspector Singh Investigates: A Frightfully English Execution (2016), foregår i London, hvor han er blevet påduttet at deltage i en konference ... for politimænd ved skriveborde. Det er han bestemt ikke tilfreds med, for han foretrækker at være i marken. Som det hedder og bør sig for en rigtig politimand.

Meget belejligt dukker der en sag op, som han må forhindre i at udfolde sig, samtidig med, at han må forholde sig til sin kones shoppingvaner, og hvad en moderne mand ellers skal slås med. Flints krimiserie er lige ud af landevejen og vil man bare have en god og genkendelig krimi, er det et godt sted at starte.

Emilie Noer Bobek

Abir Mukherjee – Politibetjent i Calcutta i 1919

En fjerde indisk krimiforfatter er Abir Mukherjee. Han er forfatteren bag A Rising Man (2017), der er den første bog i serien om Captain Sam Wyndham, der er politibetjent i Calcutta, hvor handlingen udspiller sig i året 1919.

En af Wyndhams første opgaver er selvfølgelig et forfærdeligt mord. Offeret er en højtstående embedsmand og sammen med offerets lig finder han en seddel, der advarer briterne om at blive i Indien. Der er dermed lagt op til en historisk krimi, der behandler emner som kolonialisering og udfordrer stabiliteten af det britiske imperium.

De to efterfølgende titler i serien, A Necessary Evil (2017) og Smoke And Ashes (2017) fortsætter den historiske fortælling frem til 1921.

Emilie Noer Bobek

A. A. Dhand – De religiøse udfordringer, vold og action

Amit Dhand, de skriver under forfatternavnet A. A. Dhand, er født og opvokset i Bradford, England, men hans forældre var indiske immigranter. Han tilhører derfor også den indiske diaspora, men ikke desto mindre handler hans krimier om udfordringer, der er forbundet med den indiske etnicitet.

Det er eksempelvis de religiøse udfordringer, og derfor er der også dybde i hans værker. I hans krimidebut, Street of Darkness (2016), er hovedpersonen Harry Virdee sikh og gift med Saimi, en muslimsk kvinde. De er begge blevet afvist af deres familier efter at have indgået ægteskaber, der lå uden for deres respektive religion.

De udfordringer, der er forbundet hermed er pakket ind i en traditionel krimifortælling, hvor Harry Virdee (selvfølgelig) er politiinspektør og skal opklare mordet på den nyligt valgte parlamentsmedlem, Shakeel Ahmed.

Dhand er en af de mere hard-core krimiforfattere og selvom bøgerne indeholder sofistikerede refleksioner over asiatisk kultur og tradition, så er de i bund og grund krimier af den slags, hvor der ikke er sparet på vold og action.

Emilie Noer Bobek

Sujata Massey – Retfærdigheden på spil

I rækken af forfattere, der tilhører den indiske diaspora, findes også Sujata Massey. Den i dag 55-årige forfatter debuterede i 1997 med romanen The Salaryman’s Wife, men er bedst kendt for sin serie om Rei Shimura.

Som krimiforfatter er hun mest interessant med den nyeste serie om Perveen Mistry, Bombays første kvindelige advokat. The Widows of Malabar Hill (2018), som krimien hedder, er sat i et historisk Bombay (i dag Mumbai) i 1920’erne og er en veltilrettelagt blanding af historie, kriminologi og juridisk fortælling.

Perveen har smertefuld erfaring med måder, hvorpå kvinders stemmer kan gøres tavse og hun vil gå langt for at beskytte deres rettigheder. Således bliver hun draget ind i en sag, hvor en, givetvis myrdet, muslimsk rigmand efterlader tre enker, der alle på mistænkelig vis har doneret deres arvede formue til velgørenhed.
Krimien er præget af mindre vold og mindre action, men til gengæld er der en høj grad af retfærdighed på spil.

 

Indiens valg

Indien er under kolossal forandring. Økonomisk og magtpolitisk får landet stadig større vægt i verden, samtidig med at Indien de seneste fem år under Narendra Modi har bevæget sig i en mere illiberal retning, der udfordrer selve statens grundidé om at være inkluderende og sekulær. Under det indiske valg fra 11. april til 19. maj klæder vi dig på til at forstå verdens næste supermagt. Lær de vigtigste forfattere og filmskabere at kende, forstå den indiske forfatning, de politiske kampe, hvordan de aspirerer til videnskabelig storhed, og – naturligvis – hvad inderne selv vil med deres enorme samfund.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her